Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szerintetek felelőtlenség...

Szerintetek felelőtlenség albérletbe gyereket vállalni?

Figyelt kérdés

Párom szerint igen. Én már szeretnék, viszont ő azt mondta hogy csak saját lakásba/házba mert az biztosabb, az albérletből meg bármikor kirakhatnak és új albit találni gyerekkel lehetetlen.

Viszont amire összejön a saját lakásra való, addigra kifutunk az időből :(

2017. jún. 11. 19:44
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:

18-as vagyok. Akkor a devizaalapú hiteleket nyomták, ez 8-10 éve volt. Szinte senki sem vett fel fix törlesztőrészletes ft alapú hitelet, mert kb. a duplája volt és az emberekre a svájci chf-es hiteleket erőltették. Szerintem nem én vagyok az egyetlen aki így járt.

Manapság jobb a helyzet, mert csak ft hitelt adnak, és fixálhatod a törlesztőrészletet, pár évig, vagy akár a futamidő egész végéig, csak akkor sokkal rosszabb/több kamatot kell fizetni. Persze tudom, valamit valamiért, de ez megint csak arra tereli az embereket, h mivel saját devizában számolják a hitelet, nem érhet akkora baj, mint 10 éve. De itt meg figyelembe kéne venni a "BUBOR"-t, mert az igenis változhat, szóval ha nem is akkora krach, de bármi történhet most is, h elszaladnak a kamatok.

Az utolsóval is egyetértek.

Ki kell számolni, h az albérleti díj és a hitel törlesztő között mekkora a különbség. Melyik kevesebb több, melyik mellett tudtok jobban sporolni. Illetve kalkuláld hozzá a kamatot is, nagyon egyszerű hitelkalkulátorok vannak fent a neten, mert egy 20 millióra, futamidő függvényében 25-öt fizetsz vissza. És igen a futamidő elején fizeted ki a kamatot, a tőkéből szinte semmit nem törlesztessz. De aki ezt nem hiszi, kérjen a saját bankjától, egy kimutatást, h most jelenleg mennyivel tartozik.

És természtesen az az állításom miszerint ugyanolyan felelőtlenség ez is az, arra értetendő, h nagyon sokan csak a legminimálisabb önerőt tudják csak összerakni és a lakás 80-90%-a hitelből van, nem összehasonlítandó azzal, h valaki csak 1-2 millióval kipótolja.

2017. jún. 12. 07:09
 22/27 anonim ***** válasza:
19.-nek Bp. 3. kerületéről beszéltem, egy panellről...
2017. jún. 12. 07:12
 23/27 anonim ***** válasza:
50%

20-as

Nem hagytam ki a kamatot. Kamattal együtt is olcsóbb a hitelünk, mint az albi. Mondom, 6 évig csak az önerőt gyűjtöttük, nem pucér se.ggel állítottunk be a bankba, hanem a megvásárolandó lakás árának a 30%-a a zsebünkben volt, mint önerő. Így nagyon jó feltételekkel kaptunk hitelt.

Amúgy meg kamat ide vagy oda, az a lakás bizony pár év múlva a miénk lesz. Hitelmentes saját tulajdon. Eladhatom, kiadhatom, válalkozást indíthatok benne, örökölheti a gyerekem.

A te albidról mindez nem mondható el.

Na ki költötte el okosabban a pénzét?

2017. jún. 12. 07:48
 24/27 anonim ***** válasza:
49%

Utolsó, az utolsó mondatok visszataszító, de reagálok neked.

Persze az természtes, ha valakinek áll nagyobb összeg a rendelkezésére, nemcsak a legminimálisabban önerő, akkor teljesen más a helyzet. Persze, hogy így jobb feltételekkel kap hitelt és kevesebb a vállalt kockázat, alacsonyabb a törlesztőrészét, rövidebb a futamidő. De mindenképpen van egy "járulékos" veszteség, mindegy, hogy kamatnak vagy albérleti díjnak hívjuk, ami kimegy a kukába. És hiába lesz majd 20 év múlva a tied az ingatlan, ha addig lehet, h el sem jutsz. Hidd el volt olyan időszak, amikor inkább megérte albérletbe menni, mert kevesebbe került, és hiába volt bizonytalan, mellette tudtak az emberek félretenni, és igen, úgy mint te nagyobb önerővel belevágni a sajátba. De ehhez hiteltanácsadó segítségére van szükség, hogy konkrét példa tekintetében, ezt pontosan kiszámolja, mert többszörösen összetett dologról beszélünk.

Én a szinte 0 önerő mettett felvett hitelt és az albérlet között vontam felelőtlenségben párhuzamot.

Még egy kis gondolkoznivaló: manapság az albérletek a csillagos egeket verik, pluszba ha a 2 havi kauciót is hozzászámolod, szinte a megfizethetetlen kategória. A hitelek viszont nagyon jók, lehet őket fixálni, viszonylag alacsony törlesztőrészlettel, így megint inkább a saját, hitellel megterheltek felé tolják az embereket. Nekem az a meglátásom, h előbb utobb ez is ki fog pukkadni, az albérletárak majd lecsökkenek, a hitelek pedig megint elszállnak, szóval csak okosan és átgondoltan.

2017. jún. 12. 09:14
 25/27 anonim ***** válasza:
58%

Milyen 20 év? Ha figyelmesen olvastál, én 15-öt írtam.

Mi az, hogy "addig el sem jutsz"? Miért ne jutnék el, már csak 9 év van hátra, de ezt sem kívánjuk kivárni, mert gyűjtünk arra, hogy a futamidő lejárta előtt kifizessük egy összegben a maradékot.

El kéne már felejteni, h a hitel az szörnyűség, meg 20 évekre adják csilliós kamatokért horribilis törlesztőrészlettel. Használni kell az agyadat, számolni, meghallgatni, mit javasol a hitelügyintéző és akkor máris jobban megéri, mint drága albérletben szenvedni egy vagy több gyerekkel. Nekünk 30 % önerőt javasolt, hát így tettünk és nem bántuk meg.

Amit érdemes szem előtt tartani, hogy az albi nem a tied. Nem rendelkezhetsz vele kedved szerint. Nem lakhatod be úgy, ahogy szeretnéd, nem formálhatod a saját ízlésedre, így sosem lesz az otthonotok. Fiatal pár ezt túléli, gyerekekkel már nagyon frusztráló tud lenni, mert ami egy párnak jó volt, egy családnak nem biztos. Mondjuk ketté szeretnéd választani az egyik szobát, h neked is legyen egy dolgozószobád. Felejtős, a tulaj, sose fog belemenni.

2017. jún. 12. 14:14
 26/27 anonim ***** válasza:
0%

Drágám, engem nem érdekelt, h te mennyit írtál, a hasamra csaptam.

9 év sok idő, kívánom, h igazad legyen és ne érjem meglepi, de ha adhatok egy tanácsot kérjél egy kimutatást, h most mennyivel is tartozol, lehet meglepődsz.

Szövegértéssel probálkozz, én írtam, h most jók a kamatok, de komplikált esetben bárki fordulhat hiteltanácsadóhoz.

minden jót.

2017. jún. 12. 15:16
 27/27 anonim ***** válasza:

Légyszí, ne vitatkozzál már olyan témában, amihez nem értesz!

Pontosan tudom, mennyivel tartozunk, mivel minden évben küldenek egy tájékoztatót arról, h mennyit fizettünk be, abból mennyi volt tőketartozás, mennyi a kamat és mennyi van még hátra.

CSak írod és írod a sok butaságot.

2017. jún. 12. 23:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!