A Dante név tényleg "vállalhatatlan"?
Ez a név nem "furcsa", hanem egy konkrét személyhez nagyon erősen kötődik. Kérdés, hogy ez vállalható-e számotokra?
Mert pl. a második világháború óta senkit nem hívnak Adolfnak, pedig előtte közkedvelt név volt, ez sem véletlen...
És most nem Hitlerhez hasonlítom Dantét, mert természetesen nem egy kategória a kettő, de az ismertség szempontból hasonló.
Így hívják a kutyámat. Pont azért kapta, mert nekem is tetszik, rövid, könnyen megjegyezhető, de embernek nem tudom elképzelni, főleg nem Magyarországon.
Kutyám névével kapcsolatban is észrevettem és engem nagyon zavar, hogy valaki Danténak ejti, mások pedig Dánténak. Szóval ez sem egyértelmű magyar nyelvterületen, bár hivatalosan itt nálunk A-val kéne mondani.
A másik amiért nem adnám, hogy nem tudom elképzelni ezt az olasz nevet egyetlen magyar vezetéknév mellett sem, úgy, hogy ne hangozzon furcsán és idegenül.
A harmadik amiért nem adnám, hogy becézhetetlen. Persze ez nem mindenkinek elvárás, de egyeseket kifejezetten zavar, hogy a rokonság úgyis Dantuskának, Dantécskának fogja becézni.
A negyedik, amiért nem adnám, hogy idősebbek jó eséllyel nem tudják megjegyezni és simán Daninak fogják hívni.
Az ötödik amiért nem adnám, az Isteni színjáték. Kivétel nélkül mindenkinek be fog ugrani ez. Még ha csúfolni vagy bántani nem is fogják emiatt, rohadtul unalmas lesz neki minden egyes bemutatkozáskor nyugtázni, hogy "igen, igen pont úgy hívnak, mint az Isteni színjáték íroját, szereplőjét...ugorhatjuk?" Sajnos kívülállók nem gondolnak bele, hogy egyetlen ártatlan kérdés a másik oldalán már nem ilyen örömteli felismerés 30 évnyi megismert és rákérdezett ember után.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe róla. Nem akarok senkit megbántani, de gondoltam, hátha segít végiggondolni ezeket a problémákat.
"Mert pl. a második világháború óta senkit nem hívnak Adolfnak" 4-es, te aztán milyen tájékozott vagy atya ég... Nézz már utána a dolgoknak, mielőtt hlyeségeket írsz ki!
Szerintem nem olyan rossz a Dante név, de adnám a fiamnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!