Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A Dante név tényleg "vállalhat...

A Dante név tényleg "vállalhatatlan"?

Figyelt kérdés
Már elég régóta nagy kedvenc ez a név, de mindenhol azt olvastam, hogy kiszúrás a gyerekkel, nem való ilyet magyar gyereknek adni... stb. Egy gyerekem van egyelőre, ő is lány, szóval így elnapolódott ez a problémám. Kistestvért tervezzük már és ha fiú lenne, akkor erősen gondolkodóba esnék. Most az adott egy kis biztatást, hogy a játszótéren hallottam, hogy az egyik kisfiút így hívták és nem tűnt úgy, hogy ettől olyan szegény lenne. Ti mit gondoltok róla?
2016. jún. 13. 12:46
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Hát, én kiszúrásnak érezném, ha engem így hívnának, főleg, hogy a kutyánknak is ez a neve és nem tudnám mikor kinek szólnának:-D Bár mostanában divat minél hajmeresztőbb nevet adni a gyereknek. A lányotoknak is hasonló kaliberű a neve?
2016. jún. 13. 12:50
 2/13 A kérdező kommentje:
Lányunk Emília, nem hiszem, hogy az ő nevén bárki kiakadna (nem is történt ilyen).
2016. jún. 13. 12:52
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Az Emília nagyon szép, mellé pláne nem adnám a Dantét
2016. jún. 13. 12:59
 4/13 anonim ***** válasza:
80%

Ez a név nem "furcsa", hanem egy konkrét személyhez nagyon erősen kötődik. Kérdés, hogy ez vállalható-e számotokra?

Mert pl. a második világháború óta senkit nem hívnak Adolfnak, pedig előtte közkedvelt név volt, ez sem véletlen...

És most nem Hitlerhez hasonlítom Dantét, mert természetesen nem egy kategória a kettő, de az ismertség szempontból hasonló.

2016. jún. 13. 13:00
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Így hívják a kutyámat. Pont azért kapta, mert nekem is tetszik, rövid, könnyen megjegyezhető, de embernek nem tudom elképzelni, főleg nem Magyarországon.

Kutyám névével kapcsolatban is észrevettem és engem nagyon zavar, hogy valaki Danténak ejti, mások pedig Dánténak. Szóval ez sem egyértelmű magyar nyelvterületen, bár hivatalosan itt nálunk A-val kéne mondani.

A másik amiért nem adnám, hogy nem tudom elképzelni ezt az olasz nevet egyetlen magyar vezetéknév mellett sem, úgy, hogy ne hangozzon furcsán és idegenül.

A harmadik amiért nem adnám, hogy becézhetetlen. Persze ez nem mindenkinek elvárás, de egyeseket kifejezetten zavar, hogy a rokonság úgyis Dantuskának, Dantécskának fogja becézni.

A negyedik, amiért nem adnám, hogy idősebbek jó eséllyel nem tudják megjegyezni és simán Daninak fogják hívni.

Az ötödik amiért nem adnám, az Isteni színjáték. Kivétel nélkül mindenkinek be fog ugrani ez. Még ha csúfolni vagy bántani nem is fogják emiatt, rohadtul unalmas lesz neki minden egyes bemutatkozáskor nyugtázni, hogy "igen, igen pont úgy hívnak, mint az Isteni színjáték íroját, szereplőjét...ugorhatjuk?" Sajnos kívülállók nem gondolnak bele, hogy egyetlen ártatlan kérdés a másik oldalán már nem ilyen örömteli felismerés 30 évnyi megismert és rákérdezett ember után.

Most hirtelen ennyi jutott eszembe róla. Nem akarok senkit megbántani, de gondoltam, hátha segít végiggondolni ezeket a problémákat.

2016. jún. 13. 13:00
 6/13 A kérdező kommentje:
Nem tudom, lehet még keresgélünk, mert fiú névből egyszerűen nem nagyon tetszik más. Reméljük lányunk lesz megint, mert akkor már megvan a neve régóta :D
2016. jún. 13. 13:02
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha a vezetéknév Alighieri, akkor tökéletes. Ha Kovács vagy hasonló, akkor nem kellene....
2016. jún. 13. 13:12
 8/13 anonim ***** válasza:
16%

"Mert pl. a második világháború óta senkit nem hívnak Adolfnak" 4-es, te aztán milyen tájékozott vagy atya ég... Nézz már utána a dolgoknak, mielőtt hlyeségeket írsz ki!

Szerintem nem olyan rossz a Dante név, de adnám a fiamnak.

2016. jún. 13. 13:13
 9/13 anonim ***** válasza:
53%
Szerintem is furcsa, viszont vannak sokkal hajmeresztőbb nevek is. Ha illik a vezetèknèvhez lehet elgondolkodnèk rajta. Mondjuk a mi fiunkat Enzónak hívjàk, soka ketszer is rakerdeztek a nevere, de nekunk nagyon tetszik es o is szereti.
2016. jún. 13. 13:17
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Nekem itt Magyarországpn, magyar vezetéknévvel vállalhatatlan lenne. De nem vagyunk egyformák.
2016. jún. 13. 16:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!