Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni, ha bejelentem...

Mit lehet tenni, ha bejelentem a munkahelyemen, hogy állapotos vagyok és kirúg a főnököm?

Figyelt kérdés
Sokszor hallottam már, hogy az alkalmazott szólt a főnökének, hogy terhes, az meg gyors kirúgta.("Megszabadult" tőle.) Mik a tapasztalatok erről? Mit lehet ilyenkor tenni? (Várhatok a bejelentéssel, esetleg addig, amíg nem látszik a pocak??) Félek, hogy velem is ez történik. Meg lehet ezt akadályozni valahogy??
2007. nov. 21. 19:38
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem írtad, hány hetes terhes vagy, de a bejelentéssel mindenképpen érdemes várni az első trimeszter végéig. Én úgy tudom, hogy ha határozatlan időre van szerződésed, akkor nem rúghatnak ki ha már terhes vagy. Ha elmész táppénzre, akkor sem. Ha határozott időre vagy szerződve, akkor az lehet, hogy nem hosszabbítják meg a szerződsed. Ha feketén dolgozol, nincs semmilyen szerződés, akkor nem sok mindent tudsz tenni, bármikor elküldhetnek.
2007. nov. 21. 20:00
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Igaza van az előttem válaszolónak. Sok minden nem derült ki a kérdésedben. A többin felül pl. az sem, hogy próbaidőn vagy-e? Ha van munkaszerződésed, akkor csak a próbaidő alatt rúghat ki mindenféle indoklás nélkül! Ha az már letelt akkor nem! Ha ki tudod várni, akkor mindenképp várd ki az első trimeszter végét, bár ha olyan munkát végzel, ami esetleg árthat a babának, akkor inkább mondd meg még akkor is ha vállalni kell a következményeit. Nekem szerencsém volt, próbaidős vagyok, én már megmondtam a főnöknőmnek, de azt mondta, szóba sem kerül, hogy elküldjön. De tudom, ez manapság ritka!
2007. nov. 22. 09:51
 3/6 anonim ***** válasza:
73%
Ha határozatlan idejű munakszerződésed van, akkor a munkáltató a terhesség tudomására jutása után nem rúghat ki.Vagyis kirúghat, Te meg jól beperelheted érte.Persze arra vigyzáni kell, hogy ne tudja letagadni,hogy tudott a terhességről.
2007. nov. 22. 09:52
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha tudott a terhességről, ha nem, a terhesség már maga olyan állapot, ami védettséget jelent.

Terhes nőnek, próbaidőt követően, határozatlan szerződés esetén rendes felmondással NEM LEHET felmondani.

Természetesen a munkáltató a rendkívüli felmondás jogát ebben az esetben is gyakorolhatja, ha van rá oka!

2007. nov. 22. 14:34
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Így igaz,felmondási tilalom alatt állsz, és ez a felmondási tilalom csak akkor nem él ha próbaidős vagy, illetve rendkívüli femondásra adsz okot (ilyesmi pl.: fegyelmi vétség, a kötelességed teljesítésének megtagadása, stb.), de ez utóbbit NAGYON meg kell indokolnia a munkáltatónak, és nem dobálózhat vele csak úgy. Főleg ilyan esetben mint a Tiés jobb ha óvatos, hiszen kemény munkaügyi pere lehetne belőle, így ettől gyakorlatilag nem kell tartanod hacsak nem adsz neki valami súlyos és elvitathatatlan okot.. De gondolom nem :).

Ha próbaidős vagy akkor sajnos nem él a felmondási tilalom, tehát elbocsáthatnak... :(

2007. nov. 22. 22:13
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Tök mindegy, hogy mennyi idős terhes vagy, ha megvan a kiskönyved-mert ezzel bizonyítod, hogy terhes vagy!!!!- és már nem vagy próbaidős, akkor NEM RUGHAT KI!!!! Ha próbaidős vagy, várd kia végét, utána szólhatsz, ha végeleges szerződséd van, akár 3 hetesen is szólhatsz, ha van kiskönved. Jogilag védve vagy, akrámit csinál. De nyugodtan járj után a munkaügyi kpban vagy a tbnél,vagy akárhol Jó tisztában lenni a jogaiddal.
2007. nov. 23. 15:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!