Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyerekktartás? Többi lent

Gyerekktartás? Többi lent

Figyelt kérdés
A párommal csak elettarsak voltunk! Tavaly november óta külön élünk, azóta semmit nem fizet! Egyszer adott húszezer forintot! Nem szóltam neki, mert még akkor elvoltunk anyagilag a gyerekkel, de már most nem! Számlákkal vagyok elcsúszva! Ha be adom a bíróságra az mennyi idő mire megállapítják? Ha jól tudom 6 hónapra visszamenőleg kérhetem! Az exem ha jól tudom nem dolgozik, és fogalmam sincs hol van, a levelei még ide jönnek de nem tudom hol él! Van olyan hogy gyorsított eljárás? És az mennyi idő?

#bíróság #Gyerekktartás
2016. jún. 12. 07:18
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
86%
Ha nem dolgozik akkor azért nem lesz olyan egyszerű. De persze minél hamarabb add be a kérvényt. Szerintem ez hosszú idő lesz mire pénzt látsz tőle.
2016. jún. 12. 07:27
 2/20 anonim ***** válasza:
45%

Lehet visszamenőleg is igényelni, de ennek feltételei vannak.

Hogy mennyi idő, az jó kérdés. Eleve minimum két tárgyalás kell, aközött pedig minimum egy hónap szünet. Jelenleg ítélkezési szünet van a bíróságokon, így szeptembernel korábban sor se kerülhet az elso targyalasra.

Azt az apróság se kellene elfelejteni, hogy elsonlepes a gyermekelhelyezes lesz, ami hosszú ideig eltarthat, ha nincs megegyezés. Ha nem ismert a címe, akkor az utolsó ismert lakhelyre cimzik az idezest.

Gyorsított eljárás nincs és hogy őszinte legyek, az alapján, amit leirtal, esélytelen, hogy valaha is pénzhez juss.

2016. jún. 12. 07:51
 3/20 anonim ***** válasza:
92%

Na jó, akkor kezdjük.

"Lehet visszamenőleg is igényelni, de ennek feltételei vannak." - Nincsenek feltételei. Az időszakos szolgáltatásoknak - mint amilyen a tartásdíj is - az elévülési ideje 6 hónap. Ennyi időre lehet visszamenőleg kérni.

Magának a gyermektartásnak egy feltétele van: az illető legyen a gyermek szülője. Mivel nem voltak házasok, törvényi vélelem hiányában ez csak akkor áll fenn, ha volt apai elismerő nyilatkozat.

"Hogy mennyi idő, az jó kérdés. Eleve minimum két tárgyalás kell, aközött pedig minimum egy hónap szünet." - Az a bontóperre vonatkozik, nem a tartásdíj megállapítására. A tartásdíjra vonatkozóan nincsen kötelező halasztás. Ettől még (könnyen) lehet, hogy több tárgyalás kell, de az semmiféle ilyen szabályra nem vezethető vissza, kizárólag a bizonyítás esetleges nehézségeire vagy a felek közötti egyeztetésre.

"Jelenleg ítélkezési szünet van a bíróságokon, így szeptembernel korábban sor se kerülhet az elso targyalasra." Az ítélkezési szünet a Pp. szerint minden év július 20. és augusztus 20. között van. Ergo jelenleg nincsen ítélkezési szünet. Tény, hogy első tárgyalásokat általában már szeptemberre tűznek, de ez nem törvényszerű: előfordulhat, hogy ha valaki most beadja a keresetet egy egyszerűbbnek tűnő ügyben, akkor még júliusi első tárgyalási időpontot kap. (Bíróság-függő is.)

"Azt az apróság se kellene elfelejteni, hogy elsonlepes a gyermekelhelyezes lesz, ami hosszú ideig eltarthat, ha nincs megegyezés." - Tény, hogy az elhelyezés is tárgya a pernek, amennyiben az korábban nem történt meg, de ha ennek kialakult rendszere van már a felek között, ez nem feltétlenül fogja elhúzni a pert. (A láthatásra ugyanez vonatkozik, arról szintén dönteni kell.)

"Ha nem ismert a címe, akkor az utolsó ismert lakhelyre cimzik az idezest." Ez attól függ, hogyan jönnek vissza a levelek. Ha "nem kereste" jelzéssel, akkor lefolytatják a tárgyalás a távollétében is, és végrehajtható ítéletet is hoznak. "Elköltözött", "ismeretlen", stb. jelzésnél a helyzet bonyolultabb: ott lakcímkutatás kell, ügygondnok, stb...

"Gyorsított eljárás nincs" - A gyerekeket érintő ügyeket minden bíróság eleve kiemelten kezeli.

"és hogy őszinte legyek, az alapján, amit leirtal, esélytelen, hogy valaha is pénzhez juss." - Jogerős bírósági ítélet és sikertelen végrehajtás esetén lehetőség van az állam általi megelőlegezésre, tehát a Kérdező végső soron pénzhez fog jutni, bár tény, hogy az nem holnap lesz.

Kérdező, neked pedig nem kell minden mondatot felkiáltójellel befejezni, a pont ugyanúgy megteszi.

2016. jún. 12. 08:44
 4/20 A kérdező kommentje:
Elnézést a felkiáltó jelert, csak megszokás! Köszönöm a választ
2016. jún. 12. 08:59
 5/20 anonim ***** válasza:
0%

Jó sok okosságot sikerült osszehordani, kedves 3. Minden mondatomat megcafoltad. Kár, hogy baromsagokkal.

Bizony vannak feltételei a tartasdij visszamenoleges igénylésének.

Minimum két tárgyalás van, lévén nem egyértelmű ügyről van szó, hanem egy gyermekelhelyezesrol - bár biztos most azt akarod nekem bemeselni, hogy tartasdij tartasdij anélkül is megallapitanak.

Júniusban hiába ad be bármilyen kérelmet, max szeptemberben lesz targyalas.

Az állam által megelolegezett tartasdij egyik alap feltétele, hogy a kötelezett ne tartózkodjon ismeretlen helyen.

2016. jún. 12. 09:09
 6/20 anonim ***** válasza:
18%
Mellesleg egy sima gyermekelhelyezes során sosem kerül sor gyorsított eljárásra.
2016. jún. 12. 09:10
 7/20 anonim ***** válasza:
Nem vagyok jártas a témában csak laikus kérdés. Meg lett egyáltalán már állapítva bírósági úton, hogy fizetnie kell és mennyit? Szerintem és ismétlem csak vélemény, egyáltalán nem tudok jogszabályokat, ha meg lesz a végzés, hogy mennyit kell havonta fizetnie és x ideig (talán 6 hónap) nem fizeti akkor lehet csak kérni a végrehajtást. De javítsatok ki, ha tévedek. Itt hónapokig nem lesz hivatalosan még semmi pénz.
2016. jún. 12. 09:35
 8/20 anonim ***** válasza:
51%

Így van, ahogy az utolsó írja.

Amíg nincs jogerős ítélet, vagy bármi más, addig igazából nincs mit megelőlegezzen az állam.

A bíróságon pedig visszamenőleg is kérd majd megállapítani a tartásdíjat.

2016. jún. 12. 09:52
 9/20 anonim ***** válasza:
71%
Jah és sajnos tényleg esélytelen a júliusi tárgyalás. Holnap hétfő, nem tudom, melyik városban élsz, hogy ott melyik napokon van panasznap, de a héten bemész úgy, hogy minden iratot viszel, számlákkal igazolod a gyerek költségeit, rezsit, kaját mindent. Jövedelemigazolást kérsz a munkahelyedtől stb. Ha ezek nincsenek összeszedve legalább 6 hónapra (de inkább egy évre) visszamenőleg, addig be se Menj, mert ez lesz az első, amit a bíró kérni fog majd tőled. Az "apa" viszont valószínűleg nem szedte össze, így ő is kapni fog majd az idézés mellé határidőt, hogy Mikorra nyújtsa be. Ez kitolódik szeptemberre, mivel az idézés kiadása és a tárgyalás napja között lennie kell egy hónap különbségnek.
2016. jún. 12. 09:58
 10/20 anonim ***** válasza:
78%
Pedig a 3-as mindent jól írt. Bíróságon dolgozom. Most lehet lepontozni okoskák, ahogy szoktatok. Hetente veszek fel ilyen kereseteket. Gytd. visszamenőleg hat hónapra kérhető, egyáltalán nem kell két tárgyalás. Ha a szülői felügyeleti jog is tárgya a pernek, akkor már a tárgyalás kitűzése előtt kérnek környezettanulmányt. Ha pedig a felperes nem tudja az alperes címét a gyermek érdekét érintő ügyekben már a kereset beadásakor kérheti a lakcímkutatást. Ítélkezési szünet pedig nincs. Írjak jogszabályhelyeket is a Pp-ből és a Ptk-ból, vagy nagy vonalakban megfelel így is? Ezt nem Neked szólt kedves kérdező, hanem a hitetleneknek, pedig a 3-as válaszoló kimerítő választ adott. Ha valami kérdésed van, szívesen segítek, másnak is megtettem már és sikerrel is járt, de csak privátban, itt úgyis lepontoznak, mint ahogy most is fogják tenni :-)
2016. jún. 12. 10:49
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!