Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ti mit tettetek volna ebben...

Ti mit tettetek volna ebben az esetben? (nagyszülő pobléma)

Figyelt kérdés

Mit tennétek, ha a kisgyerek 3-4 éves korától kezdve nem lenne hajlandó az egyik nagyszülőnél aludni? Mind a két nagymama közel lakik, bár az egyiket majdnem napi szinten látja (NagyiX), a másikat meg hetente vagy kéthetente (NagyiY).

Hallani sem akar arról, hogy Y nagyinál legyen, pedig jól érzi magát ha egy napon látogatunk. Volt már, hogy 1 hétre vagy pár napra elvitték nyaralni, vagy ott maradt. Amikor elbúcsúzunk borzalmasan érzem magam, mert rettenetesen sírt hiába ígérgettem, hogy telefonálunk minden nap akár 2x is, hiába meséltem neki, hetekkel előtte, hogy mekkora buli lesz a nagyinál, mennyi minden izgi dolgot fogtok csinálni.

X nagyival ilyen sose történt, pedig vele is jár nyaralni akár 2 hétre is minden nyáron, és év közben is sokat vannak együtt, sőt ovival is 5 napos útra elment 4 évesen már, illetve másokkal a családból is.

Nem tudom, mit csinálhatnék, a férjemet és nagyiY-t rettenetesen bántja ez az egész, olyan mint ha csak ott nem szeretne lenni, pedig nem bántják vagy hasonlók, ugyan úgy elkényeztetik mint nagyiX, talán még jobban is.

Valaki hasonló cipőben?

2017. ápr. 27. 12:24
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Valószínűleg tényleg az lesz, hogy a másik nagyinál laktatok is. Oda "hazamegy", az Y nagyinál meg "idegen helyen" alszik.

Más oka is lehet persze.

Az én gyerekem se szívesen alszik a nagyinál, mert kényelmetlen az ágy és nem tud aludni, és ő mindig érez valami büdöset. (Tiszta, pedáns asszony, sejtelmem sincs, mit érezhet, bár tény, hogy minden lakásban egyedi szag/illat van.)

2017. ápr. 27. 13:30
 12/19 anonim ***** válasza:

En apum szuleinel szerettem jobban.

A fel gyerekkorom ott toltottem.

Anyum szulei is szerettek,de ott megis mas volt.

Ebednel azt kellett enni amit foztek,delben aludni mentek addig csendben kellett lenni(foleg papam miatt),sokkal forgalmasabb helyen laktak igy nem mehettunk ki az utcara sokaig.a hazat sem szerettem,feltem ott.

A masik mamaeknal sokkal lazabb volt minden.falu vegen laktak,erdo,ret mellett.egesz nap kint voltunk,voltak falubeli barataink.azt ettunk amit szerettunk volna.lehetett egesz nap focizni az udvaron mert nem aludt senki.

Mamam pici korukban csomot meselt nekunk.mentunk papammal a kukoricasba,vagy epp burgonyat vittunk es a trabiban a zsakokon ulhettunk.

Szoval ok sokkal lazabbak,kedvesebbek,engedekenyebbek voltak.

Ocsemmel mi ott voltunk tobbet.masik tesom viszont a masik mamanal,mert o mindig az a nyugisabb gyerek volt.ott olvashatott egesz nap,nem zavarta senki.

2017. ápr. 27. 13:56
 13/19 anonim ***** válasza:
77%

7/6 vagyok. Néhány dolog ami eszembe jut. NagyiY tisztálkodás mániás volt, könyékig kellett szappanozkodni ha kezet kellett mosni, fogmosást 10 percig kellett csinálni, mindig azt ellenőrizte,hogy a fülem tiszta-e, a körmöm szép-e, a hajam meg van-e mosva, a fogam fehér-e ... De ezeket soha nem bántóan vagy durván csinálta, kedves volt, szeretgetett közben, egyszerűen csak kellemetlen volt nekem ezzel foglalkozni, mikor nagyiX-nél ilyen soha nem volt. NagyiY-nál pogácsát sütöttünk, de azt úgy kellett csinálni, hogy ott minden szép szabályos legyen, mindent mindig precízen, pontosan kellett csinálni. NagyiX-nél meg lesz amilyen lesz, jó az úgy alapon mentek a dolgok. NagyiY-nál étkezés szigorúan a konyhaasztalnál, nem morzsázunk le, szépen eszünk. És hiába a kedvenc étel,a legfinomabb falatok, ha nagyiX-nél éjfélkor felébredve, éhesek lévén, zsíros zsömlét ettünk az ágyban a paplan alá bebújva. NagyiY illemre akart mindig tanítani, olyan marhaságokkal próbált traktálni, hogy kezet fogni tanított, hogy hogyan illik egy nőnek kezet nyújtani. Igaz ma már nagyon hasznos ez az ismeret és sokszor gondolok rá, de akkoriban hááát halálba idegelt. Aztán nagyi Y-nál nem szabadott kiabálni, futkorászni, mert mit szól a többi lakó. NAgyiX pont tett rá, hogy mit szólnak mások. Azt hiszem sok ilyen kis apróság lenne még ha gondolkodnék. De hangsúlyozom, nagyon szeretett nagyiY is, csak bármit próbált abban volt valami amitől mégsem lett az igazi, sőt ami feszélyezett. Olyanokról beszéltetett amikről én szerettem, nem akartam beszélni, de csak erőltette. MI volt az oviban, mi volt az iskolában? Kik a barátaid? Milyenek a barátaid? Mit dolgoznak a barátaid szülei? Na, nagyiX nél ilyen sose volt. Nem mesélsz? Nem. Jól van akkor játszunk valamit.

Nem tudom ez így érthető volt-e, de ezeket én nem tudtam volna 4-5 évesen, sőt később sem megfogalmazni, hogy mi nem jó ott. Csak nem és kész.

2017. ápr. 27. 14:00
 14/19 anonim ***** válasza:

Az is lehet a különbségtétel oka, ha a gyerek jelleme távol áll Y nagyi jellemtípusától. A mi példánkat tudom bemutatni: a tesóm és én a család két külön ágára ütöttünk, ő teljesen az egyik nagyapára hasonlít (kinézet, stílus, viselkedés), én a másikat hoztam genetikailag. Ennek ellenére nem az volt, hogy mindenki a hasonszőrű nagyszülőnél szerettünk aludni, pedig egy faluban laktak, hanem mindig az egyiknél és nap közben átbicikliztünk pár órára a másikhoz. Egy próbát tettünk, mikor szóvá tették, hogy ott is illene többet maradnunk. 3 nap után mi feszengtünk, hogy hogyan is kéne szólni a szülőknek, hogy nem jó.

Azóta volt 2 újabb unoka, ők meg napokat töltöttek ott és imádták, nagyon jól érezték magukat.

Szerintem ne erőltesd az ott alvást, ha a gyerek rosszul érzi magát, lehet, hogy szimplán nem passzolnak egymáshoz a nagyival.

2017. ápr. 27. 14:01
 15/19 A kérdező kommentje:
Szerencsére csak párszor kerültünk olyan helyzetbe, hogy ott kelljen maradnia kicsiként. Most már, hogy nagyobbacska, 9 éves épp, a férjem állandóan szekírozza, hogy menjen nyaralni a nagyszülőkkel, mikor én tudom, hogy nem akar, nem szeret ott lenni, de mégis direkt lelkiismeret furdalást akar okozni, hogy "le se szarja NagyiY-t". Nem hiszem, hogy csak azért mert már nagyobbacska "el kell viselnie" az ott töltött időt
2017. ápr. 27. 14:15
 16/19 anonim ***** válasza:
Ha a férjednek rosszul esik, hogy Y nagyival nem szívesen nyaral (gondolom az ő szüleiről van szó), akkor sem kényszerítheti a gyereket arra, hogy "akkor is mész és élvezni fogod, punk tum!". A szimpátiát a kisebbeknél kényeztetéssel, édességgel el lehet érni, de a 9 éves pontosan tudja, kit kedvel, kit nem és hogy jólesik-e neki összezárva lenni velük. Ezt minden felnőtt félnek el kell fogadnia, mert erőszakkal nm szerettetheti meg Y nagyit, ha fejre áll, akkor sem.
2017. ápr. 27. 14:20
 17/19 anonim ***** válasza:
Én is kevésbé szerettem az egyik nagyit mint a másikat. Az ok: apám szülei utálták anyámat, és gyakran tettek rá megjegyzéseket úgy, hogy hallottam, ennek nem örültem. A másik, hogy neki fiai voltak csak, de volt elképzelése arról, milyenek a lányok: csöndesen babáznak a sarokban, és nem zavarják őt. Na persze. Nem voltunk rosszak, de elevenek, aktívak, nyüzsögtünk a tesómmal (ő is lány), néha veszekedtünk, ahogy a testvérek szoktak. Ő meg folyton kiakadt, és lehordott minket, hogy lány létünkre nem tudunk viselkedni, meg csöndben játszani, rosszabbak vagyunk, mint a fiúk. Folyton a kioktatás, fegyelmezés ment, egész álló nap ezt hallgattuk, meg hogy anyánk arra se jó, hogy normálisan megneveljen minket. Persze, hogy utáltunk ott lenni.
2017. ápr. 27. 14:27
 18/19 anonim ***** válasza:
39%
Talán az a baja hogy akarata ellenére is kényszeríted hogy ott aludjon? De miért jó neked szenvedni látni a gyereked? Miért fontos hogy ott aludjon?
2017. ápr. 27. 15:05
 19/19 anonim ***** válasza:
Szia! Lanyunk lassan 3 eves. Anyumnak, akivel egy varosban lakunk, es segitseg lehetne, orditozta neki, hogy nem szeretlek mami. Honapokig...es egyszeruen nem hiszi el, hogy nem miattunk. Nekunk sose volt felhotlen a kapcsolatunk, ez teny... Anyosomek meg maga az Isten! Ok alapbol jo szandekuak, anyum nem. A gyerekek megerzik. Amit lehetett, megtettem, de neki kell a kapcsolatot javitani. Es nem tudja megmondani a gyerek, hogy miert utalja. Nem bantja, kedvebe jar blablabla. De anno en is az oszinte es stilusra kedvesebb mamat szerettem. Ott alvassal eselytelen probalkoznunk. Ha bolcsi helyett megy anyumhoz, aludni se akar es nem is alszik ebed utan. De ha feloldodik, jol erzi magat napkkzben. Aztan minden kezdodik elolrol...
2017. ápr. 27. 22:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!