Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Név kérdés, passzolnia kell a...

Név kérdés, passzolnia kell a tesók nevének?

Figyelt kérdés

Páromék családjában divat az, hogy a fiúk apa nevét, lányok apa nevét kapják. Én ezt nem pártolom, kompromisszumként abban maradtunk, hogy második névként megkaphatja apa nevét, ha fiú lesz, hogy vigye tovább, de nem akarom azt használni. Ebben kiegyeztünk, már a tervezés időszakában.

Igen ám, de apa neve mássalhangzóval kezdődik, a választott nevünk meg mássalhangzó torlódós (Botond), szóval úgy jobban hangzik, hogy apa neve az első, a választott név a második.

Már itt is bizonytalan vagyok, mennyire lesz gond, ha második nevet használ a gyerek?

Meg közben kicsit elgondolkodtam, aztán jól rá is görcsöltem a témára (butaság, tudom, túlságosan ráérek :D), hogyha lesznek tesók, márpedig tervben van, akkor hogy "szokás"?

Úgy gondolom, ha egyikőjük két nevet kap, akkor mindenki, de ebben sem vagyok biztos, hogy jól gondolom-e. Meg akkor később is olyan neveket kéne választani, ahol a második név a használt, hogy összepasszoljon? Vagy tök mindegy? Nem lesz ebből zavar, hogyha az egyik ezt a nevet használja, akkor a másik miért azt?

2017. szept. 3. 11:47
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
86%
Szerintem nem gáz, az se ha nem passzol és az se, ha az egyiknek 2 neve van, a másiknak csak egy. Apuék hatan voltak tesók, csak apunak és a nővérének van két neve, a többieknek csak 1 (apu az 5., nem azért van a többieknek csak egy neve, mert mamáék 2 gyerek után kifogytak volna a nevekből :D ). Apu a másodikat használja, a nővére az elsőt.
2017. szept. 3. 12:00
 2/16 anonim ***** válasza:
72%
Szerintem ez butaság, sok családot ismerek ahol egyik gyereknek egy, másiknak kettő neve van. Amúgy meg arra készüljetek fel hogy mindenki az első nevén fogja szólítani.
2017. szept. 3. 12:16
 3/16 A kérdező kommentje:
#2 Igen, én is ettől félek. :/
2017. szept. 3. 12:17
 4/16 anonim ***** válasza:

Nem gondolom h gáz lenne.

A lányunk egy nevet kapott.

Ha fiú lesz a második babánk, két neve lesz.

Nálunk is a férjem szeretné ha megkapná az ő (apja/nagyapja ) nevét is.

A választott nevek egyike sem hasonlít a lányunk nevéhez.

De az ln nevem és bátyjám neve sem hasonlítanak

2017. szept. 3. 12:21
 5/16 anonim ***** válasza:

Mi a férjemmel fontosnak tartjuk, hogy passzoljon (vagy inkább ne üssön el nagyon) a tesók neve. Férjem családjában is divat a névhagyományozás és a 2 keresztnév, ezért nálunk is felmerült a kérdés. Mi végül elvetettük a dolgot és más megoldást tálaltunk (ugyanaz a végződése, mégis 1 db önálló név).

A 2 keresztnév nem lenne gond önmagában, de ha a másodikat használja az kb. minden új helyen és bemutatkozáskor téma kell legyen. Szerintem bosszantó és fárasztó lehet folyton kijavítgatni, hogy nem azt használom, nem úgy hívnak stb. (Emiatt inkább előre tenném a használt nevet, akkor is ha kevésbé hangzik jól).

A másik amit sose értettem, hogy az első megkapja apa nevét másodiknak de és ha lesz még egy fiú? Ő nem kap semmit, mert "csak" második? Vagy kap de nem a nagyrabecsült és példakép apukáét hanem valami egyéb választott rokonét?

Számomra ez kivételezés lenne, úgyhogy nem tudnám nyugodt szívvel így adni.

2017. szept. 3. 12:26
 6/16 anonim ***** válasza:

Mi is két nevet adtunk a gyerekeknek. Mindkettő a második nevet családból kapta, de az első keresztnevet használjuk. Igazából azért jó még a két keresztnév, ha egyszerű, vagy gyakori vezetéknévről van szó, akkor nem annyira tömeges a név.

Az orvosnál is ha behívnak ott is csak egy keresztnevet mondanak, nem mondják a másodikat is, szóval Szegény hiába Botond, ha a az első keresztnév József, mindenhol Józsi lesz, amíg el nem mondja, hogy ő a Botondot használja.

Szerintem amit szeretnétek használni az legyen az első keresztnév függetlenül, hogy fordítva jobban hangzana, mert ez inkább leírva lesz, kimondva ritkán.

Szerintem ha az első fiú két keresztnevet kapott, kapjon a második is. Ha nagyobbak lesznek tuti megkérdeznék, hogy neki miért van kettő, a gyerekek márcsak ilyenek :) Pl az egyik megkapja apuka nevét a másik meg a nagypapa nevét nem jó úgy?

2017. szept. 3. 13:03
 7/16 A kérdező kommentje:

Nagyapát is ugyanúgy hívják, dédapát is, pároméknál mindenkit. :) (Anyai oldallal kevésbé van kapcsolat, őket nem is ismerem, de ott meg anyós neve ugyanez.)

Igen, ilyen a családban is van, apám újraházasodott, a három féltestvérem közül csak a középső kapott második nevet. Mikor iskolás korúak lettek, a másik kettőnek is választani kellett, mert megsértődtek, hogy nekik csak egy név jutott. :) Ezért is gondoltam a dupla nevekre, de akkor meg az a fura, hogy valaki a második, valaki az első nevét használja, innen merült fel a kérdés.

Viszont itt a válaszokból úgy látom, tényleg mindenféle verzió van, ez azért kicsit megnyugtat. :)

Páromnak viszonylag egyszerű, rövid vezetékneve van, de ritka. Amennyire tudom, az országban csak az övék a név, mármint hogyha valakit ugyanúgy hívnak, akkor valahol X-edik fokon össze lehet kötni a családot, még ha távolról is.

A névvel az a bajom, hogy tényleg bután hangzik. :( Tibor az örökölt név. Botond Tibor, Tibor Botond, előbbi elég nyelvtörős. :/ A vezetéknévhez is jobban illik az utóbbi. De tetszik vagy sem, lehet, hogy ez lesz tényleg az egyszerűbb megoldás, még van pár hónapunk átrágni szerencsére. :)

2017. szept. 3. 13:16
 8/16 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem kell passzolnia a testvérek neveinek, plussz kit érdekel ha az egyiknek 1, a másiknak 2 neve van?

Volt páromnak is 1 van, az öccsének az apukájuk keresztneke+2. név, midenki a 2. nevén szólítja

2017. szept. 3. 13:51
 9/16 anonim ***** válasza:
8-asnak van igaza teljesen tulkattogod, nem kell passzolni a tesók nevének és nem kell mindenkinek kettő neve legyen, senkinek nem esik rosszul ha egy neve van, az sem ha kettő, teljesen mindegy.
2017. szept. 3. 14:19
 10/16 anonim ***** válasza:
Teljesen jó.Ismerek is olyat,aki a második keresztnevét használja. Már általános iskola alsóban a második keresztnevén ismertem meg, csak a tablóján láttam már jóval később ,hogy van még a használt keresztneve előtt mégegy keresztnév. A vezetéknevét nem tudom, hogy régen tudtam-e, talán igen; egy közös ismerősünk mutatott be akkor minket egymásnak.
2017. szept. 3. 14:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!