Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Név kérdés, passzolnia kell a...

Név kérdés, passzolnia kell a tesók nevének?

Figyelt kérdés

Páromék családjában divat az, hogy a fiúk apa nevét, lányok apa nevét kapják. Én ezt nem pártolom, kompromisszumként abban maradtunk, hogy második névként megkaphatja apa nevét, ha fiú lesz, hogy vigye tovább, de nem akarom azt használni. Ebben kiegyeztünk, már a tervezés időszakában.

Igen ám, de apa neve mássalhangzóval kezdődik, a választott nevünk meg mássalhangzó torlódós (Botond), szóval úgy jobban hangzik, hogy apa neve az első, a választott név a második.

Már itt is bizonytalan vagyok, mennyire lesz gond, ha második nevet használ a gyerek?

Meg közben kicsit elgondolkodtam, aztán jól rá is görcsöltem a témára (butaság, tudom, túlságosan ráérek :D), hogyha lesznek tesók, márpedig tervben van, akkor hogy "szokás"?

Úgy gondolom, ha egyikőjük két nevet kap, akkor mindenki, de ebben sem vagyok biztos, hogy jól gondolom-e. Meg akkor később is olyan neveket kéne választani, ahol a második név a használt, hogy összepasszoljon? Vagy tök mindegy? Nem lesz ebből zavar, hogyha az egyik ezt a nevet használja, akkor a másik miért azt?

2017. szept. 3. 11:47
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Szeritnem jó a Botond Tibor is. Persze fordítva valamennyire könnyebb kimondani, de annyira nem kimondhatatlan, mintha Emese Emma lenne, hogy furán hangzik, de ritkán lesz így kimondva a két keresztnév, mert úgyis az elsőt használja. Hivatalos helyeken leírva fogja inkább látni így.

Amúgy hiába nyelvtörősebb így a neve, ha pl raccsolni fog, akkor már önmagába a Tibor is nyelvtörős :)

Én továbbra is azt tanácsolom hogy első név amit használtok majd. Mindkét gyerekkel, ha megyünk bárhová mindig az első keresztnevükön hívják automatikusan a másodikat ki sem mondják. Teljesen más lenne a helyzet, ha pl Anna Mária lenne a két név, mert ott összemosódik kimondva és egy harmadikat tenne ki. De így hogy Botond Tibor teljesen jó.

2017. szept. 3. 14:52
 12/16 anonim ***** válasza:
Ha a második nevedet használod, akkor lehet kérvényezni, hogy úgy legyen mindenhol elraktározva a neved (például az orvosnál, hogy ne úgy hívjanak be) hogy (pl) Tóth K. Regina. Ha valaki a második nevét használja soha nem úgy mutatkozik be, hogy Tóth Katalin Regina vagyok, csak Tóth Regina. Hiszen a második nevünket sem mondjuk ki minden ismerkedésnél, és nem azért, mert az a második, hanem, mert "lényegtelen"
2017. szept. 3. 15:09
 13/16 anonim ***** válasza:
Jól mondja az utolsó, nem két névvel fog bemutatkozni, hanem amit használ. Szóval szerintem maradhat a botond másodiknak.
2017. szept. 3. 15:54
 14/16 anonim ***** válasza:

Bennem ilyenkor az a kérdés merül fel...

Ha az első fiú megkapja az apukája nevét és a második is fiú lesz, akkor ő már ugye nem kapja azt a nevet. Ez nem kivételezés valamilyen szinten? Tehát az első viszi tovább csak a hagyományt a második már nem.

2017. szept. 3. 20:00
 15/16 A kérdező kommentje:
Szerintem ez a régi időkre vezethető vissza, a családi birtokot, földeket, szakmát is mindig a legidősebb fiú kapta, a fiatalabbakat mindig egyéb dolgokra taníttatták. Nyilván ez ma már nincs így, de gondolom ez is onnan indult.
2017. szept. 3. 20:03
 16/16 anonim ***** válasza:

Nálunk csak a 3. gyerkőc kapott 2 nevet, mert előtte ellőttük a fiú és a lánynevünket is, és sajnos nem sikerült közös nevezőre jutnunk a férjemmel. A két nagy soha nem háborgott, hogy nekik csak 1 nevük van, elmondtuk sztorit, hogy egyet adott anya, egyet pedig apa, Őnekik pedig közösen választottuk ki a nevüket.

A Botond Tibor sorrendtől ne félj. Nagyon ritkán fogod így használni. Ha megkérdezik a kisfiad nevát, nem azt mondod hogy ... Botond Tibor, hanem csak ... Botond.

2017. szept. 4. 21:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!