Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Apasági nyilatkozatból,...

Apasági nyilatkozatból, hogyan tehetem át hogy a vérszerinti apa fizesse a tartásdijat?

Figyelt kérdés
Mikor megismertem akkori barátnőmet a kicsi gyereke 2 éves volt. Eltelt 2 év én a nevemre vettem a gyermeket (4 éves volt óvodába ment akkartam hogy a nevemen legyen). Megszakadt a kapcsolatunk és ha jól tudom kérhetnek tőlem tartásdijat is? De ha én tudom ki a gyermek vérszerinti apja akkor onnantól ha megállapitják neki kell fizetni a tartásdijat? Tőlem akkor nem kérhetik ezt a dijat? Jól tudom?
2018. okt. 17. 20:10
1 2
 1/17 Andizsuzsi ***** válasza:
87%

"De ha én tudom ki a gyermek vérszerinti apja akkor onnantól ha megállapitják neki kell fizetni a tartásdijat?"

Nem. Te örökbe fogadtad (gondolom ezt jelenti az, hogy 'nevedre vetted'), innentől te vagy köteles róla gondoskodni. Jogod van a láthatáshoz és kötelességed lesz tartásdíjat fizetni, ha a bíróság azt megállapítja. Teljesen mindegy, hogy ki a vér szerinti apa, te átvállaltad tőle ezt a kötelezettséget.

2018. okt. 17. 20:14
 2/17 anonim ***** válasza:
84%
Ez nem így működik, a nevedre vetted , tehát hivatalosan te lettél az apja, úgyhogy fizeted 18 éves koráig, vagy leülöd.
2018. okt. 17. 20:25
 3/17 anonim ***** válasza:
19%

Na, azért én ebben nem vagyok olyan biztos, fordulj ügyvédhez. És olvasd el a mellékelt link utolsó kérdését. Plusz még az is előfordulhat, hogy a valódi apja is vállalja. [link]

Nem tudom elképzelni, hogy visszafordíthatatlan döntés, ha valaki örökbefogad egy gyereket, hogyha utána megszűnik köztük minden kapcsolat.

2018. okt. 17. 20:44
 4/17 anonim ***** válasza:
66%
A nevedre vetted, tehát örökbe fogadtad. Innentől a te gyereked, mindegy ki az apja. Örökölni is fog utánad, ha az exed nem talál még egy ilyen balekot, aki örökbe fogadja a gyereket megint.
2018. okt. 17. 20:45
 5/17 anonim ***** válasza:
76%
Nem lehet felbontani. Ha bontanák,akkor az azzal járna, hogy a gyereknek hivatalosan nem lenne apja,azt pedig a törvény nem engedi. Csak abban az esetben bontható az örökbbefogadás ebben a a helyzetben, ha egy másik férfi örökbefogadja.
2018. okt. 17. 20:51
 6/17 A kérdező kommentje:
Nem a felbontás, csak kinek kell gyerektartást fizetni? A vérszerinti apának vagy az aki az apai elismerő nyilatkozatott tette?
2018. okt. 17. 21:07
 7/17 anonim ***** válasza:
93%
Neked kell, hiszen te vállaltad az apasággal járó jogokat és kötelezettségeket. Egy gyerek nem labda, hogy ide-oda passzolgassák:( a vérszerinti apának semmi köze már a gyerekhez.
2018. okt. 17. 21:16
 8/17 anonim ***** válasza:
21%
Hiába pontoztok le, létezik olyan, hogy örökbefogadás felbontása. [link]
2018. okt. 17. 21:36
 9/17 anonim ***** válasza:
78%
Neked kell. Mikor örökbefogadtad,a vérszerinti apja lemondott róla, ezzel megszűnt minden joga és kötelezettsége. Ezek rádszálltak, innentől te vagy hivatalosan az apja. Csak akkor mentesülsz a gyerektartás fizetése alól, ha lesz valaki,aki úgy mint te annak idején,örökbefogadja.
2018. okt. 17. 21:38
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
8-as ez igaz,de az nem ilyen esetekre van. Ebben az esetben csak akkor szabadulna a kérdező, ha valaki más örökbefogadja a gyermeket.
2018. okt. 17. 21:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!