A férjem volt felesége elhunyt.5 hónapja hozzánk kerültek a közös gyermekeik, de úgy érzem nem boldogulok velük. Tanács? Ötlet?
7 évvel ezelőtt ismertem meg a jelenlegi férjemet. Nem volt egyszerű és főleg nem zökkenőmentes a kapcsolatunk kezdete, mivel a megismerkedésünk előtt nem sokkal hozta meg a döntését, hogy válni akar az akkori feleségétől. A házasságuk évekkel előtte megromlott, hiába tettek erőfeszítéseket nem sikerült helyrehozni a dolgot, végül ő döntött. Sajnos a volt feleség szemében én voltam az OK, pedig ez nem igaz. Akkor voltak 8 és 6 évesek a lányaik. A férjem imádja őket, valójában miattuk húzta, halasztotta a válást is. A válás után a gyerekekkel megmaradt a jó kapcsolat, nagyon szerettek hozzánk járni, havonta legalább 4 napot és a szünetek minimum felét velünk töltötték, jól éreztük magunkat együtt, megszerettek engem is és én is őket. Sajnos azonban a körülményeik nem jó irányba kezdtek változni, az anyukájuknak pár hónappal később lett egy nála több, mint 20 évvel fiatalabb barájta, nem dolgoztak, eladták a lakást, elköltöztek albérletbe egy szomszédos faluba. Szép lassan felélték a pénzüket, gyakorlatilag egy larobbant nyaralóban laktak, a gyerekek tanulmányi eredménye egyre romlott, kiderült, hogy többféle ételallergiájuk van, amivel nem foglalkoztak, nem diétáztak, de a pénzt persze felvették emiatt (emelt családi, gyes). Végül gyámügyes eljárás is indult a szülő ellen (amiről mi pl. nem is tudtunk….hogy miért nem értesített minket erről a gyámügy, nem tudom). Ez így ment nagyjából 5,5 éven keresztül. Persze, most lehet azt mondani, hogy mi miért nem tettünk többet, hát tettünk: megvettük a diétás élelmiszert, elvittük nekik. Felajánlottuk, hogy lakjanak nálunk a gyerekek. Ruháztuk őket, kifizettük az iskolai költségeket, táborokat, nyári programokat, amikor lehetett elhoztuk őket hozzánk. Sajnos azonban az a fajta életvitel, amit folytattak, a nevelés és a folyamatos felügyelet hiánya, a rendszertelenség, igénytelenség nagyon rossz irányban hatott a gyerekek fejlődésére. Amikor megismerkedtünk a férjemmel, akkor szívesen vállaltam volna a lányok felnevelését, ekkor azonban már beláttam, hogy két kiskamasz, aki teljesen eltérő módon él a mi értékrendünkhöz képest, nagyon feladná a leckét, sőt, akár a házasságunk is tönkre mehetne. Ez idő alatt mi – a saját erőnkből – lakást vettünk, tanultunk, munkahelyet váltottunk, született egy kisfiunk, egyszóval felépítettünk egy viszonylagosan jól működő életet. Emelett folyamatosan támogattuk az exet a gyerekek miatt, de nagyjából hiába – műköröm, új telefonok mindig voltak, normális étel, ruha, körülmények – nem. Volt, hogy mi vettünk tüzelőt nekik. A tragédia ezután történt, 5 hónapja meghalt a lányok édesanyja, egyik napról a másikra, hirtelen. A gyerekeket még aznap magunkhoz vettük, elindult a gyámügyi eljárás, férjem visszakapta a szülői jogait én pedig a nevelőanyjuk lettem. A maga után hagyott adósságot, most nem részletezem, a volt élettárs a temetésbe sem tudot egy fillért sem fizetni, több százezer forintot kellett hirtelen előteremteni, hogy tisztességgel el tudjunk búcsúzni tőle….most meg ő (volt pasi) követelőzik… A gyerekek teljesen más értékrendet követnek, állandó harc az életünk – még azt sem tudják, hogyan kell tanulni, mindenük a mobiltelefon, rendetlenek, kupisak, meg kellett őket tanítani a normális öltözködésre is (még nem is megy nekik igazán), a kisebbik folyton hisztizik valami miatt, nem ismernek mértéket az evésben (de nem a „normális” számukra előírt ételt eszik, hanem a csipszet, csokit, bolti dolgokat). Hiába készítek nekik én házi süteményt, az nem kell. A fiunk is teljesen kifordult magából mióta velünk vannak: ő is egyre hisztisebb, csak a tablett-tal hajlandó játszani, holott régen szeretett legózni, kirakózni, építőzni, gyurmázni. Most sokszor csak kergetőznek a lakásban este kilenckor visítva és ez a játék. Nem győzöm rendre utasítani őket. Egyébként nagyon szeretik egymást, ezzel nincs baj, sőt, nagyon örülök ennek!
A napom szinte csak munkából és az otthoni rendrakásból áll, mert a ruháikat is szétdobálják, hiába mondom szépen – csúnyán, bent esznek a szobában, morzsálnak, szemetelnek, nem pakolnak el maguk után. Tudom, hogy az elmúlt 6 év hatását nem lehet villámcsapásra megváltoztatni (sőt, valószínűleg csak kicsit tudunk korrigálni a viselkedésükön), de úgy érzem nem bírom tovább. Minden reggel 4:50-kor kelek, intézem a kicsit, viszem az oviba, utána meló este 5-6-ig (vezető beosztásban dolgozom egy multinál, emelett utolsó félévemet viszem levelezőn egy főiskolán), majd hazamegyek és a lakás egy merő mocsok, a gyerekek akkor még általában nem álltak neki tanulni. Van, hogy este 10-kor derül ki, hogy még van lecke vagy dolgozatot írnak másnap; holott mindig megkérdezem őket, hogy van-e lecke. Ha kérem, hogy akkor álljanak neki, akkor megy a hiszti, pedig leülök melléjük, magyarázok nekik, próbálok segíteni…. A férjem keveset van otthon, mert folyamatos munkarendben dolgozik 3 műszakban, amit tud megtesz, de úgy érzem kevesek vagyunk ehhez. Emelett a diétájuk miatt otthon sütöm a kenyeret is. Eladjuk a felújított lakásunkat is, hogy családi házba költözhessünk, hogy nagyobb tér legyen a gyerekeknek.
Idegileg, szellemileg, fizikailag kezdek kimerülni. Szeretnék mindent megadni ezeknek a gyerekeknek, amilyük eddig nem volt, szeretném, ha úgy indulnának el az életbe, hogy legyen valami alapjuk (erkölcsi, szellemi), de nem tudom mit tehetnék még. Tudom, hogy elveszítették az édesanyjukat, ami hatalmas trauma nekik. Próbáltam beszélgetni erről is velük, de nem igazán nyíltak meg, illetve a nagyobbik mondta, hogy ő már régóta szeretett volna velünk lakni, csak nem mondta. Rengeteg beszélgetésen, lelki-fröccsön, vagyunk túl a viselkedésüket illetően, voltak már büntetésben is. Van, hogy pár napig normális a helyzet, aztán újra vissza. Ugyanez a helyzet a tanulással is, pár 5-ös, megdícsérjük őket, hogy ügyesek, aztán egy rakat egyes, nem tanulás, hanyagság miatt. A héten kérek időpontot gyermekpszichológushoz, de lehet, hogy nekem sem ártana, mert már eljutottam odáig, hogy nem is szeretek hazamenni.
Köszönöm, hogy elolvastad!
Teneked csak te magad és a saját gyereked egészséges fejlődése legyen fontos, senki más. Itt már túlteljesítettél, ráadásul apuka akarva-akaratlan nem tud a gyerekek nevelésében részt venni, mivel állandóan dolgozik, és gondolom szekálni se akarja őket a takarítással és egyéb felzárkózással hozzátok, mivel az anyjukat elvesztették, és legalább így akar kompenzálni feléjük. Ami érthető, csak te ebbe belegebedsz. A te gyerekednek meg egy normális család és egy nem idegileg kimerült anya kell, aki az energiáit nem rá, hanem a másik nagyobbra vesztegeti. Vannak esetek, amikor jobb a gyereket egyedül nevelni.
Szóval én nem adnám el a lakást ésnem vennék fel hitelt egy nagyobbra, amíg nem rendeződik biztosan a helyzet, mert akkor nehezebb lesz kilépni, ha úgy alakul.
Én összehoznék egy kupaktanácsot, ahol ott vannak a lányok és az apjuk is és közölném velük, hogy vége, nem csinálom. Vagy felzárkóznak, és az van, amit mondok és besegítenek, meg tanulnak vagy beadom a válópert és viszem a gyerekem. De, hogy a változás ne 2 hétig tartson, mert ahogy negatív változás látok, én lépek. Ja, és nem mondanék le semmilyen anyagi dologról, ami nekem és a gyerekemnek jár a két másik javára.
Na, itt apuka el fog gondolkodni, és talán odateszi magát, hogy a tizenéves lánykáit megnevelje és betartassa a szabályokat. Én pár hónapot adnék, hogy lássam, hogy hosszú távon működik-e. Ha nem, akkor válnék.
Tudom, hogy az a legvégső eset, de itt már felemésztetted minden energiád, időd, pénzed a két lányra, míg a te gyereked csak egy idegroncs anyát kap.
Hát, bocs, a gyerekemért mindent megtennék, és mivel megérdemli a normális életet és egy kiegyensúlyozott anyát, akkor válnék, ha ez az ára, hogy ő megkapja, ami jár neki. Az apja meg úgyis látogatná, te viszont kisimulnál idegileg.
Mi más okok miatt ugyan, a pedagógiai szakszolgálat gyerekpszichológusához járunk, és nagyon nagyon sokat segített a családunkban mindenkinek.Lehet,hogy nem mindenütt ilyen jók/lelkiismeretesek,de egy próbát megér.
A lányok életében hatalmas tragédia történt,idő kell az összecsiszolódáshoz.Illetve ne vállald túl magad.Vagy a férjed legyen otthon aktívabb,pl lányokkal tanulás,vagy amit lehet,szervezz ki.(főzés,kenyérsütés,stb)Nem lehet mindent rögtön tökéletesen csinálni.
Szia kérdező!
Hogy alakult a sorsotok? Rendeződött a helyzet? Remélem, igen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!