Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyeddel kapcsolatban számolnát...

Gyeddel kapcsolatban számolnátok velem Anyukák?

Figyelt kérdés
Tegnap olvastam itt egy kérdést (tulajdonképpen a kérdezőtől szerettem volna kérdezni) Az volt a problémája, hogy sok, hozzá nem értő ember miért válaszol olyan kérdésekre, amihez nem ért. Aztán a válaszok közé jól érthetően leírta a tgys, gyed és gyessel kapcsolatos információkat. Most mégis olvastam máshol valamit, ami újra összezavart, ezért szerettem volna kérdezni a saját példámról, de már nem találom a kérdést. A kislányom 2008. decemberében született, így én 2011. decemberig jogosult vagyok gyesre. Ha minden jól megy (remélem) 2011. áprilisban érkezik a kistesó. Szeretném tudni, hogy mennyi pénzt fogunk akkor kapni (tgys, majd gyed), ha a bérem br 155e ft volt és közben én nem megyek vissza dolgozni, tehát akkor már 4 hónapja gyest fogok kapni. Előre is köszönöm, ha valaki tud nekem segíteni kiszámolni.
2010. jún. 17. 11:10
 1/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Az általad említett kérdés alatt hasznos információk vannak, és egyetértek a kérdezővel, bár nem könnyű eligazodni ezek a jogszabályok között, főképp, hogy annyi mindent számításba kell venni.

Amennyire én értem:

Tgyás: ha nincs 180 bérezett nap, illetve tényleges jövedelem (nem mész vissza dolgozni, nem veszed ki a szabikat + betegszabi), akkor a szerződés szerinti jövedelem lesz, ha nem éri el a minimálbér kétszeresét.

Ha a tényleges vagy a szerződés szerinti jövedelem több, mint a mindenkori minimálbér kétszeresének összege, akkor a TGYÁS alapja maximum a mindenkori minimálbér kétszerese lesz.

Ami a Gyed-et illeti, ott pontosan levan írva, hogy amennyiben az irányadó időszakban javarészt Gyes-en voltál, akkor a minimálbért veszik alapul, (kivéve, ha a tényleges vagy a szerződés szerinti jövedelem kevesebb, mint a mindenkori minimálbér, ebben az esetben a GYED alapja a kevesebb összeg lesz)..

Ha jól sejtem ez esetben, mivel te abban az évben, 2011-ben csak Gyes-t fogsz kapni, így nálad a minimálbérből fognak számolni.

Remélem más is válaszol, úgy a biztosabb:)

2010. jún. 17. 12:16
 2/8 anonim ***** válasza:

2010. decemberben mikor letelik a gyeded, másnaptól irasad ki magad keresőképtelennek (táppénzre). Majd, ha a másik baba megszületik kezdheted a tgyást, majd a gyedet.

Gondolom a munkaviszonyom az első baba előtt folyamatos volt.

Ha kérdésed van írjál privát.

Zs.

2010. jún. 17. 13:03
 3/8 anonim ***** válasza:
Abban az esetben tarom jó ötletnek a Gyed utáni táppénzt, ha a betegszabadságra 100%-ot kapsz, ekkor ugyanis a 2 baba közötti tényleges jövedelmet veszik alapul a Tgyásnál, vagyis azt a 15 napot, amíg betegszabadságon vagy ( a táppénz nem számít bele). Minden más esetben nem javaslom ezt a megoldás, hiszen az így szerzett tényleges jövedelem (ami a fizetésed 70%-a) kevés alapnak bizonyulhat. Ugyanakkor, ha olyan a munkahelyed megteheted, hogy kiveszed a felgyülemlett szabadságodat (erről mindenképp érdeklődj a munkáltatódnál előtte), ami ugye a fizetésed 100%-a és ez emeli az átlagot. Ez esetben a szabadságra járó bér + betegszabadság adná a Tgyásod alapját. Óvatosan ezzel és körültekintően:)
2010. jún. 17. 13:24
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Akkor engem a munkáltatóm alaposan félretájékoztatott, ott ugyanis azt mondták, hogy kapom majd a gyest, de ha megszületik a második gyerek akkor ugyanannyi tgys-t és gyedet kapok majd, mint az első után. Viszont ha jól értelmezem, akkor nem így lesz, mert minimálbérből fogják számítani, ha javarészt gyesen leszek akkor már....
2010. jún. 17. 14:08
 5/8 anonim ***** válasza:

Erre magam is kíváncsi vagyok, mert nem tudom ez esetben mi az irányadó időszak? Ugyanúgy, mint egyébként a Gyed-nél: azaz a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év? Mert, ha igen, akkor az jó, hisz akkor Gyed-en voltál, szinte végig. Viszont, ha az aktuális évet veszik, akkor marad az első válaszomban leírt verzió...

Talán valaki tudja pontosan?

2010. jún. 17. 14:21
 6/8 anonim ***** válasza:

Nagyon köszönöm, igazatok lehet, ebbe még bele se gondoltam, mennyire fontos maga a szülinapi hangulat, csak azon járt az eszem, hova mehetnénk el. Sajnos, nincsenek rokonok a közelben, sőt igen messze, így többnyire mi utazunk hozzájuk ünnepekkor, de most ez elmarad, ezért új a helyzet...

Torta és kellékek, mindenképp lesz:)

Köszönöm!

2010. jún. 17. 18:54
 7/8 anonim ***** válasza:
Bocsánat, ezt nem ide szántam! Kicsit siettem...
2010. jún. 17. 18:55
 8/8 anonim ***** válasza:
Az irányadó időszak mindig az előző évet jelenti, tehát esetedben ha 2011-ben születik a baba, a 2010-es évet nézik, ahol megvan (sőt még több is) a 180 nap gyed.
2010. jún. 21. 18:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!