Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Apasági nyilatkozatból,...

Apasági nyilatkozatból, hogyan tehetem át hogy a vérszerinti apa fizesse a tartásdijat?

Figyelt kérdés
Mikor megismertem akkori barátnőmet a kicsi gyereke 2 éves volt. Eltelt 2 év én a nevemre vettem a gyermeket (4 éves volt óvodába ment akkartam hogy a nevemen legyen). Megszakadt a kapcsolatunk és ha jól tudom kérhetnek tőlem tartásdijat is? De ha én tudom ki a gyermek vérszerinti apja akkor onnantól ha megállapitják neki kell fizetni a tartásdijat? Tőlem akkor nem kérhetik ezt a dijat? Jól tudom?
2018. okt. 17. 20:10
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
77%
Neked kell. Örökbefogadtad. Ha ilyen hülyeséget csináltál, hogy 2 év után rád tukmálhatta, így jártál.
2018. okt. 17. 22:17
 12/17 anonim ***** válasza:
Ez nem örökbefogadás, hanem apasági nyilazkozat! A kettő teljesen más! A nyilatkozat a házassági anyakönyvi kivonattal egyenértékű. Tehát nem tárgy a gyerek. Van egy neve, elismerted, hogy apja leszel, nevedre vetted. Ajánlom figyelmedbe az "apasági vélelem" wikipedia oldalt. Kimondja a jog a gyerek apja a férj, annak hiányában aki apasági nyilatkozatot tesz. Pont. Mindegy kié valójaban. Így max ha a vérszerinti apja foggal-körömmel harcol érte, a bíróság megföntheti ezt, de lássuk be ennek kevés az esélye. Ennek tudatában te fizeted a tartásdíjat, ha ez a kérdés. De mi lenne ha azt kérdeznéd, ki szeretheti jobban ezt a kisgyereket? Sajnálom szegényt, hogy ennyi felnőtt így veszi körül.
2018. okt. 18. 02:50
 13/17 anonim ***** válasza:
Ja és igen, látogathazod, és elviheted apás hétvégére, szeretheted..ha ez is kérdésként felmerült benned. Az előző voltam
2018. okt. 18. 02:52
 14/17 anonim ***** válasza:
54%

Édes szívem! ha a nevedre vetted a gyereket, aláírtad az apasági nyilatkozatot, te vagy a vér szerinti apukája! Innentől nem számít a genetika...

Abban az esetben tud csak a nevedről lekerülni, ha egy másik férfi hajlandó örökbe fogadni (nem elég, ha anya házasságot köt, örökbe is kell fogadnia a férjnek a gyereket). Akkor lemondhatsz róla, mert lesz neki apukája.

Addig te vagy az apa, fizetheted a tartásdíjat.

2018. okt. 18. 07:44
 15/17 anonim ***** válasza:
sokan írják, de nem: nem örökbe fogadta! elismerte, hogy ő az apja. Nagy a különbség, bár az eredmény ugyanaz.
2018. okt. 18. 07:45
 16/17 anonim ***** válasza:
0%
Én nem tudom, mit írt alá a kérdező, de aligha azt, hogy ő a vér szerinti apja, mert ez biológiailag nem igaz. Ez nem apasági nyilatkozat lehetett, hanem örökbefogadás. Nem tekinthet a törvény valóságnak hazugságot. Aki nem a biológiai apa, az nyugodtan indíthat pert az apaság megállapítására. Egy genetikai vizsgálattal mindjárt megszűnik az apasága.
2018. okt. 18. 15:30
 17/17 anonim ***** válasza:
54%

77%-os kevered a dolgokat. Hiába erősködsz, a kérdező nem tudja csak úgy levetetni a nevéről a gyermeket, hiába nem az ő spermájából született a gyermek. A biológiai apa lemondott róla, a kérdező pedig apasági nyilatkozatot tett,amiben elismerte, hogy ő az apa. Onnantól a biológiai apának minden joga és kötelezettsége megszűnt, a gyermek új anyakönyvi kivonatot kapott, amiben a kérdező van mint apa megnevezve. A magyar törvények értelmében, innentől ő a gyermek apja, ami ugyan azokkal a jogokkal és kötelezettségekkel ruházta őt fel, amikkel korábban a biológiai apa rendelkezett. Ezen a tény, hogy az anyával az útjaik különváltak, semmin nem változtat. Most már ő a gyermek apja. Csak akkor lehetne ezen változtatni, ha jönne egy másik férfi, aki vállalja ezt, mint korábban a kérdező.

Az apasági vélelem megdöntése,amiről te beszélsz, megint más tészta. Az arra szolgál,mikor nem a biológiai apa lesz bejegyezve az anyakönyvi kivonatba, hanem mondjuk egy fiktiv szemèly vagy senki. Ebben az esetben a biológiai apa, ha szeretné, hogy joga legyen a gyermekhez, kérheti az eljárást, és ha bebizonyosodik,hogy ő az apa,akkor a nevére kerülhet a gyermek, és megkap minden jogot és kötelezettséget. De erre is határidő van.

2018. okt. 18. 16:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!