Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A gyed lejárta után hány...

A gyed lejárta után hány hónapot kell dolgozni, hogy a köv. Babával ugyanannyi tgyás-t kapjak, mint az elsővel?

Figyelt kérdés
2010. máj. 27. 11:33
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
180 napot. Ebbe a 180 napba nem számít bele a táppénz, viszont a bent maradt szabadságok igen. Ez kb. 6 hónap. Ha közben táppénzre kerülsz, akkor csak az első 15 munkanap fog beleszámítani (ez a betegszabadság), az azt követő táppénz nem.
2010. máj. 31. 10:31
 2/10 anonim ***** válasza:

Bocsánat az off-ért, de nem akarok új kérdést kiírni: azt tudja valaki, hogy ha a második babóm kb. egy-két héttel azelőtt fog születni, hogy lejárna a gyed az elsővel, akkor nekem hogyan számolják a tgyás-t, gyedet, illetve mennyi a családi a két gyerekre? Gyedet kb. 80 ezret kapok kézhez jelenleg.

Ne haragudj, kedves kérdező, hogy itt teszem fel a kérdésemet, de hátha neked is ad infót ez is.

2010. máj. 31. 11:28
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Másodiknak:

Mivel nem a max. gyedet kaptad, így a tgyás és a gyed is majdnem forintra meg fog egyezni a korábbival. Kb. 88eFt lesz a tgyásod, 80 a gyeded, a csp attól függ, hogy családban (26600) v. egyedülállóként neveled a gyerekeidet (29600).

2010. máj. 31. 12:28
 4/10 anonim ***** válasza:
Második vagyok: nagyon szépen köszönöm az információt! Ennek nagyon örülök, féltem, hogy kevesebb lesz a pénz, bár a párom nem keres rosszul, de azért nem mindegy, mennyit kapok, szükségünk van a megélhetéshez arra is. Még egyszer köszönöm!
2010. máj. 31. 14:37
 5/10 anonim ***** válasza:

Bocs én is az offért, de hozzászólnék a második kérdéséhez.

Nekem magasabb volt a bejelentett bérem, mint az első gyereknél az előző évi átlagom. Mivel a másodikat még gyed alatt szültem, így nála a Tgyást és a gyedet a bejelentett bérem alapján számolták és az jóval magasabb lett, mint az első gyereknél.

(Ezt úgy sikerült egyébként összehozni, hogy vállalkozónál voltam az év első felében, majd munkahelyet váltottam, ahol normális bérre lettem bejelentve. Rá két hónapra estem teherbe.)

2010. jún. 1. 13:47
 6/10 anonim ***** válasza:
Utólsó, én voltam a második. Ezt úgy értsem, hogy nem az átlagot nézik, hanem az utsó béredet? Mert az nekem is jobb sokkal, mint az átlagom. Az utsó 4 hónapban mikor még dolgoztam én 130 ezerre voltam bejelentve. Vagy nem jól értem, amit írsz?
2010. jún. 1. 18:58
 7/10 anonim ***** válasza:
De jól érted, ilyenkor a szerződés szerinti béredet nézik, ha az 130 ezerről szólt, akkor az lesz az alapja.
2010. jún. 1. 20:18
 8/10 anonim ***** válasza:
Akkor ezek szerint nem úgy van, hogyha a GYED lejárta után születik a 2. baba, azaz a GYES-be, akkor minden járandóság megegyezik az 1. babáéval? A tgyás is? Rosszul tudom?
2010. jún. 1. 22:30
 9/10 anonim ***** válasza:
2010. jún. 1. 22:35
 10/10 anonim ***** válasza:
A tgyás csak akkor egyezik meg az első tgyással, ha a havi jövedelmed kevesebb volt, mint a minimálbér kétszerese (143000Ft). Ha ennél több volt a jövedelmed, akkor a tgyás-nak ugyanúgy van maximuma, mint a gyed-nek, vagyis legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet bruttó.
2010. jún. 2. 08:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!