GYed! Szeretnénk babát, de nem igazodok ki a Gyed kérdésében. Milyen összegre lehet számítani? Ha dolgozom a jöv.60%, ha munkanélküli vagyok a min. Bér x2-nek 30-ad része? Akkor most legyek munkanélküli? Hogyan jövök ki jobban?
Figyelt kérdés
2009 ápr.-tól 4 órában voltam bejelentve,aztán 2010.jan-ban megszünt a munkahelyem,3hónap álláskeresési támogatás követtkezett(30.000Ft)Most 90.000Ft-ra vagyok bejelentve, fél évig!2010. ápr. 18. 15:13
1/5 anonim válasza:
A gyed alapjának számítási módja alapesetben a jogosultság évét megelőző év átlag keresete. Akinek valamiért (pl. táppénzen gyeden stb volt) nincs a jogosultság évében legalább 180 napi bére annak más módon számolnak. Itt jön szóba a minimálbér kétszeresének harmincad része, azzal a kitétellel, hogy ha tényleges (szerződés szerinti) bér ennél kevesebb akkor az lesz a gyed alapja. Kérdés, hogy mikor szülsz és milyen dátumtól leszel jogosult gyedre, mert attól függ, hogy tavalyi vagy az idei béred lesz-e gyed alapja.
2/5 anonim válasza:
A minimálbér kétszeresének 30-ad része alsó korlát, ahogy írta az előttem szóló. Vagyis ha a jövedelem kisebb, akkor kevesebb! És nem 60, hanem 70%.
3/5 anonim válasza:
Itt olvastam már ellenkezőjét is ennek, de nekem annak idején úgy magyarázták, hogy az alapbérből számítják, azaz túlórák pl. nem számítanak bele, sem műszakpótlékok. Én pl. régen állandó éjszakás voltam, így hiába voltam minimálbérre bejelentve, többet kaptam, mert éjszakás pótlék is járt hozzá. De a GYED-emet a törzsbér alapján számolták ki. A TYGYÁS-nál viszont mindent beleszámoltak az átlagba, azt is, hogy sosem 8, hanem 9-10 órát dolgoztam, meg kaptam prémiumot is, tehát az összes béremnek az átlagát nézték (persze ez mind törvényes volt, ezek után adóztam is, nem zsebbe kaptam, mert az nyilván nem számít).
4/5 anonim válasza:
A gyed összegét a gyed-re való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.
Ez az jelenti, hogy MINDEN olyan jövedelmet bele kell számítani, amiből vontak egészségbiztosítási járulékot. Ha volt ilyen a szerződéses béred felett, akkor az is beleszámít.
5/5 A kérdező kommentje:
Tehát,akkor nem a szüléstől visszafelé számított 1 év(365) nap,a naptári év,hanem a szülés évét megelőző év számít!?Ezzel nem voltam tisztába.
2010. ápr. 19. 22:00
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!