Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szerintetek az normális, hogy...

Szerintetek az normális, hogy egy magyar gyerek aki Amerikában él, nem tud magyarul?

Figyelt kérdés
Ismerősöm mesélte, hogy az egyik barátnője kinn van Amerikában a 13 éves lányával. A lánynak a szülei természetesen magyarok. Körülbelül évente egyszer jönnek Magyarországra nagyszülőkhöz, de a lány nem tud beszélgetni rendesen a nagyszüleivel, mert csak pár szót tud magyarul. Ráadásul menőzik is vele, hogy ő Amerikában él, nem tud magyarul csak angolul.

2017. jún. 8. 20:39
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%
Ha mindket szulo magyar, es magyarul beszelnek otthon a gyerekkel is, akkor eleg ritka, hogy a gyerek nem beszel magyarul, csak par szot. De ha csak az egyik szulo magyar, mint pl az en esetemben, akkor az a kijelentes amit az egyik valaszolo irt, hogy: "Szóval a szülő hibája, ha egy gyerek nem tud magyarul.", nem igaz!! Kizarolag magyarul beszelek a gyerekeimmel szuletesuk ota, de sajnos nagyon nehezukre esik magyarul megszolalni, mondatokat alkotni. Evek ota nem jarunk Magyarorszagra (nincs kiert sajnos...), es itt sincs magyar ismeros. A fejem tetejere is allhatok, de ennel tobbet tenni en sem tudok, azert, hogy beszeljenek rendesen magyarul, pedig orulnek neki.
2017. jún. 9. 11:58
 12/28 anonim ***** válasza:
70%

Ez a "minek beszéljen magyarul, úgysem itt él" gondolkodás hihetetlen primitív, már bocsánat.

Amikor Írországban dolgoztam, tapasztaltam, hogy hány olyan más nemzetiségű ember dolgozik ott, mégis továbbadják a gyerekeiknek a saját kultúrájukat és nyelvüket.

A lengyelek pl. saját lengyel iskolákat alapítottak, ahol természetesen az ír törvényeknek és követelményrendszernek megfelelően tanítanak, de mégis a saját nyelvükről és kultúrájukról is tanulnak, ápolják azt.

Volt egy főnököm, akinek lengyel volt az anyja, cseh az apja, de Németországban nőtt fel, és utána meg Íro-ban doglozott főnökként. 4, azaz négy nyelven beszélt. Az anyja által lengyelül, csehül az apja által (mondjuk nem állnak messze egymástól), németül perfekt és angolul.

A hülye magyar meg erre mit mond? Minek tanuljon meg magyarul, hisz nem fog itt élni. Gratulálok!!!

Minden normálisan gondolkodó ember arra törekszik, hogy a gyereke minél több tapasztalattal gazdagodjon, akár nyelvismeret területén, vagy akár bármi más területen is.

Ha egy gyerek játékosan megtanulhat egy másik nyelvet, akkor csak a nem normális fosztja meg a lehetőségtől, míg mások felnőtt fejjel vért izzadva tanulnak nyelveket.

2017. jún. 9. 14:02
 13/28 A kérdező kommentje:

Néhány választ nem értek. Honnan veszitek néhányan, hogy örökre Amerikában fog élni? Nem tudhatjuk, talán még maga a lány sem tudja. Annyi biztos, hogy Magyarországon biztos nem fog lakni, ismerősöm szerint utálja ezt az országot.

Egyébként nekem angol a párom, hamarosan lesz kisbabánk no meg esküvőnk is, és külföldre költözünk majd, de úgy oldjuk meg majd, hogy a párom csak angolul beszél hozzá, én meg csak magyarul. Nyilván társaságban, amennyiben angolok, én is angolul fogok beszélni. De ez az "egyik szülő így, másik úgy"-féle megoldás szerintem jó.

2017. jún. 9. 17:29
 14/28 anonim ***** válasza:
Igen, jó, sőt így is javasolják, de ezzel sem garantálod, hogy rendesen tudjon magyarul, sőt. Ha a párod nem tud magyarul és az angol a közvetítő nyelvetek, ráadásul a környezet is angol anyanyelvű, egyértelmű lesz az angol dominancia.
2017. jún. 9. 17:35
 15/28 anonim ***** válasza:
51%
Szerintem nem, természetellenes, ha az anya nem az anyanyelvén beszél a gyerekéhez, de mindenkinek a saját döntése. Unokahúgom is külföldön van a szüleivel, ott tanult meg beszélni, a szülei magyarul beszélnek hozzá természetesen, és nem zavar be neki az ottani nyelv tanulásában.
2017. jún. 9. 18:11
 16/28 anonim ***** válasza:
54%
Ne feledkezzünk meg arról sem, mennyire felturbózza a többnyelvűség a gondolkodást, a kreativitást, no meg ahogy mondani szokás, ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. Ha nem a saját nyelvedet és az ebben rejlő kultúrádat adod át, ami mélyen benned gyökeredzik, akkor csak egy felszínes valamit adsz helyette, amit idősebb korban öltöttél magadra. Ezzel a gyökereitől fosztod meg a gyereket, vagy azok egyik felétől (mint az egyik szülője).
2017. jún. 9. 18:24
 17/28 anonim ***** válasza:
54%

Pontosan. A gyökerek ismerete meg hozzátartozik az emberi kultúrához.

Persze, el lehet dobni mindezt.

2017. jún. 9. 18:59
 18/28 A kérdező kommentje:
A párom egyébként tud magyarul. Csak miattam és részben a baba miatt is vette a fáradtságot, és megtanult magyarul.
2017. jún. 9. 20:24
 19/28 anonim ***** válasza:
8%
Hamár ennyire nyelvet akartok tanítattni a gyerekeketeknek akkor tanítsatok neki valami olyat amit az életében valahol használni is tud mert magyarral Magyarországon kívül nem sokra megy.
2017. jún. 9. 21:40
 20/28 anonim ***** válasza:
50%
Egyik barátnőm majnem egy éve kint él férjével és gyerekeivel németben most hazajőt és meséli kisebbik lánya nem tud írni,olvasni magyarul mondom miért nem tanitota meg vagy keres neki magyar iskolát ,válasz nem akarja ősszezavarni.mert most kezdte az általános iskolát tavaly németben .gyerek sajnos pár év és magyarul is elfelejt majd beszélni.
2017. jún. 10. 06:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!