Tényleg mindent meg kell engedni a gyereknek?
Kíváncsi vagyok azoknak a szülőknek a véleményére, aki megengedi a gyereknek, hogy futkározzon egy boltban, rugdosson és lelökjön mindent, illetve bárkivel úgy viselkedjen, ahogy akar.
Volt már olyan külső személy, aki közbelépett? Volt eredménye?
Sok "szülő" azért vállal gyereket, mert vagy becsúszik, vagy kell, mert huszonévesen milyen már, ha nem szül, vagy mert 1 éve jegyben járnak, és nagyon vágynak a közös utódra. De legfőképpen azért, főleg az elmúlt években, hogy ezt mindenkivel megoszthassák. Ultrahangról, pocakról, születésről, babaszobáról, kakis pelenkáról, első nyuszicsokiról, mindenről megy a kép a közösségi oldalakra, éjjel nappal fenn lógnak a neten, hogy azt nézegessék, ki mennyire van oda a gyerekükért, csak közben ők meg elfelejtenek a gyerekre figyelni.
Ha kicsit nagyobb lesz, akkor leültetik a TV elé egy csomag gumicukorral, addig is csöndben van. Ha a homokozóban veri a többi gyereket, akkor vagy észre sem veszik, mert beszélgetnek a szomszéd Timikével, esetleg telefont nyomkodnak, vagy pedig egy legyintéssel elintézik, á csak gyerekek, játszanak.
Ha másik szülő vagy épp bárki rászól a gyerekre, mert rohangál, üvöltözik, vagy épp magát vagy másokat veszélyeztet, akkor felháborodnak, hogy ugyan az ő kicsikéjükre senki ne merjen rászólni, és gyorsan ki is posztolják a történteket.
5-6 éveseknek pedig már olyan lazán a kezükbe nyomják az okostelefont, mintha Barbie lenne vagy kisautó.
Nap, mint nap találkozom én is ilyen szülőkkel. Kb. két hete, vidéki tömött helyijárati busszal utaztam haza, rajta fiatal anyuka, 3 gyerekkel, mindegyik 5 év alatti. A két nagyobb folyamatosan a busz hátuljába futkozott, mert mind meg akarta nyomni a jelzőgombokat. Az egyik kicsi ott is maradt, én hátul álltam, ott készültem leszállni, a gyerek konkrétan a lábamon állt és csak nézett rám rendkívül értelmesen. Anyuka szintén csak nézte bárgyú arccal. Aztán megállt a busz, anyuka 2 gyerekkel leszállt középen, majd kényelmes tempóban elindult a busz hátulja felé, ahol ha én nem állok meg az ajtóban, akkor vagy rácsukja a sofőr a gyerekre, aki nyilván nem szállt le magától és nem is lehetett volna látni a sofőrülésből, vagy fenn marad a buszon a következő faluig. Én nem szóltam egy szót se, megvártam, amíg anyuka leszedi a maradék gyerekét a buszról, persze se köszönöm, se semmi, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne s*gghülyének lenni. Ezek szerint tényleg az...
S ha már nevelésnél tartunk, a kamaszoknál sem jobb a helyzet. Nemhogy 14-15, de már 12 évesen elengedik őket az éjszakába, bárhol bemész egy szórakozóhelyre vagy koncertre, késő éjjel, hajnalban is tele van még gyerekekkel. És ezekről a szülők tudnak. Én is ismerek nem egy olyan fiatalt, akinek 14 évesen már tetoválása, piercingje volt, és anyu-apu mindent fizetett. A telefontól elkezdve a Vans cipőig mindent, csak ne nyaggassa őket a gyerek.
De elég itt a gyakorin körbenézni a kérdések között, 14 éves lányok azon keseregnek, hogy 3 hónapja megvan a pasijuk, de az anyukájuk csak hétvégén engedi, hogy ott aludjon náluk...
9 éves fiú apukája vagyok. A feleségemmel sem tartjuk helyesnek, hogy mindent megengednek a szülők a gyereküknek. Mikor a fiam 4 éves volt, szabin voltam, elvittem egy kis sétára, egy másik játszótérre mentünk. Útközben felszedett egy botot és azzal rajzolgatott a homokba vagy a puha talajba. Utána össze akarta karcolni a csúszda alját, de szóltam neki, hogy ezt nem szabad csinálni. Egy anyuka kérdezte tőlem, hogy ugyan, miért? Hisz még gyerek!
Mire én: Lehet, hogy még gyerek, de nem fogok vandált nevelni a fiamból. Mit gondol, miért vannak összefirkálva a házak falai? Meg a járművek ablakai is tele vannak ocsmány karcolásokkal.
Egy másik anyuka egyetértett velem!
Az a nő meg úgy meglepődött, hogy meg se tudott szólalni.
Amit az 5-ös mesélt, mindig csodálkozom azon, hogy a szülőket nem érdekli, hogy milyen károkat okoznak mások házában a gyerekek, csak akkor, amikor bemutatják nekik a számlát. Régen itt a GYAK-on egy válaszadó hasonló történetet mesélt el, hogy a szomszéd gyereke a forgó szék támlájával összekarcolta a falat, a szülők meg röhögtek. Volt, aki mesélte, hogy egy gyerek összetört egy tárgyat és az anyja nem szólt egy szót sem, amikor a házigazda elmondta neki, mennyit ért az a tárgy, kifizette (azt hiszem).
De azért vannak olyan szülők, akik rászólnak a gyerekre, ha valami rosszat csinál. Egyszer egy ismerősöm eljött hozzám egy kis időre vendégségbe. Elhozta a két gyerekét, akik rendesen viselkedtek. Miután megmutattam neki a kertemet, a nagyobbik úgy szaladt be a házba, hogy le se vette a cipőjét és összesározta az előszoba szőnyeget (mivel meg volt locsolva a kert). Az anyja mérges lett és kérdezte, hogy miért nem vette le a cipőjét, ha otthon is ezt teszi? Majd arra kérte, hogy kérjen tőlem bocsánatot, utána ő is. Néhány nappal később felhívott és kérdezte, hogy sikerült-e eltávolítani a sarat a szőnyegről. Ha nem, szívesen kifizeti a kárt. Mondtam, hogy köszönöm, nem kell, mert sikerült :)
Én is csak a másik oldalról tudok nyilatkozni. Alapból nem is próbálok rászólni az ilyen gyerekre, mert a szülei vannak a legjobban felháborodva, ha megteszem.
Játszóházban már számtalanszor volt, hogy egyes gyerekek ámokfutást rendeznek, a szülő meg ül valahol, cseveg vagy a telefont nyomkodja, és nem érdekli. Sőt olyat is láttam már, amikor a szülő kifejezetten figyelte, hogyan megy neki a gyereke a gokarttal a többieknek, kiabál a kisebbekkel, stb, és nem szólt rá. Sőt még mintha büszkén figyelte is volna, milyen talpraesett a csemetéje.
Az ilyeneknek nulla az intelligenciájuk, nem is fogják fel, mi a gond.
Nekem se tetszik, hogy a szülők (főleg az anyukák) mindent megengednek a gyereküknek és ezek meg nem tudják, hogy hol a határ. Azt csinálnak, amit akarnak.
Ha nem tetszik a gyerek viselkedése, nyugodtan szóljunk rá, ne foglalkozzunk azzal, hogy az anyja felháborodik ezen. Higgadtan, ravaszul kell cselekedni. Egy barátnőm mindig ezt szokta csinálni. Például a repülőn volt egy (magyar) hülyegyerek, aki néha-néha visítozott játékból, ami zavarta az utasokat. Volt, aki gyorsan felrakott egy fejhallgatót, hogy elnyomja a zajt. A légi kísérő megkérte udvariasan az anyukát, hogy csendesítse le a gyereket, ő meg kiakadt és veszekedni kezdett vele. Odalépett hozzá a barátnőm és közölte, hogy szólni fog a pilótáknak, hogy ha megérkeznek, hívják ki feltétlenül a mentőket. Miért kell mentő?, értetlenkedett az anyuka. Mert a gyerek úgy visítozik, mintha valami komoly problémája lenne, felelte a barátnőm. 2-3 utas egyetértett vele. Majd a barátnőm hozzátette, hogy az ilyen esetek bekerülhetnek a hírekbe. A légi kísérő meg egy utastiltó listáról is beszélt. Erre az anyuka megijedt és végre megmondta a gyerekének, hogy ne hangoskodjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!