Minek egy gyereknek két nevet adni?
Na, ez nekem való kérdés. Sosem értettem, miért okoz a két név megértése gondot egyeseknek. Nekem kettő van. Csak mert a család eldöntötte. Születésem óta hallom mindkettőt, az anyám és a párom is mindkettőt használja. Szóval imádom a hülye megállapításokat, hogy a gyerek majd belekeveredik, nem tudja, mi a neve stb. Ez nem igaz. Nekem teljesen egyforma a kettő, nem érzek különbséget. Abban igazad van, hogy az ember felnőttként nem választ. Én sem tudnék. Ha megkérdezik, melyiket mondják, mindig azt mondom, mindegy, mert tényleg mindegy. Igaz, sokan ezt nem tudják felfogni.
Illetve utálom, ha valahonnan lehagyják a másodikat, nagyon zavaró. Szóval láthatod, nem okoz mindenkinek ez gondot. Akinek meg igen, hagyja le a nemkívántat.
Nekem a gyerekem is kettőt kapott. Egyiket használja az apja, a másikat én. És imádom, mikor jönnek okoskodni, hogy belezavarodik. :-)
Én is két keresztnevet kaptam, az egyik egy ritka név (azóta is ritka), a másik meg anyukam keresztneve, egy régies, gyakori női név. Az elsőn szoktak szólítani, de hivatalos iratoknál, bemutatkozásnál mindkettőt használom. Én gyerekként nem zavarodtam bele soha, ez hülyeség.
Amugy ismertem egy fiút, akinek szintén két keresztneve volt, a szülei az elsőn szólították, majd iskolás korában úgy döntött, a másik nevet használja, mert volt más ugyanolyan nevű gyerek is az osztályban.
Szerintem pedig a legtöbb ember azt csinál, amit akar. Ma már számomra idióta neveket is adnak egyesek a gyereknek.....
A két név közül általában az elsőt használják a szülők. Ebben igazad van, hogy úgy sem ő dönt, hanem amit megszokik a gyerek, később is az lesz használva.
De szerintem van aki nem tudja eldönteni, hogy melyik legyen, mások tisztelegnek akarnak a felmenői előtt.... vagy egy időben pl. az volt a szokás, hogy ha pl. én Hófehérke Hamupipőke vagyok, akkor a lányom is az lesz. Vagy ha a férjem Gida Róbert Homér, akkor a fiú is az....
Az egyik lányomnak azért lett két neve, mert a sajátomat szerettem volna, ha viseli (és érdekes módon ő hasonlít a legjobban rám) ,de a vezeték névvel nem hangzott jól, így kapott második keresztnevet, így jól hangzik. Persze apuka rögtön "minek, úgyis csak az egyiket használja, nem kell kettő, hülyeség..." És mi mind a két nevét használjuk, összevont formában.(persze apuka rögtön kikérte magának: ő ugyan nem hívja úgy, XXXL lesz és kész, de egyszer sem hallottam a szájából) Különleges beceneve van, egyedi, a tanárok is úgy hívják....
Ha Téged zavar, akkor ne adj majd két nevet a gyermekednek. A két név fele annyira sem felháborító, mintha egy gyereket bántalmaznak. Felesleges ezen kifakadni :)
Én egyet kaptam, mindig is gyűlöltem. Már 14 évesen másik néven mutatkoztam be, 18 évesen pedig hivatalosan is megváltoztattam. Örültem volna, ha van választási lehetőségem. A gyerekeimnek adtam, és ha azt szeretnék majd, hogy ne azon szólítsam őket, amin most szoktam, akkor a másikon fogom.
Valóban egyébként, a régi ismerőseim (konkrétan az általános iskolai osztálytársaim) és a családom nagy része az eredeti nevemen hív, de ezt még elviselem.
"Sokan mondják, hogy majd később eldönti melyiket használja. Ez a legnagyobb marhaság."
Ha te eldöntötted, hogy marhaság, akkor miért akarsz választ kapni a kérdésedre, mikor nyilván lesz, aki ebből a megfontolásból adott két nevet.
Egyébként én azért adtam kettőt, mert nekem is kettő van, és így szoktam meg, szeretem, írásban és bemutatkozáskor mindig a teljes nevemet használom, egész egyszerűen így érzem teljesnek. Mivel ehhez szoktam hozzá, ezért számomra egy teljes név háromtagú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!