Mit csináljak a kisfiammal?
en is gyakran zsarolom pl mikor megyunk el "ha nem oltozol itt maradsz egyedul én indulok, szia!" erre persze megijed hogy otthagyom es lohol oltozni de ugye ez is zsarolas..az igergetesnel o dont, o iranyit, ezert azt keruld ha lehet. a kezre fenekre csapkodasbol az enyem.annyit tanult meg, hogy ha valami ne tetszik, utunk. nem jo irany. sajnos en is altalaban szetteszem a kezem hasonlo esetekben, csak annyit.tudok tanacsolni, hogy jo elore beszeljetek.meg ha valahova mentek pl "gabika, most megeszed még ezt a szendvicset, es ha megetted még egy utolsot gurithataz az autoddal aztan.indulunk" ettol majd igy erzi kapott turelmi idot, kicsit lelekben.fel tud keszulni stb. ugyanigy jarok el.furdes lefekves stb elott szoval minden olyan elott amit altalaban nem akar.
bolt: egy valamit mindig valaszthat, altalabn rogton vazolom is mibol "muzliseletet vagy almachipset.vegyek a boltba?" igy donthet, nincs hiszti, de megse jut eszebe.hogy valami olyan utan.nyuszogjon ami draga vagy egeszsegtelen.
vita a jatekokon. na ebben nincs kompromisszum nalunk. amit nem oszt meg a tesojaval azzal huzzon.be egyedul jatszani.a.szobajaba. de akkor senki ne is jatszon vele. ha erre nem hajlando megy a jatek a szekrenybe, tolem uvolthet is, de nem kerul elo mig meg.nem probal a tesoval egyutt jatszani.
ebedet ha nem eszi meg, addig se nasi se koles golyo se semmi. este 6 fele elfogy :)
még valami?
Joga van egy gyereknek önérvényesiteni is. Keress dolgokat amiben ő dönthet es akkor kompromisszimképesebb lesz hiszen ezt a mintát is látja.
Es van amikor az en gyerekem sem vacsorázik de attol még megkapja a szokásos esti tejet duplán is!! Kiszolgáltatott helyzetével ne élj vissza!
Plusz figyelni is kell, mert ha pl ebéd után nem aludt, akkor estére várhato is az önkontrollvesztés a fáradtságtol. Az én gyermekem ilyenkor hiperaktiv, őrült rohangálásba kezd, idiótán vihog, bukfencezik, hatalmasra nő a balesetkockázat, képes az egyméteres gimnasztikai labdára hason ugrani és előre zúgni fejjel és neki ez poén, egy teát nem tud meginni ugy hogy ne buborékoljon benne és ne öntse ki és szóval kezelhető, irányítható. Pl azzal motiválom ilyenkor levetkőzni hogy belemenve a játékba, fogom a zoknit és arra kérem ugorjon ki belőle, aztán ezt a nadrággal, fürdeni úgy hivom, hogy megkérdezem melyik játékkal akar menni, mert azt készitse akkor be.
Szoval nem azt mondom vetkőzni, fürdeni menni. A játékos szavaknak ill gyereknyelvnek ereje van! Ha sokszor használod azaz maskepp fogalmazol, azonnal jol reagálnak
Volt amikor mindig azon ment nálunk a balhé hogy honaljmosáshoz nem emelte a kezét, de miota azt mondom tedd a kezed a halra a csempén, láss csodát, felemeli a karját azonnal
Nekem is ennyi idős a kisfiam, ő is sokszor ellentmond. Viszont olyan nincs, hogy ha öltöztetni akarjuk, akkor rúg, csíp, karmol.
4-5. válaszokkal nagyon egyetértek.
Amikor nem csupán huncut (pl. kacarászva dobálja széjjel a levetett ruháit fürdés előtt :DDDD), hanem kifejezetten csapkod, hisztis hangulatban van, akkor én át szoktam ölelni és azt suttogom a fülébe, hogy én tudom, hogy ő egy aranyos, szeretetre méltó kisfiú, csak most belé bújt a rosszaság, ezért viselkedik így. És a rosszaság kimegy az öleléstől, simogatástól, puszilgatástól. Szóval ezek olyan nyugtató ölelések, és legtöbbször beválnak.
Kerüld el, hogy megüsd, mert akkor és ott rákényszeríted az akaratodat, de benne csak nő a dac, a harag, az ellenkezés. És legközelebb megint kijön belőle.
AZ is nagyon jó ötlet, hogy minél több dologban dönthessen ő. Pl. két egyforma alakú, de különböző mintájú tányérja van: mindig megkérdezem, melyikből szeretne enni.
Még egy ötlet: ha nem siettek, öltözésnél kérdezd meg, miért nem akar jönni? Ha nem tud érvet mondani, akkor is jó, ha ő jön rá, hogy valójában nincs oka ellenkezni. (Csak szimplán jólesik neki.) De lehet, hogy mond egy konkrét okot, pl. játszani akart a kisautójával. Akkor elmondanám neki, hogy miért muszáj elmennünk (pl. ha reggel óvodába indulunk) vagy miért jó elmenni (pl. nagymamához születésnapot ünnepelni vagy játszótérre). Biztatnám, hogy amikor hazaérünk, lesz lehetősége játszani a kisautójával.
Feleséged egyébként hogy kezeli, ill. vele is ilyen ellenkezős?
Nagyon jó dolgokat írtak már előttem.
Még az is fontos, hogy értékeld minden apró próbálkozását. Sokat kell dícsérni.
Nálunk bevált a matricázás. Ha elpakol maga után vagy felöltözik ügyesen, akkor kap egy matricát, ha kigyűlt 5 db, választhat valamit magának a boltban. Ezek mindig olyan dolgok, amiket egyébként is megvennék neki, de így nagyon büszke magára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!