1 éves Babát bilire ültetni?
Az én környezetemben nem nagy kínszenvedések árán lesznek szobatiszták. Ha érett a gyerek egyik hétről a másikra szobatiszta lesz. Nálunk így volt. Tíz hónapos koráig nem is ült, tehettem volna bilire. 2,5 évesen már ejszakára is szobatiszta volt és egyáltalán se szenvedni, se erőlködni nem kellett vele.
Próbáld meg. Ha nem jön be és csak később érik meg rá tényleg, akkor Ti szenvedhettek még évekig.
Idegrendszeri érettség kérdése, ami egyénenként változó. Én két éves koromra - mindenféle trükk nélkül - szobatiszta lettem. A lányom májusban töltötte a hármat, augusztus végén egy hét alatt lett szobatiszta.
Olyannal próbálkoztunk korábban, hogy nyáron bugyiban van kint. Maga alá eresztett egy tócsát, aztán boldogan ugrált benne.
Gyermekorvost nyugodtan kérdezz meg, hogy mi az előfeltétele annak, hogy szobatiszta legyen egy gyerek. És ennek a típusú idegrendszeri érettségnek semmi köze a gyerek általános intellektusához. Tehát nem okosabb vagy butább, aki más életkorban válik szobatisztává.
Orvosi szempontból egyébként a 4. születésnap a határidő. Addig orvos se fog foglalkozni vele - és ez csak a nappali szobatisztaságra vonatkozik, az ágytisztaság 6 éves korig "kell", hogy meglegyen.
Megmutathatod neki, csak ne eroltetsd. Magyarazd el, ultess ra plussallatot, vagy "ulj ra" te. Ha ebredes utan teszed ra kozvetlenul, akkor nagy esellyel bele is fog pisilni, es gyorsabban megerti. Aztan ahogy novoget, bevonhatod a teljes folyamatba, megtorolheti magat wc-papirral, kidobhatja a wc-be, segitseggel lehuzhatja, stb. A gyerekem nagyon elvezi az onallosodast. O 1 evesen meg pici volt hozza, 1,5 evesen jott meg a kedve ugy, hogy nem adtam ra alulra pelenkat, csak egy terdzoknit, folulre meg egy kicsit hosszabb felsot. 12-18 honapos kor kozott kulonosen nagy erdeklodest mutat sok gyerek a bili, wc, uritesi folyamatok irant, ezt erdemes kihasznalni, igy kesobb valoban konnyebb lehet. Hy mar tudja, hogy mire valo, onnantol viszont nem jo unszolni, eroltetni, csak elolhagyni, es varni, hogy magatol akarjon raulni. Ajanlom ezt az oldalt:
Miért lenne belőle gond? Az én fiam későn lett szobatiszta, de nem kellett vele erőlködni. Amikor ott tartott, akkor szinte balesetmentesen szobatiszta lett. Az egyetlen hátrány az volt, hogy sokáig kellett pelenkára költeni. Most négy éves és senkit nem izgat, hogy ő három vagy két évesen lett-e szobatiszta.
De nyugodtan megpróbálhatod, ha nem erőlteted, nem ártasz vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!