Ti adtok cukros, zsíros, olajos dolgokat a gyermekeiteknek? Csak őszintén!
Előre leszögezném, hogy nem szeretném ha vitába torkollna a kérdés. Nem provokációnak szánom, csupán kíváncsi vagyok az ŐSZINTE válaszokra.
Azt látom, hogy manapság elvileg az emberek nem adnak a gyereknek "normális" csokit, kekszet, szalonnát, kolbászt meg kb semmi ilyesmit, csak ezeket a diabetikus meg cukormentes, null kalóriás cuccokat. Az imént néztem egy videót amiben kiderült, hogy az egyik híresebb magyar házaspár 4-5 év körüli gyermeke még nem evett tepertőt sőt, valószínűleg azt sem tudja mi az. Nekem ez egy kicsit furcsa főleg, hogy Magyarországon élő magyarokról van szó. Szerintem a tepertő az egyik legalapabb, leghagyományosabb étel az országban. És rajtuk kívül többen állítják, hogy a gyerekeik nem esznek ilyeneket.
Most nem az van, hogy mások dolgaival foglalkozom, csupán érdekel a dolog, hogy más "átlagos" emberek adnak-e ilyesmit a gyerekeknek.
Hangsúlyoznám, hogy nem mindennapi töménytelen mennyiségre gondolok. Hanem, hogy esznek-e a gyermekeitek időnként csokit, chipset, szalonnát, tepertőt és hasonlókat vagy sem?!
Az én fiam marha válogatós, ugyh meg se enné a tepertot (bár megenné)...helyette minden sz/rt enne a csoki, gumicukor, puding állandóan csúszna, na meg a ropi, kekszek, csipszek stb.
Egyelőre az van, h csak akkor kap édességet ha legalább pár falat normális kaját evett, sajnos így is sokat eszik (mármint edeset).
Igyekszem inkább pudingot adni, néha zabkekszet, joghurtot. De sajnos befigyel a csoki időnként, főleg h egy csonk maradt telapobol. :(
Én simán adok mindent a 2,5 éves fiamnak, csak ő rossz evő, így örülök, ha betol valamit az arcába.
A csokievéssel kapcsolatban, mert míg az egyik posztban oldalakon keresztül nyomják az anyukák, hogy hát ők soha vagy csak alkalmanként adnak egy fél túrórudit a gyereknek, mert azon is van csoki és az már káros, meg ne szokjon hozzá, meg ilyen b-romságok. A másik poszt alatt meg leszólják az anyukát, aki megbüntette a csomag szaloncukrot felfaló gyerekeit, hogy hát mekkora egy genya anyuka, hogy miért ne ehetne megy egy 3 és egy 6 éves gyerek egy ültő helyében egy kiló szaloncukrot.
Na? Legyél okos!
Egyik gyerekem sem evett még tepertőt, pedig a nagy már 10 éves. Sőt, én is csak egyszer ettem életemben, 30 év alatt. Nem ízlett, nem szeretem az ilyen zsíros dolgokat, hiába mondod, hogy ez alapvető élelmiszer Magyarországon, igazából engem a hagyományos magyar konyha nem nagyon hat meg, nem kimondottan szeretem.
Ennek semmi elvi oka nincs, és annak se, hogy a gyerekeim nem ettek még ilyet, egyszerűen nem jön be. Kolbászt, hurkát, szalonnát ettek már, a kicsi is (2 éves majdnem), mert ezeket pl. a férjem szereti, és szokott venni itthonra. Szalonnás ételeket szoktam is főzni időnként.
Amúgy ehetnek, és esznek is édességet időnként. A nagy nem édesszájú, úgyhogy ő ritkán, de ő meg (sajnos) nagyon szereti a chipseket, úgyhogy hetente szokott kapni egyet. A kicsi meg heti 2-3 alkalommal kap valami csokit, pudingot, ilyesmit.
27 éves vagyok, mégse ettem soha tepertőt. :-) Nekem egyszerűen az ránézésre sem tetszik, az alapján, amiből készül. Szóval így a gyerek se nagyon találkozik vele. :D
Amúgy én a cukros üdítőkre vagyok egyedül háklis, mert nálunk anyám függő volt, szóval nekem a kóla volt a víz, és felnőtt fejjel már látom, hogy ez mennyire rossz (és még így se tudok 100%-osan megszabadulni tőle, bár tudatosan nem vásárlok otthonra). Inkább gyümölcslé, ha édeset innánk.
Amiket felsoroltál, azok nálunk természetesek. Oké, nem mindennaposan, de mivel a gyereknek nincs egészségügyi problémája, ezért ha veszek, akkor rendeset veszek. Szerintem az ész nélkül nyomatott diétás cuccok pont ugyanolyan rosszak, mintha glutén/laktóz diétára fogunk egy nem érzékeny gyereket.
Hű, ez meglepett de örülök neki, hogy azért a többség rendesen ad a gyermekének kaját :)
Mármint egyetértek itt az utolsó válaszolóval, hogy a sok "egészséges" étel se jó. Én például a kocsonyát utálom és bár nincs gyerekem, valószínűleg általam nem is fog kocsonyát enni. Viszont a család meg szereti így biztosan lesz olyan, hogy megkóstolja majd. Csak vannak akik ilyenkor is visszautasítják, hogy márpedig az ő gyerekük nem fog ezt meg azt enni. Szerintem hagyni kell, hogy kipróbálja és eldönti ő, hogy szereti-e vagy sem.
Az édesség más tészta, hiszen ha a gyerkőcökön múlna, valószínűleg mindenki hatalmas lenne. De a hallottak alapján sokan tiltják a gumicukrot meg csokikat is, megkérik a nagyszülőket is, hogy ne adjanak a gyereknek. Ezzel viszont nem értek egyet, kivéve ha esetleg valami olyan betegsége van a gyereknek. Nyilván én sem arra gondolok, hogy minden nap ilyeneket egyen de most néhanapján miért ne?! :) Nem attól a pár darabtól fog megbetegedni szerintem. Anno gyerekkorunkban főtt kaját is azt ettünk amit a szüleink, most 20 éves vagyok. Ha paprikás krumpli kolbásszal akkor az, ha pörkölt tésztával az, rántotthús stb... Nem főztek nekünk külön. Apukám nagyétkű és inkább a fűszeresebb, laktatóbb ételeket eszi. Ő nem lakik jól a salátákkal, hiába van hozzá mondjuk hús is. Ezért kénytelenek voltunk azt enni amit ő is szeret.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!