Szerintetek ezek alapján milyen szem/ hajszín várható majd a gyerekeinknél?
Apa: égszínkék szem, szőke haj, kreol bőr
Anya: világos barna szem, barna haj, világos bőr
Bármilyen.
Sokszor az egyik gyerek kék szemű, a másik pedig barna, ha a szülőknél ez a kettő van.
Nemcsak a szülők számítanak, hanem a nagyik is.
Az apán nem múlik, az csak kéket tud adni a gyereknek. Az recesszív szín, tehát az dönt, hogy az anyától mit kap a gyerek.
Az anyának tudjuk, hogy az egyik allélja barna, a másik rejtett viszont ismeretlen.
50%, hogy az ismert barnát adja > ez esetben a gyerek is barna
50%, hogy az ismeretlent adja.
Az ismeretlen lehet szintén barna (ez esetben ha 30 gyereket szül az is mind barna lesz, más milyen nem lehetne)
De lehet az ismeretlen kék is és zöld is. Ez esetben a gyereké kék vagy zöld lesz.
Ha egyenlő eséllyel lenne az ismeretlen allél barna, kék vagy zöld, akkor azt lehetne mondani, hogy
4/6 eséllyel barna
1/6 eséllyel kék
1/6 eséllyel zöld
lesz a gyermek szeme.
De hogy pontosan mik az esélyek, azt akkor tudnánk jobban, ha ismernénk az anya összes felmenőjének (akár az ükszülők) szemszíneit is. Ha kizárólag mindenki barna volt a családban, akkor a kékre gyakorlatilag 0 az esély, ha rengetegen voltak kék szeműek a családban az anya felmenői között, akkor a kékre akár 50% is lehet az esély elméletileg. Annál több már elvi lehetetlenség.
A haj-, bőrszín bonyolultabb, az tud átlagolódni is: középárnyalatok, szóval gyakorlatilag minden kijöhet.
Ez nagyon érdekes, mert ugye van egy szabvány, hogy a barna erősebb, mint a kék, a göndör dominánsabb,mint az egyenes, stb...
Viszont! Anyukánknak egy normál, világos bőrszíne van. Apukánknak viszont már szinte sápadt fehér, minden kikezdi a bőrét, de minden! Elvileg a sötétebb bőrszint kellett volna örökölnünk. De mind a hárman apukánkét öröktük. A szemünk is apáé, pedig az zöld, anyukánké barna. A hajunk színe is vörös, mint apukánké, anyukánké az is barna. Mind a kettőjüknek göndör, tehát ebben nem tudok nyilatkozni, a miénk is az lett. (amúgy úgy vettem észre hogy a göndör valóban domináns!)
Ja és a következő generáció! Nővéremnek van egy fia, pont úgy néz ki mint apukám kicsinek. A másik nővéremnek is fia van, aki amúgy félig roma, de a bőre színe olyan, mint a miénk, szinte hihetetlen senki meg sem mondja, hogy félig roma. Nekem van egy lányom, és a bőre olyan, mint az enyém, göndör a haja. Szerintem vannak nagyon erősen öröklődő gének, mint mondjuk nálunk apé. De lehet nálatok is van ilyen!
Szóval nem minden megy úgy ahogy azt tanultuk :)
szerintem is bármilyen.
nálunk én barnahaj-barnaszem, világos bőr
apa világosbarna haj-zöldesbarna szem, világos bőr
három gyerekünk mindenben más. Egyik barna hajú, másik hullámos hajú világosbarna, a harmadik nagyon világos szőke-ilyen tejföl fejű. Szemük is mind más-barna-zöld-kék.
Senki sem hiszi hogy tesók. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!