Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » 3 éves fiam olyan dolgok...

3 éves fiam olyan dolgok iránt érdeklődik, ami szerintem még korai neki (olvasás, számok). Ilyenkor mit tesztek?

Figyelt kérdés
Nekünk a lassú haladás, elnyújtott tanulás, sok meseolvasás és beszélgetés a nevelési stílusunk. Nem akartam sem számolni sem idegen nyelvre tanítani. Most mégis úgy tűnik, ezek érdeklik. Feliratokat kérdez, számolni akar (megáll a mosógép előtt és a feliratokban keresi az ismerős jeleket), angol zenéket utánoz. Nagyon akar tanulni. Sokat kérdez. Hogyan kezeljem a helyzetet? Mi lesz ha megtanul olvasni és számolni? Nem fogja halálra unni magát a suliban? Ráérne erre még bőven.
2016. nov. 23. 23:04
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
82%

Az jobb lenne, ha nem válaszolnál neki? Az én fiam 2,5 és tudja a betűket és a számokat. Érdekli, nem tehetek róla. És az sem érdekel, hogy más azt hiszi, hogy direkt tanítom neki. Egy ismerős, kicsit idősebb gyerekkel, meg is jegyezte, hogy akkor most ő is elkezdi tanítani a gyerekének a betűket. Szerintem ez butaság. De, ha kérdezi, akkor miért ne mondhatnád neki el? Valaki az autók márkájáért van megőrülve, azt kérdezi és tudja is. Azon mégse botránkoznak meg annyian, mint azon, hogy a betűket és számokat tudja. Holott mindkettő tudás a gyermek kíváncsiságából adódik. Csak az egyik iskolai követelménynek tűnik.

Amúgy én is oviban tanultam meg olvasni, és az elsőt lehet kicsit untam is. A tanítónő meg is jegyezte a szüleimnek, hogy nem kellett volna megtanítani olvasni, de ők nem tanítottak én csak kérdezgettem a betűket, majd "lerajzoltam" őket és utána meg összeolvastam.

De az első osztályos unatkozás után később hangos olvasási (akkor még volt ilyen) és helyesírási versenyeket nyertem és imádtam (imádok) olvasni. Szerintem ez csak előnyére válhat a későbbiekben. És az is lehet, hogy később csökken majd az érdeklődése a betűk iránt, mert csak pillanatnyi érdeklődés. Ki tudja....

2016. nov. 24. 08:21
 12/14 anonim ***** válasza:
Ha érdekli, nyugodtan tanítsd. Nem lesz emiatt hátránya. Az én lányom is elég korán érdeklődött az ilyesmi iránt. 3 évesen már egy pár betűt és számot ismert és le is tudott írni. Mire a nagycsoportig eljutottunk, már az összes betűt ismerte, és 5 és fél évesen már szavakat tudott olvasni. Mellette kis számokat összeadott és szorzott is. Most másodikos, 7 éves. Nem volt ebből semmi hátránya.Jelenleg 4-es, 5-ös tanuló úgy, hogy otthon elő sem veszi az iskolai cuccait, csak a házit csinálja meg, ha van.
2016. nov. 24. 09:10
 13/14 anonim ***** válasza:
38%
Látom le lettek pontozva, akik szerint nem bűn a korai tanítás. Nem hiába tart ott az ország, ahol. Ez mindent elmond a színvonalról.
2016. nov. 24. 09:50
 14/14 anonim ***** válasza:

Ez szerintem tipikus példája annak, hogy nem kell a gyereket görcsösen az általatok favorizált "nevelési stílushoz" alakítani, ha neki más jön be. Teljesen rendben van, ha egy ennyi idős érdeklődik a számok és a betűk iránt, hiszen ez veszi körül, ezt látja mindenhol, talán ti is olvastok, érdekli. Ezt nem szabad lenyomni azzal, hogy "ráér még erre bőven". Más gyereket az ő korában a munkagépek meg az autómárkák érdeklik, megint másokat a rovarok, vannak témák, amikben egy 3 évesnek mélyebb lehet a tudása, mint egy átlagos felnőttnek, és ez így van jól! Éppen elég baj, hogy az iskola ezt a természetes kíváncsiságot elnyomja később.

Nagyon egyszerű ezt a helyzetet kezelni: válaszolj neki, ha kérdez. Ennyi. Nem kell neki írás munkafüzetet venni, sem iskolásat játszani (hacsak nem kéri direkt, akkor nagyon jó szórakozás az is), de engedd, hogy a maga tempójában megismerje a körülötte lévő világot. Pár év múlva erre a spontán tanulásra már úgyis jóval kevésbé lesz lehetősége.

2016. nov. 24. 10:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!