Hogyan kell orvost fogadni?
Nálunk így zajlott:
Elmentem a magánrendelésére, megerősítette a terhességet. Megbeszéltük, hogy tud e vállalni és milyen feltételekkel. Ajánlott szülésznőt, vele a 24. héten találkoztam. Amikor indultunk a kórházba, felhívtam a szülésznőt, Ő pedig az orvost amikor úgy gondolta, hogy hamarosan szükség lesz rá.
Tudtommal a legtöbb helyen és tapasztalatom szerint is a dokidhoz kell/lehet menni kb. 1-2 havonta, manuális ellenőrzés, ultrahang, ha kell, receptért, igazolásért, ha van rá lehetőség lehet ott is pluszban CTG, vérnyomásmérés, vizelet ellenőrzés is, de vérvételekre (pl. vércsoport meghatározás, terheléses cukor, szűrések), genetikai ultrahangra valószínűleg a kórházba küld és menned kell még valószínűleg a háziorvoshoz (EKG, vérnyomás) ill. védőnőhöz is. Illetve persze lehet olyan, hogy ha be kell feküdnöd vagy túlhordod és naponta kell NST-re menned, az is a kórházban lesz. Vizsgálatok menetéről találsz neten összefoglalókat, érdemes elolvasni.
Dokinak meg szerintem először is nézd meg a honlapját, ha van, mi mennyibe kerül és mik a szolgáltatások terhesgondozás címszó alatt. Szerintem még mielőtt terhes lennél, érdemes elmenni egy rákszűrésre, mert ha nem mégy, koraterhesen úgyis azzal kezdik. Leghamarabb 5 hetes terhességet lát (előző menzesz első napjától számítják, tehát ha egy hete késik...) a doki UH-n. Ha ilyenkor mész, azt tudja kiszűrni, hogy nem-e méhen kívüli. Vagy praktikusabban és olcsóbban mehetsz először a 7-8-dik héten, ekkor már kell lennie szívhangnak és ad róla igazolást és utána mehetsz tovább a védőnőhöz.
Már az elején persze rákérdezhetsz, vállal-e szülést, akár azt is, hogy mennyiért. De megbeszélni vele ,hogy te szeretnéd felfogadni, elég akár akkor is, ha minden rendben megy és elégedett vagy vele - nem kell rögtön ezzel kezdened. Sőt menet közben is válthatsz, bár persze ha ez felmerül, minél hamarabb.
Hogy hogyan tudod elérni, az dokitól függ, Van, aki megadja vagy rögtön vagy csak az x. héttől, ha felfogadod, a telefonszámát, aztán hívogathatod és ha épp ráér, nem szüleszt, műt vagy elutazott, akkor felveszi és élőben felteheted a kérdéseid, hogy itt meg ott fáj és normális-e... És van, aki csak az asszisztense telefonszámát fogja megadni azzal, hogy sürgős esetben nyugi, úgyis értesítik a kórházból, egyébként meg szívesen lát a rendelésén. Mindkettő érthető és van jó meg rossz oldala. Erre is érdemes rákérdezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!