Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mi alapján számolják a gyedet...

Mi alapján számolják a gyedet nálam? Mennyit fogok kapni? Csak az összefüggő munkaviszony számít bele az időbe vagy összeadódik? Bővebben lent

Figyelt kérdés

Azt tudom hogy 1 év biztosított idő a minimum. Nekem ez meglesz.

Ebből: 180 napot beszámítanak a fősuliból és a maradékot ledolgozom minimálbérrel (kb 60000-t kapok kézhez). A szülést megelőző 2 év alapján átlagolnak?

Ha a terhesség miatt vagyok táppénzen és még szülés előtt lejár a szerződés, akkor mi van?

2010. jún. 9. 11:11
 1/3 anonim ***** válasza:

A feltétel a szülést megelőző két éven belül 365 nap, nem kell folyamatosnak lennie. Mivel lesz 180 bérezett napod (amikor kaptad a minimálbért), így az lesz az ellátások alapja, nem a megelőző két év jövedelmét nézik, csak az igénylést megelőző naptári évet. (ha akkor nem jön össze a 180 bérezett nap. akkor a szülést közvetlenül megelőző 180 bérezett napot veszik alapul).

Ha a terhesség miatt táppénzen vagy, és lejár a szerződésed szülés előtt, akkor nem leszel jogosult a gyed-re. Tgyás-ra is csak akkor, ha a munkaviszony megszűnését követő 42 napon belül szülsz, illetve, ha a táppénz lejárta után 28 nappal szülsz. (ilyenkor passzív a táppénz, nincs mögötte biztosítási jogviszony).

Gyed csak akkor jár, ha él a szerződésed igényléskor, vagy ha tgyás alatt szűnik meg a szerződésed.

A határozott idejű szerződésben kikötött idő lejártakor a munkaviszony megszűnik, akár terhes vagy, akár táppénzen vagy. Beszéld meg a munkáltatóval, hogy maradsz táppénzen, és hosszabbítson annyit, hogy járjon az ellátás.

Mikorra vagy kiírva, és mikor szűnik meg a szerződésed?

2010. jún. 9. 11:38
 2/3 A kérdező kommentje:
Még nem vagyok terhes, csak szeretnék tisztában lenni ezekkel a dolgokkal, mert olyan a munkahelyem, hogy 2-3 hónapos szerződéseket írunk.
2010. jún. 9. 12:04
 3/3 anonim ***** válasza:
Hát az elég gáz, mivel titkolni nem biztosan fogod tudni, legfeljebb 4 hónapos koráig. Ha akkor aláírsz 3 hónapra, akkor sarkosan meglehet a tgyás, mert 7 hónapos korodig meló, utána 30 nap passzív táppénz, és 29 napon belül szülés. De ez nagyon sakkozós, ha egy napot csúszol már csak gyes jár:(
2010. jún. 9. 14:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!