Szülés utáni depresszió?
23 éves vagyok,egy gyönyörű 7 hetes kisfiú anyukája.Furcsa érzések kavarognak bennem.Imádom a kisfiam,mégis mikor egyedül vagyok vele,folyton rettegek.Ha egyet köhög,ha öklendezik(ha nehezen jön a büfi,szokása),ha a hasa fáj.Folyton azon aggódom hogy biztos,hogy beteg.(37.hétre születt 2300grammal,jelenleg 4500gramm és a hasfájást leszámítva makk egészséges.)
Párom dolgozik,de mikor itthon van rengeteg időt tölt a babával,bennem meg felmerül,hogy rossz anya vagyok,mert nem törődöm eleget a babával,nem hagyom apát pihenni.(Sosem kérem hogy ügyeljen rá,neki ez természetes dolog)
Rengeteget sírok többnyire ok nélkül,felfújok dolgokat.Kimerültem már a saját lelki állapotom miatt.
Lehet köze ahhoz,hogy 18 évesen előző kapcsolatomból az "apuka"miatt sajnos elvesztettem a babámat?(spontán vetélés) és ezt vetítem ki tudat alatt a babámra,a környezetemre?:( Nem igazán tudtam feldolgozni,és szerintem nem is lehet.Félek,hogy a szinte folyamatos stresszem a pici megérzi,és esetleg lelki problémái lesznek.
Szerintem is ez most még normális. Az tök jó, hogy a párod sokat segít.
Viszont az előző baba elvesztése miatt lehet idővel érdemes lenne szakemberhez fordulnod, hogy ne hagyjon begyógyulatlan sebeket.
Szerintem teljesen természetesek az érzéseid. Én is állandóan tele voltam kételyekkel. Folyamatosan fáradt voltam, a fáradtságtól pedig elsírtam magamat a legapróbb nem megszokott dologtól is (legyen az pozitív, vagy negatív).
Ilyenkor bizony úgy a harmadik hónap után már előfordult, hogy megkértem a páromat, hogy hagy kapjak egy este kimenőt (általában péntek volt). Havonta, két havonta elmentem ilyenkor valahova néhány órára, amihez kedvem volt. Vásárolni, barátnőzni, vagy csak sétálni egyet, éjszaka magamra csuktam a háló ajtaját, a fejemre tettem a párnát, a párom a másik szobában aludt és ő kelt éjszaka a babához.
Lehet ez önzőnek tűnik, de nekem ez kellett ahhoz, hogy ép ésszel, friss "szellemmel" tudjam csinálni a baba körüli dolgokat tovább. A pihenés! És hiszem azt, hogy a babának is jót tett, hogy nem egy fáradt, nyűgös anya vette a kezébe nap mint nap.
Egy idő után jobb lett, főleg amikor már többet kitudtunk mozdulni otthonról. Alig vártam, hogy apa hazaérjünk és este együtt menjünk sétálni, vagy beüljünk egy étterembe, aztán később a játszótérre. Ekkor váltunk igazán egy családdá, az első pár hónapban inkább csak túléltünk. :)
Próbáld meg te is megtalálni azt a programot, ami kikapcsol. Apára pedig nyugodtan bízd rá a babát, főleg ha szívesen van vele! :) Ettől nem vagy rossz anya, inkább ő a jó apa. Légy rá büszke és örülj neki, hogy segít!
A múlton pedig ne rágódj. Szomorú ami veled történt, de ennek valamiért így kellett lennie. A haragot, a depressziót, a hibáztatást felejtsd el. Ez nem segít. Nézz rá a gyönyörű babádra és légy hálás azért, hogy ő itt van neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!