Szólít a gyereked bárkit néninek/bácsinak a pedagógusain kívül?
Amikor én gyerek voltam, az egészen fiatal felnőtteket is néniztem vagy bácsiztam. Most azt látom, hogy ezt senki sem szereti, ezért az én gyerekeim a tanítókat és az edzőket leszámítva csak néhány nagyon idős rokont szólítanak így. (De tényleg nagyon idős, tehát 80 felett. Az alatt senki sem szereti.) Sőt, egy magánoviban dolgozom, és itt a gyerekek is simán csak keresztnéven szólítanak minket.
Felétek ez hogy megy? Lehet, hogy ez a néni/bácsi is teljesen ki fog hamarosan kopni? Vagy van olyan terület az országban, ahol még gyakoribb a használata? Mi Budapesten élünk.
Nem fogom megtanítani a lányomnak a csókolomot, nagyon kellemetlen köszönés szerintem. Egyelőre 4 évesen sziát köszön, sulira majd bevesszük a jó napot kívánokat.
Én igenis erőltetem a nénizést/bácsizást, hadd érezze csak, hogy van köztük korkülönbség. Szerintem rémes, ha elmossák a határokat különböző korú emberek között(szerintem ez is szerepet játszik abban, hogy tizenhuszonévesek belezúgnak 15-20 évvel idősebbekbe, mások meg ezt normálisnak tartják.)
A családhoz közel álló felnőtteket nem nénizzük, pl az én barátnőimet, de távolabbi rokonokat meg mittudomén háziorvost, szomszédot igen.
Én is megfigyeltem, hogy nem bírják a nénizést a nők, úgyhogy buszon a hölgy/úr mellé szoktunk leülni, ez mindenkinek jól esik, és a gyerek is érzi, hogy ez a megszólítás más. ha 20 év körülit kerülünk ki, az lány. a korabeliek kislányok, ha nála nagyobb kislányok, akkor pedig nagylányok:)
Az óvónéninek nálunk mondjuk Tünde néni és utána tegeződés. Sok gyerek keresztnéven hívja őket, de mivel nem kötelező, én néniztetem.
Nem a tisztelet vagy az illem miatt, hanem, hogy érezze a generációs különbséget.
Nekem vicces ha egy 3 éves jó napotot köszön, mintha felnőtteset játszana.Akkor inkább mondjon sziát.
A csókolom is elég gáz bár idős-öreg néninek azt mondom.Főleg akit gyerekkoromtól ismerek.
A néni bácsi idegeneknél megy, családban, társaságban nem.
Amitől kivagyok az a helló.Az mindenki szájából idétlen.
A kisebbik fiam még nincs három éves, neki még mindenki néni meg bácsi, aki szemmel láthatóan nem kisgyerek. Mármint nem megszólításilag, hanem ha számára ismeretlen emberekről van szó.
A nagyobbikam 11 éves, a tanárain kívül nem is tudom, szólít-e bárkit néninek vagy bácsinak, de szerintem nem. Vagyis de, a házunkban lakó idősebbeket, Ilonka néni meg Józsi bácsi van például, ők így mutatkoztak be neki, úgyhogy őket így szólítja. De amúgy a többi felnőttet, akiket ismer, simán keresztnéven szólítja, mert így kérik. Nálunk a családban amúgy sem volt szokás sosem a nénizés, bácsizás, már az én gyerekkoromban sem, mindenkit keresztnéven szólítunk (mármint a távolabbi rokonokat, a nagyszülőket nem). Keresztnéven szólítja a kollégáimat, a férjem munkatársait, a barátainkat, mindenkit.
Szerintem nincs ezzel semmi baj, én is rühellném, ha néninek hívnának 31 évesen, meg szerintem később is :) Nem érzem úgy, hogy több tiszteletet adna, ha a nevem mellé csapnák, hogy néni. Egyáltalán nem baj, ha ez a nénizés végre kikopik, nekem soha nem is volt szimpatikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!