Vélemény és tanács között mi a külömbség?
Nincs éles határ köztük!
Lehet úgy indítani, hogy "nekem az a véleményem" és a végén mégis úgy jön ki, hogy hülye vagy, ha nem így teszed.
Rengeteget számít a hangsúly, a két személy közötti viszony stb.
Persze a megfogalmazás is számít. Én véleménynél úgy szoktam mondani, hogy "ha a te helyedben lennék, ezt tenném"; vagy elismert szakemberre hivatkozom: "Vekerdy Tamástól ezzel kapcsolatban azt olvastam, hogy..."
Direkt tanácsot gyereknevelésben nem is mernék adni. Maximum itt, fórumon írok határozottabban, de itt ugye eleve kérdést tesznek föl, amire választ várnak.
Személyes kapcsolatokban a gyereknevelés nagyon érzékeny téma, én senkit nem akarok megsérteni. (Az más kérdés, hogy sok rokon osztja nekem az észt gátlástalanul. Én meg a békesség kedvéért nem szólok rá semmit.)
Tanács az amikor valaki azért mond neked valamit, mert szeretne segíteni. Tanács=segítségnyújtás. De kérdés, hogy van-e szükséged segítség nyújtásra. Tanács/segítségnyújtás is csak akkor jó ha a másiknak az kell, és elfogadja.
Vélemény meg csak egy megjegyzés, amit lehet neked mondani vagy akár másnak, egyáltalan nem tükröz segítség nyújtást.
Tanács:
- Szerintem most nagyon meleg van, ne adjál rá annyi ruhát mert bemelegszik. vagy én nem adnék rá ennyi ruhát, mert nagyon meleg van.
Vélemény:
- Nagyon meleg van bemelegszik a gyerek.
(az, hogy te mit csinálsz már nincsen mögötte
Felszólítás/utasítás:
- Ne adjál rá annyi ruhát.
Egy ilyen szimpla felszólításnál nem lehet megítélni, hogy tanácsként vagy véleményként mondja.
Igen igaz!
Vékony a határ, és attól is függ a véleményező/tanácsadó mennyire akarja érvényesíteni a saját igazát.
Vélemény: ÉN ÍGY tenném,
tanács: TE ÍGY csináld!
Szerintem a hangsuly inkabb azon van, hogy keretlen, vagy sem.
Ha te kerdezel valamit, vagy segitseget kersz, akkor teljesen mindegy a megfogalmazas (velemeny/tanacs), segiteni akarnak.
Ha kerdes nelkul, keretlenul toljak neked az infot, akkor felolem akar pillecukor agyon is talalhatjak, akkor is felhuzom ra a szemoldokom, ha ismetelgetik (csak hogy biztosan eszrevedd), akkor viszont mar leallitom az egeszet.
Talan nalad is hasonlorol van szo?
(Engem pl rendszeresen hivnak baratnoim, mert kivancsiak a velemenyemre valamirol, vagy kerdeznek, tanacsot kernek, mert nekem idosebb gyermekeim vannak es tobb. Ilyenkor elmondom a velemenyemet, vagy tanacsot adok, ha tudok. De sajat magamtol, keretlenul nem tolom az infot meg veletlenul sem. Ha igy tennek, akkor mar nem kerdeznenek.
Az en csaladom egyik fele mindenbe beleavatkozik, pedig ket havonta le vannak allitva. Toluk akkor sem kernek tanacsot, ha kellene, mertha egyszer megtennem, akkor azt hinnek, hogy egy eletre szolt a meghivas.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!