Miket szabad, miket nem?
olyan válaszokat várok, amiket tapasztalatból írtok, tehát:
most vagyok a szülésem utáni 5. napon, gátvédelemmel szültem, nem fáj semmim, néha kicsit gyenge vagyok, fájdogál a fejem, és már csak éppen hogy vérzem valamennyire,
szabad-e (és ha pl nem, akkor miért nem?):
-tampont használni(nem használtam, és szerintem lassan elmúlik a vérzés, és tudom, hogy visszajöhet, de pl a következőnél szabad-e már? mondjuk ha elmegyek itthonról pár órára, mert a terhességem előtt a menzesz alatt itthon is betétet használtam)?
-fürdeni(kádban)? mondta az orvos, hogy ne, 6 hétig, és be is tartom, de miért ne? pl 3 hét múlva mi bajom lenne?
-házaséletet élni, pettingelni? erre is mondta az orvos, hogy 6 hétig ne, de pl itt is 3-4 hét múlva mi bajom lehetne? és mondjuk 3-4 hét múlva mi baj lehetne a pettingből? orális szex? és ha csak a csiklómat ingerli/ingerlem, tehát nem nyúlok a hüvelyembe? az árthat(akár már most is)?
-sportolni? úgy gondoltam, hogy még ezen a héten nem fogok intenzív sportot semmilyet elkezdeni(terhesség előtt nem sportoltam), de ma viszont már sétáltam 20 percet. ez nem baj, ugye? jövő héttől elkezdhetek valamilyen sportot? és milyet?
-kenhetem-e a hüvelynyílásomat pl körömvirág kenőccsel, vagy teafással? nem fáj, nem volt gátmetszés, de azért egy nagyon picikét érzékeny, ez nem jó rá esetleg?
-moshatom-e(természetesen csak kívül, mint normálisan, szóval nem irrigálás) a nemi szervemet intim mosakodógéllel?
bocsánat, hogy ennyi kérdésem van, még lenne pár, de ezek a legfontosabbak. aki tud akár egyre is pontos, megbízható, tapasztalatból írt választ adni, annak nagyon megköszönném!
nem híztam, de a terhességem előtt is volt rajtam 5-6kg súlyfelesleg(főleg a hasamon, háj formájában), ezt szeretném leadni, de igaziból egészséges életet szeretnék élni, és beiktatni a sportot a mindennapjaimba, főleg az általános erőnlétem miatt. ehhez mikor kezdhetek hozzá? a szoptatást ne vegyétek figyelembe, sajnos nem szoptathatok, csak az a kérdés, hogy szülés után mennyivel lehet ezeket?
ha sportolok is valamilyen kíméletesebbet mostanában, hasizmozni mikor lehet elkezdeni?
és még egy nagyon fontos kérdés: hüvelytornát lehet végezni??? kriston és kegelre gondolok. már ma is lehet akár? nem árt?

Szia!
Én tampont nem használtam, csak betétet, azt is csak 1 hétig, aztán elég volt a tisztasági.
Én az elejétől kezdve kádban (ülve) fürödtem, mert tök jó volt a gátsebemnek, ekem az orvos pont javasolta, de csak azért, mert alig véreztem. Semmi gondom nem volt belőle.
A házasélettel megvártam a 6 hetet, amikor a doki megvizsgált és közölte, hogy minden rendben van.
A séta nem árt, csak mivel most jönnek a melegek, ügyelj a folyadékbevitelre, ami ugye a tejképződéshez is fontos. Táplálkozz rendesen és változatosan, én például mindent megehetek, semmi gondja nem volt a babámnak belőle.
Kenheted a hüvelynyílásodat körömvirág krémmel, az jó rá és mosni is moshatod akár intim géllel, akár tusfürdővel.
Sportolni inkább 6 hét múlva kezdj, mert ha előbb kezded, akár nagy baj is lehet belőle, mivel belül a méhlepény helyén egy nagy seb van, és nagy megerőltetés hatására vérezni kezdhet. Aztán ha sportolsz is majd később, akkor is csak lazán, semmi izomláz, mert a tejed rovására mehet.
Boldog babázást kíván egy 9 hónapos kisfiú anyukája!:)

- tampont ne használj, mert ami vérzésed most van, az nem menszesz. Majd ha mentruálsz, akkor lehet.
- amíg vérzel, addig nincs behatolás, nincs hüvelyi irrigálás, nincs kádban fürdés. A méhlepény levált a méher belső felszínéről, és ott most egy vérző, nyílt seb van, nem is kicsi Ennek nem szabad elfertőződnie.
. orgazmusod lehet, a petting szabad, de a hüvely tabu, egyelőre.
- a séta jó ötlet, és hasznos is. Olyan sportot válassz, amiben nem merülsz ki, mert a kimerültség, a fáradtság árt a tejelválasztásnak. Pl valami óvatos torna, ami az izmokat nyújtja, és nem kardioedzés. Intim torna is mehet, amint nem fáj. (Nekem még a harmadik héten is fájt, igaz, nekem gátmetszésem volt.)
- kenheted. Én aloe verással kentem.
- intim mosakodógélt is lehet használni.

Szia! Nekem sem volt gátmetszésem. Tampont nem használok még azóta sem (szoptatok, nem vérzek), egyébként a szülés utáni első menstruációkor még nem szabad, a másodiknál már igen. Fürdeni nem szabd 6 hétig a fertőzésveszély miatt, a biztonság kedvéért ajánlatos kibírni. A szex: behatolás nélkül petting, csikló, orális, orgazmus mehet :) Sportszintén 6 hét után. Hüvelykenegetést nem tudom, én nem kentem. Intim mosakodót használtam terhesen is, és szülés után is, senki nem mondta, hogy nem lenne szabad.
Szóval mindent a 6 hetes vizsgálat után. Addig ki lehet bírni, és fő az egészség, szerintem nem éri meg kockáztatni egy fertőzést vagy hogy a méhed nem áll vissza, stb. 5-6 hét múlva a doki megnéz, és ha kérded, el is mondja, mivel vigyázz még esetleg, és meddig. Addig pihenj, ha nem fáj, akkor is. Odabent gyógyul, visszaalakul.

azért 6 hét a bűvös szám, mert a méhed, a méhszáj még nyitva van, kb. 6 hét míg visszahúzódik, de ez lehet több is, kevesebb is. Akik szoptatnak, azoknál elvileg gyorsabban megy. A doki a 6 hetes kontrollon nézi meg, hogy a méhed rendben van-e, pl. nekem azt mondta, hogy "már nem is látszik, hogy szültél" és lehetett onnantól mindent csinálni.
Emiatt nem szabad tampont sem használni, házaséletet sem élni (petting, orgazmus mehet), kádban fürdeni sem (nagyobb fertőzésveszély)
-sportolás: az erőlködés miatt és a fentiek miatt nem javasolt ez sem, mert elkezdhetsz jobban vérezni (sporttól a pulzus nő, erek megtelnek vérrel stb.) - séta mehet, de csak keveset, ne erőltesd még magad, szóval jövőhéten még ne kezdj el sportolni! Hidd el, messzebbre jutsz, ha hagysz időt a szervezetednek a regenerálódásra. lehet, hogy nálad már 3-4 hét múlva minden rendben lesz, de ezt ugye orvosi vizsgálat nélkül nem tudhatod, úgyhogy inkább várd meg a 6 hetes kontrollt.
hüvelynyílás kenhető és intim mosakodó is használható, de irrigálni nem szabad. A hüvely gyakori zuhanyoztatása segít a gyógyulásban! (ez gátsebnél is igaz)
-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!