Egyes szülők miért nem próbálják megnevleni a gyereküket?
Miért, amikor ezt csinálják, szerinted jelen vannak a szülők? Én se akkor hoztam a legkreténebb formámat, amikor anyámék is látták, hanem amikor a haverokkal voltam. Aztán felnőttem :)
Nem mondom, hogy engem nem idegesít, amikor valaki a buszon ordíttatja a szutyok zenéjét, de a kamaszok 90%-a rendszeresen csinál olyat, ami a környezetét idegesíti, és ez így volt, mióta világ a világ.
Az osztalytársamnak (lány)
Mindkét oldalon felnyírt haja van.
Mégis :csendes, normális és van egy hajléktalan néni akinek kaját szokott vinni.
A mostani tinik sincsenek megnevelve, jómódra tanítva. Múltkor belegondoltam, mi lesz az ő gyerekeikkel, vagy az unokájukkal? Akik ezt a viselkedést, stílust látják majd a szülőktől, nagyszülőktől?
Múltkor láttam egy kislányt, babakocsival tolta az anyuka. A kislány kezében okostelefon és vígan nyomkodja :) Már itt el van rontva szerintem. Mi is felnőttünk telefon nélkül. A telefont odaadja a szülő a gyereknek, addig sem kell vele foglalkozni, elvan magában és közben ő is tud facebookozni.
Ha egy gyerek rosszat tesz, nincs büntetés, nincs szidás már, ahogy észrevettem. Sokan már egy kiabálástól kiakadnak, hogy jajj szegény gyerek kicsi lelke... :) Így persze, hogy bármit megtehetnek.
Oké, hogy nem a szülő előtt viselkedik így, hanem haverokkal, de szerintem ennek akkor sem a buszon/utcán/boltban van a helye.
Pont tegnap voltam én is ilyen helyzetben, hogy valami káromkodós szexről szóló zenét bömböltetett egy max 13 éves gyerek és mellé énekelte is és nem a haverokkal, hanem tök egyedül, mert neki ehhez volt kedve. Rendszeresen ezt csinálja a buszon is, mikor látom és nagy idegesítő tud lenni. Igaz én meg fülesen hallgatok zenét és akkor nem hallom.
De én már kamaszként a saját korosztályomtól sem tartottam elfogadhatónak, hogy nyerítő vihogással utazzanak a buszon, köpködjenek az utcán, szólogassanak be vadidegen embereknek (főleg nőknek), lökjék fel a többi embert, stb. És ha valaki rájuk mer szólni (pl. a buszsofőr teljesen jogosan) akkor ők vannak felháborodva meg fenyegetőznek. De felnőttek közt is volt szerencsém ilyenhez. Egyszerűen nem tudnak viselkedni.
A nevelést nem kamasz korban kell elkezdeni. Persze ilyenkor a leglátványosabb a "neveletlenség", de olyankor már nem lehet vele mit csinálni. Ha szerencséje van akkor kinövi.
Nem azért, de vissza kéne hozni a sarokba állítást, a körmöst, az iskolai köpenyt, stb.
Emlékszem rá, egyszer voltam rossz és sarokba lettem állítva. Olyan megalázónak éreztem :D
És múltkor meg olyan szerencsétlen fiút láttam! Piros passzos nadrág, rózsaszín pólóval!!! És látszott rajta, hogy azt hiszi, de jó csávó. Arra is gondolok néha, hogy az ő gyerekeik nézegetik majd az apjuk fiatalkori képeit, mire gondolnak majd? :) "apu meleg volt kamaszként"? :D
8-asnak van igaza.
Én is láttam már ilyen kamaszokat utcán, buszon.
Ilyenkor rögtön eszembe jutott a mondás: "Mutasd meg a gyereked, megmondom, ki vagy."
Vagyis a gyerek viselkedése jellemzi a szülő értékrendjét, nevelését is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!