Járni fog a GYED? Vagy van valami szabály erre?
lehet, hogy én értelmezem rosszul a kérdést. Szóval ha a terhesség alatt megszűnik a munkaviszony, akkor NEM jár a gyed! A hosszú leírásban oda van írva hogy jogosult a BIZTOSÍTOTT szülő! Könyörgöm, magyarázd meg nekem, amit írtam, az miért hülyeség? Mind a gyed-hez, mind a tgyás-hoz szükséges a munkaviszony, vagy valamilyen biztosítási jogviszony (legalább egy álláskeresési támogatás)! Tgyásnál annyi a könnyítés, hogy ha a megszűnést követő 42 napon belül szül, akkor jár, de ebben az esetben gyed már NEM!
Nagyon szomorú, hogy ennyire félretájékoztatjátok egymást. Pedig nagyon egyszerű: kell hozzá biztosítási jogviszony. Mindegy, hogy hány napja van, ha a szüléskor nem biztosított, akkor nem jár.
Ettől függetlenül hálás lennék, ha elmagyaráznád, miért is írtam hülyeségeket. A bemásolt szabályrészlet is ugyanazt írja, amit mondtam, de mindegy.
Ja, és kérdező, nem vagy köteles elhinni, amit írtam, de sajnos én tudom jól. Tudom, hogy könnyebb annak hinni, aki neked tetszőt ír, de ha ezt teszed, akkor az igénylés elutasításakor fogsz rájönni, hogy tévedtek a jóakaró válaszolók. Ha nekem nem hiszel, akkor hívd fel az oep-et, és ugyanazt fogják elmondani, amit én leírtam, vagyis hogy kell a munkaviszony az igényléskor. Ha táppénzen vagy, és megszűnik a cég, akkor attól függetlenül, hogy nem te tehetsz róla, hogy nincs jogviszony, mégis te szívsz, mert a tgyás után csak gyest fogsz kapni. Ugyanis nem leszel igényléskor biztosított. Persze meg lehet próbálni kérni a gyed-et méltányossági alapon, de mi van ha nem kapod meg?
A hosszú szövegben le van írva feketén fehéren, hogy csak a BIZTOSÍTOTT szülő jogosult, és ha megszűnik a munkahelyed, akkor sajnos te nem leszel biztosított. Nyugodtan lehet engem hülyézni, meg lehurrogni, de ha kiértesítenek, hogy nem vagy jogosult gyed-re, akkor nem hibáztathatod az itt válaszolókat, nem is fogja őket érdekelni.
Hiába vagy táppénzen, ha a munkaviszony szűnik meg, akkor nem leszel biztosított. A táppénz a rendes felmondás ellen véd, a rendkívüli felmondás, a közös megegyezés, és a cég jogutód nélküli megszűnése esetén a jogviszony megszűnik, akár táppénzen vagy, akár nem, akár terhes vagy, akár nem. Ha megszűnik a munkahely, akkor nincs mi ellen védeni téged, hiszen nem a munkaviszonyod szűnik meg, hanem a munkahelyed. Ha elolvasod az eb. törvény vonatkozó részeit (amit belinkeltek, az is onnan származik), akkor látod, hogy minden juttatás feltétele, hogy biztosított legyél. A táppénz csak akkor ad neked biztosítottságot, ha mögötte van munkaviszony.
A munka törvénykönyvét is nézd át, ott is le van írva a felmondási védelemnél, hogy milyen esetekben nem vagy védett.
Amúgy nem neked szólt a válasznak az a része, csak szerettem volna, ha nem tájékoztatnak félre.
Értem.És,köszönöm!Kérdeznék még valamit.És,ha előbb elmennék munkanélkülire,és onnan táppénzre?
VAGY A MÁSIK LEHETŐSÉG:ha mondjuk már táppénzen vagyok,és még megvan a munkahelyem,de tudom,hogy kb. mikor szűnik meg,felmondatok magamnak és a szülés előtt elmegyek inkább munkanélkülire(vagy nem tudom,most hogyan hívják),és onnan,a szülés előtt 28 nappal TGYÁS-ra?Azt úgy lehet?Akkor GYED is jár(ha jól olvastam a TGYÁS lejárta előtt vissza kell jelentkezni munkanélkülire,de azt mikor?1,2 héttel a lejárta előtt?Előre is köszi a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!