Miért GYES-t kaptam, miért nem TGYÁS-t?
Szept.1-én szültem, és most kaptam először pénzt, de a papíron az állt, hogy GYES. Nekem véglegesített bejelentett munkahelyem van. Akkor nem TGYÁS-t kellene kapnom? GYES-t pedig a második év után ha itthon maradok?
100.000Ft a bruttóm, ebből 75.500Ft körül kaptam ki. Most meg küldtek 52.395Ft-ot, pedig táppénzen voltam 7 hetes terhességemtől kezdve, de még az is több volt, mint ez (kb. 55.000Ft). Jól van ez így?
A TGYÁS-t külön kell igényelni, nem tudom a munkahelyed csinálta? A TGYÁS asszem 168 nap?, kb. fél évig azt kell kapnod.A GYES semmiképp nem jó, azt csak 2 éves kor után adják.
Itt találsz bővebb infót.
Ez inkább GYED-nek tűnik, amit az előző évi átlagfizetésedből számolnak.
A terhességi gyermekágyi segélyt neked kell igényelni, a helyileg illetékes Kincstárnál. Van egy formanyomtatvány, úgy tudom a családi pótlékot is ezen kell egyidejűleg igényelni. Visszamenőleg két hónapig lehet igényelni, úgy hogy mihamarabb intézd. Kelleni fog a születési anyakönyvi kivonat is, meg talán a kicsit Taj száma, ezt nem tudom biztosan. Ha felhívod a tb-t, vagy a kincstárt ,biztosan meg tudják pontosan mondani.
Szia!
Valami tényleg nem jó! Egyet azért tisztáznék az elején: A bruttó fizetés 70%-a TGYÁS és a GYED is annyi különbséggel, hogy a GYED-nél van egy maximális összeg meghatározva! Legalábbis én így tudom.
Ebből kiindulva szerintem is a GYED-et kaptad meg.
De az a legbiztosabb ha felkeresed az illetékes szerveket és segítséget kérsz tőlük.
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!