Miért akkora gond az egyeseknek, ha egy kismama táppénzre megy, mert félti a babáját?
Nem tudom.
Én nem voltam V-s, de 4. héttől majdnem a 30-ig folyamatosan émelyegtem, vagy random hánynom kellett.
Hiába volt ülőmunkám, ha gyakorlatilag folyamatosan fájt a gyomrom, és minden egyes kis étkezés után is forgott, meg azon gonsolkoztam, kell-e hánynom vagy nem.
A vonatról ne is beszéljünk, gyakorlatilag egy megállót nem tudtam úgy megtenni, hogy ne a wc-ben kössek ki és adjam ki azt a "marha sok" reggelit.
Egyedül este volt jó, akkor tudtam bármit enni, de napközben ébredéstől késő délutánig pokol volt az egész.
Nem tudom egyeseknek miért gond, de pl én vérzés miatt az 5. héten egyik napról a másikra kerültem táppénzre. Nem pattogott a főnököm, hogy előtte pár nappal azt beszéltük meg, hogy még maradok, amíg bírok.
De ha ennyire tudunk mutogatni a kismamákra akkor beszéljünk már arról a munkáltatóról, aki nem tud könnyített munkát biztosítani és táppénzre küldi a kismamát azért, mert olcsóbb a táppénz 1/3-ot és az új embert kifizetni, mint a törvényes alapbért és még egy új embert......
És bizony a jó viszony érdekében a kismamának ezt el is kell fogadni....
Tényleg nem azzal van a gond, hogyha valakinél valami probléma van a terhessége alatt pl. vérzés,nagyon erős rosszullétek...(bár ott meg lehet állapodni, hogy ha esetleg túl van a "hányingeres" korszakon, és jól érzi magát vissza mehet még pár hónapra. Gondolom neki se mind1 a pénz) hanem, hogy bizony vannak olyanok, akik ahogy kiderül a terhesség azonnal kérik a táppénzre vételt. Még csak nem is az orvos javasolja a munkahely miatt, hanem a kismama követeli ki, mert, hogy ő "stresszes és pihenni szeretne. (és úgyis talál olyan orvost aki kiírja) És jön a kifogás, hogy ő így védi a magzatot mert mondjuk emberekkel dolgozik és fél, hogy elkap valamit". (mert talán buszon nem lehet elkapni valamit vagy ha kimegy az utcára?)
A táppénz nem erre való. Hanem indokolt orvosi esetben ad lehetőséget arra, hogy a nő nem maradjon pénz és ellátás nélkül.
Az a baj, hogy minél többen csinálják ezt a munkahelyükön, és bekerül a köztudatba ez a fajta mentalitás a munkáltatókban is negatív kép alakul ki a kismamákkal szemben. És utána meg nem értjük majd, hogy miért nem "szeretnek" majd 28-35 éves friss házast felvenni dolgozni sehova? (sajnos saját tapasztalat) És miért próbálják etikátlan, vagy jogtalan eszközökkel bebiztosítani magukat a munkáltatók is. Nyilván van akik alapból szemetek, de kettőn áll a vásár...
Lehet azt mondani, hogy nincs köze másnak ahhoz, hogy valaki visszaél e a táppénzzel vagy nem de szerintem ez nem igaz. Mert a visszaélők, pont, hogy a normálisan dolgozók, vagy ténylegesen táppénzre szorulók renoméját is rontják ezzel És ez engem spec bosszant. :S
De nekünk ehhez mi közünk?"
Mert pl a kollégája vagyok egy ilyen lusta embernek, aki lelép és nekem kell elvégezni az ő melóját is, míg ő pihenget csak mert felkoppintották? Miért csak a terhessel kell megértőnek lenni?Nekik miért nem kell annak lenni a kollégáikkal?
Engem speciel nem nagyon érdekel, ki vakargatja otthon 9 hónapig a fenekét, bár nem tudom, miért jó ez, mikor utána még 2-3 évet otthon lesz. És most nem azokról beszélek, akiknél tényleg indokolt, mert egészségügyi kockázattal jár a munkavégzés vagy valóban veszélyeztetettek.
Alapjában az ilyen kismamák, akik indok nélkül tp-re íratják magukat, szerintem nem szeretik a munkahelyüket és örülnek, hogy nem kell bejárni.
A kolleganőm pl elhúzott 9 hét után tp-re, pedig ugyanaz a munkakörünk, én még 33 hetesen dolgozom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!