Kedves Anyukák, titeket irritálnak bizonyos nevek?
Miért zavar valakit, ha nem a ő gyereke?
Szinte nincs olyan kérdés, ahol ne lenne valaki, aki osztja az észt, vagy leszólja a kérdező által említett neveket, vagy a szóba sem kerülőket, csak példaként felhozza, mennyire szörnyű már szerinte.
Szóval tényleg ennyire fontos ez, hogy más gyerekének mi a neve, vagy hányezer van belőle a városban?
Fölösleges leakadni a Benettnél, bár nyilván, akit személyesen érint az jobban pörög rajta, mivel a nevet azonosítja a viselőjével vagy az ízlésének a kritikájaként éli meg. Holott arról van szó, hogy az ízlés nem egységes, hanem egyéni és rengeteg dolog befolyásolja. Például a névvel kapcsolatos asszociációk, rossz tapasztalatok stb.
Ne sértődjön meg senki, ha az általa választott név másnak nem tetszik és ezt normális stílusban közli.
Szemléltetem egy példával:
Tegyük fel, hogy megkérdezik, mi a kedvenc ételed. Azt válaszolod, hogy a spenót. Erre a kérdező bevallja, hogy ő azt nagyon nem szereti. Ezen megsértődünk? Nem. Nem az ízlésünket bírálta, nem is a főztünket (hiszen nem is kóstolta). Egyszerűen csak mást szeret.
Gyereknevek esetében is így kéne működnie, de nem megy a fent említett okokból. Egyrészt azzal védjük magunkat, hogy a neve miatt ne ítélje el senki a mi gyerekünket, mert nem ismeri, másrészt kiakadunk extrém vagy nekünk nem tetsző neveken.
Engem nem zavar egyik név sem, ha másnál hallom. Sőt örülök, hogy színesedik a paletta és nem mindenkit ugyanúgy hívnak. Engem csak az irritál, hogy a divat miatt a név elveszíti a megkülönböztető funkcióját.
Láttam már Dzsamillát és Freját is és nagyon tetszettek, mert nagyon szépen illettek a vezetéknevükhöz. Elismertem, hogy nagyon jó választás volt, mindezt úgy, hogy saját gyerekemnek nem ezek közül választanék, mert más tetszik.
Ellenérzést az szokott bennem kiváltani, mikor nagyon szerencsétlenül párosítják a neveket. Például csúnya szó, vicces vagy nevetséges szó jön ki a nevek határán. Például volt olyan gyerek akinek a vezetékneve vége -pi volt és a keresztneve Natasa. Vagy olyat is láttam, hogy Mia Franciska, ami kiadja a mi a franc? kérdést. Vagy olyan névvel is találkoztam, ami úgy hangzott mint a "ciróka-maróka". De még egyszer mondom, itt sem a nevekkel van bajom, hanem a párosítással. És nem a gyereket ítélem meg ezek alapján, csak nem értem a szülőknek, hogy nem tűnt fel.
Van itt néhány válaszoló ezen az oldalon, aki minden alkalmat megragad, hogy az általa utált neveket megemlítse, ha kérdezik, ha nem. Most is.
Nekem is vannak olyanok, amitől kiráz a hideg, de mikor nem az a kérdés, nem említem. Egyrészt akinek pont az jön be, annak rosszul esik, szándékosan nem szeretek senkit megbántani, akkor sem, ha anonim oldal. Másrészt marha unalmas, hogy az x%-os válaszoló már megint kezdi, mindenki kívülről tudja, mit utál és senkit nem érdekel, ha nem az a kérdés.
"Kedves Anyukák, titeket irritálnak bizonyos nevek?"
Ez volt a kérdés, és leírtam, hogy igen engem milyen nevek irritálnak. Nos, miért is nem kapcsolódik a kérdéshez? Vagy csak lehet a te gyereked is úgy hívják, amiket itt leírtunk hogy irritálnak?
Olvasd el a kérdést újra, mert rosszul értetted, nem kérdeztem, hogy milyen nevek. Nem véletlenül.
De nem baj, így még egyértelműbb, mi a problémám. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!