Vannak itt olyan családok (vagy ismertek olyat), ahol még élnek az ükszülők?
Nem kell ehhez romának lenni. Régen a nem romák is 16-20 évesen már szültek. Pl miért ne lehetne egy ilyen például?
Baba most született
Anya 30
Mama 55
Dédimama 75
Ükmama 92
És ebben a PÉLDÁBAN senki nem szült túl korán. )2 évig meg van aki elél. 75 évvel ezelőtt a példabeli ükmama teljesen átlagos volt, hogy 17 évesen szült, 55 éve a dédi is, hogy 20 évesen, 30 éve a mama 25 volt, az sem volt túl korai, ma pedig a 30 év nem túl korai.
Találkoztam már olyannal, akinek a gyerekének volt ükmamája is, de ott mindenki nagyon fiatalon szült.
Akiknél a konkrét évszámokat is tudom, ott:
anya 17
nagymama 37
dédimama 56
ükmama 74
Itt mindenki az első gyereke az adott felmenőjének.
Egyébként azért ritka szerintem, mert egy ilyen sort tényleg leginkább az első gyerekekkel lehet végigvinni, de ez nem mindig jön össze.
Nálunk pl.
én (anya) voltam az első gyerekem születésekor 20
anyám 45
nagymamám 71
és dédimamám már akkor sem volt, ükmamám meg pláne nem. A dédim is akkor halt meg, amikor még kicsi voltam, nem is emlékszem rá, egyébként olyan 90 körül lett volna, ha még élt volna akkor. Ükmamának már száz fölött kellett volna lennie. Pedig nálunk azért senki nem szült későn, igaz, extrémen korán sem, mindenki huszonévesen. Csak hát például anyám második gyerek, a nővére hamarabb született, viszont csak később lett gyereke, mint az én anyámnak. Na nem mintha azon a három éven múlt volna.
nálunk éppen nem jött össze :(
férjem 28
apósom 51
férjem mamája 70
férjem dédpapája 93
sajnos a babánk születése előtt pár héttel halt meg :(
nem ismerek ilyet amúgy, de romáknál tényleg biztos van ilyen, elég csak Bangó Margitékra gondolni, 52 évesen dédi lett a színésznő ;)
a régi idők meg nem túl jó példa, hiszen akkor jóval alacsonyabb volt az átlag életkor, hiába szültek előbb a nők 10-20 évvel, 50-60 évesen már nagyon öregnek számítottak akik ma ennyi idősen fiatalos középkorúak :)
Lányomnak él egy ükmamája és egy dédmamája (mindketten férjem részéről), és ennek nagyon örülök!
Rossz belegondolni, hogy jó esetben is max. épphogy emlékezni fog rá a lányom, mert ő 1,5 éves, ükmama pedig 96 éves. De épp ezért sokat visszük oda a lányom, az ükmama is nagyon örül neki, szerencsére korához képest nagyon jó állapotban van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!