Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szólít a gyereked bárkit...

Szólít a gyereked bárkit néninek/bácsinak a pedagógusain kívül?

Figyelt kérdés

Amikor én gyerek voltam, az egészen fiatal felnőtteket is néniztem vagy bácsiztam. Most azt látom, hogy ezt senki sem szereti, ezért az én gyerekeim a tanítókat és az edzőket leszámítva csak néhány nagyon idős rokont szólítanak így. (De tényleg nagyon idős, tehát 80 felett. Az alatt senki sem szereti.) Sőt, egy magánoviban dolgozom, és itt a gyerekek is simán csak keresztnéven szólítanak minket.

Felétek ez hogy megy? Lehet, hogy ez a néni/bácsi is teljesen ki fog hamarosan kopni? Vagy van olyan terület az országban, ahol még gyakoribb a használata? Mi Budapesten élünk.

2018. dec. 22. 08:50
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Ja, magázódni az enyémek sem tudnak. Az edzőnek pl azt mondjàk, "Szia, Zoli bá'." :)
2018. dec. 22. 11:20
 12/18 anonim ***** válasza:
64%
A mieink a bölcsiben, oviban is néniztek, de az oviban meg az iskolában a tegeződést kérték a szülőktől is. (Ami nekem fura ma is.) A szomszédokat is nénizik-bácsizzák, totyogóként még 15 fölött :), iskolásként már csak 20-25 fölött, meg az eladókat a boltban. Ismerős gyerekek szüleit is tegezik, de ott is általában azok kérik, szóval sok a tegező, de azért tiszteletteljes nénizés :) pl. "jó napot kívánok, xy néni, hogy vagy?" vagy az ilyen személytelen megoldások, mint pl. "xy anyukája, kérhetek vizet?" Ami nekem persze gyerekkoromban furcsa lett volna. A csókolom az teljesen kiveszett, de szerintem azért is, mert lassan sajnos kihal az a korosztály, akinek mi szülők így köszöntünk, így nem látnak rá példát.
2018. dec. 22. 11:27
 13/18 anonim ***** válasza:
42%
Nálunk nénizés, bácsizás van, bár nem a mi (szülők) korosztályát, de idősebb szomszédokat igen. Simán köszön a 3 éves fiam jó napot kívánokkal, nem találom gáznak, és azok sem, akiknek ezt köszöni. Meg is szokták dicsérni, milyen udvarias. Csókolomot tőlem sem hall, így nem használja. Győr környéke.
2018. dec. 22. 11:46
 14/18 anonim ***** válasza:
64%

Nem fogom megtanítani a lányomnak a csókolomot, nagyon kellemetlen köszönés szerintem. Egyelőre 4 évesen sziát köszön, sulira majd bevesszük a jó napot kívánokat.

Én igenis erőltetem a nénizést/bácsizást, hadd érezze csak, hogy van köztük korkülönbség. Szerintem rémes, ha elmossák a határokat különböző korú emberek között(szerintem ez is szerepet játszik abban, hogy tizenhuszonévesek belezúgnak 15-20 évvel idősebbekbe, mások meg ezt normálisnak tartják.)

A családhoz közel álló felnőtteket nem nénizzük, pl az én barátnőimet, de távolabbi rokonokat meg mittudomén háziorvost, szomszédot igen.

Én is megfigyeltem, hogy nem bírják a nénizést a nők, úgyhogy buszon a hölgy/úr mellé szoktunk leülni, ez mindenkinek jól esik, és a gyerek is érzi, hogy ez a megszólítás más. ha 20 év körülit kerülünk ki, az lány. a korabeliek kislányok, ha nála nagyobb kislányok, akkor pedig nagylányok:)

Az óvónéninek nálunk mondjuk Tünde néni és utána tegeződés. Sok gyerek keresztnéven hívja őket, de mivel nem kötelező, én néniztetem.

Nem a tisztelet vagy az illem miatt, hanem, hogy érezze a generációs különbséget.

2018. dec. 22. 13:28
 15/18 anonim ***** válasza:
59%

Nekem vicces ha egy 3 éves jó napotot köszön, mintha felnőtteset játszana.Akkor inkább mondjon sziát.

A csókolom is elég gáz bár idős-öreg néninek azt mondom.Főleg akit gyerekkoromtól ismerek.

A néni bácsi idegeneknél megy, családban, társaságban nem.

Amitől kivagyok az a helló.Az mindenki szájából idétlen.

2018. dec. 22. 13:50
 16/18 anonim ***** válasza:
Nálunk is “divatos” még a néni/bácsi.
2018. dec. 22. 19:30
 17/18 anonim ***** válasza:

A kisebbik fiam még nincs három éves, neki még mindenki néni meg bácsi, aki szemmel láthatóan nem kisgyerek. Mármint nem megszólításilag, hanem ha számára ismeretlen emberekről van szó.

A nagyobbikam 11 éves, a tanárain kívül nem is tudom, szólít-e bárkit néninek vagy bácsinak, de szerintem nem. Vagyis de, a házunkban lakó idősebbeket, Ilonka néni meg Józsi bácsi van például, ők így mutatkoztak be neki, úgyhogy őket így szólítja. De amúgy a többi felnőttet, akiket ismer, simán keresztnéven szólítja, mert így kérik. Nálunk a családban amúgy sem volt szokás sosem a nénizés, bácsizás, már az én gyerekkoromban sem, mindenkit keresztnéven szólítunk (mármint a távolabbi rokonokat, a nagyszülőket nem). Keresztnéven szólítja a kollégáimat, a férjem munkatársait, a barátainkat, mindenkit.

Szerintem nincs ezzel semmi baj, én is rühellném, ha néninek hívnának 31 évesen, meg szerintem később is :) Nem érzem úgy, hogy több tiszteletet adna, ha a nevem mellé csapnák, hogy néni. Egyáltalán nem baj, ha ez a nénizés végre kikopik, nekem soha nem is volt szimpatikus.

2018. dec. 23. 14:38
 18/18 anonim ***** válasza:
Ja, amúgy Pécs.
2018. dec. 23. 14:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!