Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogy működik a névadó szertart...

Hogy működik a névadó szertartás (Budapesten)?

Figyelt kérdés
Melyik anyakönyvi hivatalt ajánljátok? (a legközelebbi nem vállalja) jó lenne, ha valaki tudna friss tapasztalatokat mesélni?
2018. márc. 8. 16:41
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
74%
Érdekes, hogy ilyesmi létezik, sosem hallottam róla. Tulajdonképpen miért tartotok ilyet?
2018. márc. 8. 20:47
 2/12 A kérdező kommentje:
Mert vallásos keresztelőt nem szeretnénk, de egy meghitt családi eseményt és "keresztszülőket" igen.
2018. márc. 9. 18:08
 3/12 anonim ***** válasza:
83%
Ilyen esetben mi a szerepe a „keresztszülőknek”?
2018. márc. 9. 19:47
 4/12 anonim ***** válasza:
81%

Én ugyan nem tudom de ha valaki igen ne féljen beírni mert engem is érdekelne.

Az meg hogy így mi a szerepe a keresztszülőnek: ne a vallástól függjön már egy jelképes tisztség szerepe de komolyan...

2018. márc. 12. 09:35
 5/12 anonim ***** válasza:
70%

„ne a vallástól függjön már egy jelképes tisztség szerepe de komolyan.”

A sértődöttséged mögött az rejlik, hogy nem tudod, mi a szerepe egy keresztszülőnek? Mert nem „jelképes tisztség”-ről van szó, komoly szerepe van: felügyelni, segíteni a gyerek vallásos nevelését.

Kíváncsiságból kérdeztem, hogy ilyen esetben milyen szerepük van a „névadó szülőknek”, mert tényleg nem tudom. Miért nem lehet erre normális választ adni?

2018. márc. 12. 11:14
 6/12 A kérdező kommentje:
Hogy legyen más felnőtt példa is a gyerek előtt a szülein kívül. Nekem is vannak "keresztszüleim", pedig nem vagyok vallásos. Néha vigyáztak rám kiskoromban, voltak közös programok, párszor kaptam tőlük ajándékokat, illetve később tök jól meg lehetett beszélni olyan témákat, amit a szüleimmel nem. A húgomat a keresztanyja tanította főzni.
2018. márc. 12. 11:22
 7/12 anonim ***** válasza:
69%

5: Maximum a bigott vallásosoknál ez a szerepe a keresztszülőnek. Nem sértődöttségből írtam én is meg vagyok keresztelve és "hivatalos" keresztszüleim vannak. Egyik sem gyakorolta semmilyen formában a posztját de vallásilag főleg nem neveltek. :D

A tiszteletbeli keresztszüleim akikhez egyházilag nincs közöm viszont a mai napig szerves részei az életemnek, rendszeresen találkozunk és mindent elmondhatok nekik.

Nehogy már az hogy ki önt vizet a baba fejére (vagy ki tartja amíg a pap leönti) meghatározzon bármit is. Elég korlátolt aki ezt gondolja...

Keresztségem ellenére nem gyakorlom a kereszténységet ezért érdekelne, hogy milyen formában tudok ettől eltávolodni.

2018. márc. 12. 11:33
 8/12 anonim ***** válasza:
54%

6-ra:

Az a felnőtt pár, akik így foglalkoztak veled, ugyanígy tudtak volna foglalkozni veled akkor is, ha nem keresztszüleid, vagy névadós "keresztszüleid".

Én egyébként a rendszerváltás óta (ami már 28 éve volt) nem is hallottam, hogy valaki névadóünnepségen vett részt.

2018. márc. 12. 12:49
 9/12 A kérdező kommentje:
Persze, de nálunk ezt jelenti a keresztszülőség. Kikötekedted már magad?
2018. márc. 12. 14:07
 10/12 anonim ***** válasza:
27%

Aki itt kötekszik, az nem én vagyok.

Nálatok ezt jelenti a keresztszülőség?

Hát nézd, felőlem hívhatod a pulykát is pávának, de attól az még nem lesz az. :DDD

Egyébként pedig nem az elnevezésről írtam, hanem arról, hogy a szertartástól, és az abban betöltött szereptől független, hogy az a házaspár fontos szerepet játszott gyerekkorodban. Magyarul: ugyanolyan jól meg tudsz vele valamit beszélni, vagy ugyanúgy megtaníthat főzni akkor is, ha egy adott szertartáson (és itt mindegy, hogy keresztelőről vagy névadóról van szó) valamilyen szerepet betölt és akkor is ha nem, vagy nem is történik ilyen szertartás.

2018. márc. 12. 15:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!