Miért adnak a gyerekeknek idegen hangzatú, feltünő neveket a szülők? Vajon ezzel kompenzálni akarnak valamit, vagy a magyar nevek már tényleg ennyire kevés embernek tetszenek?
Lehet hogy egy ilyen magyarországon nem akarják, hogy még a név is magyarítsa az embert, mert az ország ilyen fokú állapotában a neveknek is csökken az értéke, pl a VIKTOR , FERENC, PÉTER név mostanában elég ritka..
tehát a mai mamák nem a parlamentből választanak..
Lehet hogy ez egy tudatalatti lázadás, hogy akkor is megmutatom, meg akkor is vegyétek észre, hogy ahol a különleges nevek vannak, ott az ország is jobb, de sajnos ezzel a szülők nem tesznek rendbe semmit.
De lehet egész másoka is.
Érdekes meglátás! :)
Erre bevallom, nem is gondoltam.
nekunk pl azert lett Konrád (német név, merészt jelent), mert a magyar verziója a Kúnó nem szép.
És egyébként sem tudtunk megegyezni.. lányban nagyon sok szép magyar név van, a fiúk sajnos nem tudnak válogatni.
A másik, hogy a nyelvtanulas, nyelvek fontossága alapvető. Amerikai ismerősöm mesélte, hogy dolgozik náluk egy Zsuzsa, hát senki nem tudja kimondani a nevét :) Ha külföldön szeretne érvényesülni, akkor bizony jó, ha nem magyarok számára is kiejthető neve van.
Én abszolút magyar név párti vagyok!
Akikkel én beszéltem, azért adnak külföldi nevet a gyereküknek, hogy hátha kint fognak majd dolgozni.
Na de az is tök béna, hogy magyar vezetéknévhez idegen eredetű keresztnév!! Pl Kovács Krisztofer.
Hát ez van, ezt el kell fogadni, mindenkinek más az ízlése!
Igen. Azért vannak idegen nevek között is szépek, szolidak. :)
Azért a szélsőségek is érdekelnek. Néha szinte úgy érzem a nevek hallatán, ha bemegyek a védőnőhöz , egy brazil szappanoperába csöppentem. :)
Szerintem azok is csak nevek-akárhonnan is származnak.
Lehet, hogy a Ilonát, Klárát.., Málnát:s és társait nem hallani olyan sűrűn a tévében (egyiket másikat inkább a piacon)...Ha azok lennének eme szappanoperák főszereplőinek nevei, akkor ezek ellene menne a közutálat.
De ez csak az én véleményem.
Az utolsó válaszoló tényleg érdekes nevet (Zazi) talált. Még nem hallottam (tényleg soha).
És igaza van, annyi szép név van...
Én sem vagyok magyar név ellenes, és külföldre sem szánom a gyermekeimet (bár sűrűn felvetődik, hogy talán jobb lenne nekik külföldön. De kitudja, lehet, hogy mire felnőnek ez az ország is élhető lesz).
Mi mind két gyermekünknek 2 nevet adtunk, egy nekem egy apának tetszett. A fiam ezért a Márk és Apolló nevet kapta. 9 éves, és azt mondja, nagyon örül, hogy ilyen szép és egyedi neve (Apolló) van. Imádja a mitológiát, tisztában van azzal mit jelent a neve---és azt kell, hogy mondjam egyik nevével sem fogtunk mellé, jelentése rá jellemző.
A lányomnál a Rozita és Angelika név mellett döntöttünk.
Az első jelentésével nem igen tudunk melléfogni (bár, mi sem jelentés alapján döntöttünk), a második meg igaz-egy igazi angyal, nekünk minden bizonnyal!
Egyébként amikor a kérdést olvastam nekem is rögtön a Csenge jutott eszembe, valahogy ha "fura" lánynevet kellene találnom nálam azt hiszem ez lenne az első.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!