Érezheti egy anya, hogy a társadalom haszontalan tagja?
Lehet, hogy erős a kérdés, de bevallom őszintén, amióta kismama vagyok egyre haszontalanabbnak érzem magam. Úgy érzem, hogy kimaradok dolgokból, és már azon kattogok, hogy visszatudok-e térni a régi munkahelyemre GYES után?
Ti nem szoktátok érezni, hogy nagy a teher rajtatok,, hogy nem értek semmit?
26/N
Nem éreztem ezt, pedig nekem elég "pihenős" volt a gyesem, jó volt a babám alvókája, csillogott-villogott a lakás, külön főztem neki meg magunknak, rendgeteget voltunk levegőn, mégse voltam kimerült - de utána mégis, amikor eljött az ideje, nagyon élveztem újra a munkába járást.
Nem tudom, ebben az időszakban mi érhetne többet, mint hogy a babáddal vagy. De ha haszontalannak érzed magad, amiért nem keresel pénzt, gyárthatsz otthon pl kézműves terméket és árulhatod a neten. Ha úgy érzed, kimaradsz dolgokból, látogass be egy-két havonta a munkahelyedre, szakíts több időt a barátokra, járjatok el apjukoddal kimozdulni.
Soha nem éreztem, hogy ne érnék semmit, csak mert 2.5 évre otthon maradtam a gyermekemmel...
38N
Az anyukák minden embernél hasznosabb tagjai a társadalomnak:
1. Biztosítják az utódok fennmaradását, öröklődést, népességfennmaradást vagy növekedést
2. Ez egy napi 24 órás munka, beleszámítva a hétvégéket is. Ugyan melyik munkahelyen dolgozó gyermektelen tudná elmondani magáról, hogy ilyen munkarendben dolgozik?
Nem, egy percig se éreztem ezt.
Munkanélküliként igen, átéltem ilyet, hiába próbáltam (másmilyen értelemben) hasznosan eltölteni az időm, tanultam, gondoztam az egyik családtagomat (nem ápolásiért és nem kizárólag az én dolgom volt).
De a gyerekkel nem. 33 hetesen mentem táppénzre, addig pörögtem, a szülés után pedig teljesen kitöltötte a gyerek a napomat.
Azon viszont én is kattogtam, hogy milyen lesz visszatérni, mennyi idő alatt zárkózom fel, mert hiába képzem magam itthon, nem olyan, mint a gyakorlatban.
Érezheti, joga van hozzá.
Az más kérdés, hogy miért érzi ezt?
Részben önértékelés kérdése is, és erősen függvénye annak, hogy a közvetlen környezeted (férjed, család, barátok) hogyan értékelik a mindennapjaidat.
Ha ők felnéznek Rád, akkor vélhetően az önértékelés és minden más is jobb lesz.
Az megint egy másik kérdés, hogy a "társadalom" (bár azért megkérdezném, pontosan ez kiket is jelent?) hogyan értékel egy anyát.
Ma Magyarországon, "családbarát kormány ide vagy oda" nem túl jó a helyzet, ami a munkaerőpiacra való visszatérést jelenti, emiatt szerintem sok anyuka éveket képes végigaggódni (sokszor joggal teszem hozzá!), hogy mi lesz ennyi meg annyi év múlva, és ez beárnyékolja az otthon töltött időt is, mert nincs az a felhőtlen boldog létérzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!