Gyerektartás kérdés, ebben a helyzetben hogyan lenne mindenkinek jó?
Az anya vagyok, 2 gyerekkel és nem az a célom, hogy lehúzzam az apjukat!
A gyerekek 2/3 időt vannak nálam, a szünetek nagyjából le vannak felezve, ez 2 éve tök jól működik, a gyerekek is megszokták. Amúgy mindkettőnknek van új párja, akiket a gyerekek elfogadtak.
Havi 50e Ft gyerektartásban egyeztünk meg, amit fizet is rendesen, ezen kívül csak néha vesz nekik valamit, ha muszáj, de pl. simán lyukas cipőben járatta a gyereket, amikor nála ment tönkre.
A gyerekekkel kapcsolatos kötelességek 90%-át én intezem (szülői értekezletek, iskolai rendezvények, orvosi ellátás stb), ahogy a kapcsolatunk alatt is tettem, mert ő a munkája miatt ezeket nem tudná, amúgy én is teljes munkaidőben dolgozom, ahogy mindig is.
A lényeg: nemrég kijelentette, hogy nyáron nem fog gyerektartást fizetni, mert szerinte az olyankor nem jár, hiszen vele is sokat lesznek a gyerekek és neki akkor megnövekednek a költségei miattuk, nem akar még “engem is eltartani”.
Próbáltam felvilágosítani normálisan, hogy ugyan havonta fizet, viszont azt egész évre, tehát nincs benne szünet.
Szerinte nem kerül havi 100.000 Ft-ba a gyerekek ellátása, hiszen ugye még én is hozzá kell tegyek ugyanakkora összeget, mint ő.
Levezettem neki, hogy ne csak az anyagiakat nézze, hanem a rájuk fordított időt és energiát is, pl. amikor az iskolai dolgokat kell intézni vagy amikor orvoshoz, edzésre viszem a gyerekeket, neki ez mind bevétel kieséssel járna, ha neki kellene megoldania, amennyiben ő nevelné a gyerekeket.
Eddig viszonylag normálisan meg tudtunk beszélni mindent, így nem fordultam ügyvédhez, bírósághoz, mert nem volt rá szükség, viszont most úgy érzem, hogy sajnos muszáj lesz, mert ha már most, 2 év után ez van, akkor mi lesz később???
Tehát hogyan lehetne megértetni vele, hogy ne csak a pénzen megvehető dolgokat kalkulálja bele a gyereknevelésbe, hanem mindent, amit megteszek a gyerekekért és nem neki kell?
50/gyerek az eleg magas tartásdíj.... 100-e tartásdíj, 29,600 családi pótlék a két gyerekre, es meg neked a kisujjadat se kellett megmozditani, higy penzt keress. Érre jön a csaladiadokedvezmeny....
Emelni nem fogja a bíróság ezt az összeget, ha egyáltalán változtat rajta, ah csökkentés lesz. Ha neked gondot okoz a róluk való gondoskodás, akkor nem kellett volna nálad elhelyezni őket. A rájuk fordított időt nem szokás pénzben mérni. A szünetben meg továbbra is fizetni kell a tartásdíjat, de mivel a történetből az derül ki, hogy se gyermekelhelyezes se hivatalos tartásdíj megállapítás nem volt, ha most beszünteti a fizetést, akkor így jártál, max visszamenőleg követelheted rajta. Érdemes bírósághoz fordulni mindenképp, higy hivatalosan megállapított összeg legyen.
50 ezer 2 gyerekre van.
Igazad van, ez korrekt DE! az időráfordításod egyáltalán nem jó érv. SIMÁN elmegy egy gyerekre 100 havonta, ha beleveszed a rezsit, a ruhát, az ételt, az iskolai dolgokat, esetleges külön foglalkozásokat, nyári tábort, esetleges magánorvost (pl. fogász) pár játékot stb.
Szerintem 2-3 hónapig tegyél le neki egy tételes költségkimutatást, és rá fog jönni, hogy egyáltalán nem jár rosszul.
50e Ft a 2 gyerekre a gyerektartás!
De itt nem is az a cél, hogy ezt emeljem, hanem hogy amiben anno megállapodtunk, mindkét fél részéről legyen betartva!
Nekem természetes, hogy a gyerekkel kapcsolatban mindent intézek, hogy minden rendben menjen, a másik fél azonban mindent csak pénzben tud mérni és ezeket a dolgokat semmibe veszi (többek között a kapcsolatunk is erre ment rá).
Az eszem azt mondja, hogy fordítsuk meg a helyzetet és intézzen ő mindent, én fizetem az 50e Ft-ot neki. Így sokkal jobban járnék mind anyagilag, mind időben, hiszen a hétköznapjaim szabadok lennének, akar tudnék többet dolgozni és így a bevételem is nőne vagy akár magamra is fordithatnám.
Persze nem birnék lemondani így a gyerekekről, de másképp hogy tudnám vele megértetni, hogy a gyereknevelés nem csak pénzben mérhető?
Szeptemberben a sulikezdés tutira nem 50 ezer gyerekenként. Akkor meg fogja emelni a 25/gyerek összeget a kellőre, vagy azt neked kell majd kigazdálkodnod, ő meg egyenletesen fizet? Hmm?
A számlák eltevése jó ötlet.
Kérdező teljesen megértelek az én exem fel annyit fizet mint amennyit kellene neki...
Én is azt mondanám, hogy igaz hogy nála is lesznek, viszont neked ugyanúgy kell fizetned a számlákat, a számla az előző hónapról, meg szerintem az iskolakezdést is mondhatod. ez nem úgy működik hogy valamiben megegyeztetek és ő eldönti , hogy most nem fizet mert nyár van, lehet jobb lenne a bíróságra menni , hogy legyen hivatalos, mert hidd el csak egyre kapzsibbak lesznek.
Itt apa a nyári szünetben nem akar fizetni, amikor fele időben nála vannak a gyerekek.
Szerintem egyezz meg vele úgy, hogy ok, a nyáron akkor ne fizesse csak a felét a nyáron, de iskola kezdésre a gyerektartás+ az iskolakezdési költségek fele az övé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!