Milyen babonás elgondolás húzódhat amögött, hogy az újszülötteknek fedőnevet adnak?
Ilyenről még nem hallottam, legalább is Magyarországon ez nem divat. Lehet, hogy bizonyos országokban, vagy egyéb bantu törzseknél van ilyen, de itthon tuti nincs.
Itthon max. becézik a babákat, nem fedőnevet adnak.
Olyan van, hogy egy éves kor körül nevezik el, mert ha nincs neve, nem tudják megidézni a lelkét a gonosz emberek/szellemek.
A gyakorlati jelentősége annyi, hogy kevésbé alakuljon ki kötődés, mert elég magas volt a csecsemőhalandóság.
Igen,itt Magyarországon is szokás volt elődeink közt. Azért adtak fedőnevet,álnevet,hogy a gonosz,ártó szellemek ne találják meg az újszülöttet.
Így lett a baba neve Nincs, és társai.
Pedig a 9-es jól írta. Ősi szokás volt de míg nem keresztelték meg a gyereket negatív csengésű nevet kapott pl Sánta, Béna és hasonlók. Azért hogy a gonosz szellemek ne akarják elvinni. Keresztelő után kapott rendes nevet, mert akkor már védve volt a gonosztól.
Keveredtek a hiedelmek, de én is így hallottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!