Hogyan lehetséges az, hogy a mai precíz, pontos világban durva genetikai rendellenességgel jön a világra egy csecsemő?
Az ultrahangon a doki azt látja, hogy van veséje, szíve, mája, oké a gerince, keze lába megvan stb. De azt, hogy mondjuk idegrendszeri problémája van egy magzatnak, hát azt nem hiszem, hogy látja..
A másik meg az, hogy a magzatvízvizsgálat, ami durva rendellenességet képes kimutatni, nem kötelező vizsgálat.
Sajnos tapasztalatból tudom, hogy az általános vizsgálatok és egy átlagos uh gép nem sokat ér:(
Saját szememmel láttam mi a különbség egy kórházi uh és egy magánklinikai felszereltség között. De amíg nem merül fel semmi probléma, addig az embernek eszébe sem jut ezen lehetőségeket megkeresni. És nem biztos, hogy mindet igénybe is tudja venni, hiszen nagyon drága vizsgálatokról van szó. És még ez sem adhat teljes bizonyosságot, hiszen végső soron az orvos sem lát "belénk", és sok olyan rendellenesség is van, amelyek valójában csak a születés után ismerhetők fel.
Nagyon szomorú, hogy ez történt a babával, remélem, azért tudnak rajta valamelyest segíteni.
De azért azt nem gondolhatja komolyan senki, hogy akár csak elvi lehetőség is van arra, hogy kiszűrjenek MINDEN betegséget? A magzatvízvételnél is rá van írva a papírra, hogy nem minden eltérést szűrnek (Hiszen az sok ezer lehet, képtelenség is lenne), hanem rutinszerűen csak a leggyakoribbakat. (pl. Down, Edwards) Illetve persze ha más tünet alapján felmerül más betegség gyanúja, akkor arra szűrnek.
Azt mi laikusok nem tudhatjuk, hogy ebben a konkrét esetben észre kellet volna-e venniük UH-n a problémát. Mondjuk elég jól védik magukat ilyen esetekben, ráírják minden UH leletre, hogy nem szűrhető ki minden rendellenesség, ezért nem tekinthető diagnosztikus vizsgálatnak, csak szűrésnek.
Szia
Nagyon sajnálom, valóban nem látnak mindent, ha látnak is ezzel, azzal megmagyarázzák. Nekem is genetikai rendellenességgel született gyermekem van. 5.héttől hetente kórházi UH vizsgálatok 4D hegyek, áramlás stb. és mégis rendellenességgel született a babám, még mindíg nem bízom az orvosokban pedig már 1 éves. Persze hordom ahová kell, de minden lépésüket, döntésüket figyelem és sokszor én figyelmeztetem őket, mert felőlük aztán ha egy két vizsgálat elfelejtődik nem gond:-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!