Ha nem vallásos a család, akkor minek kell keresztelő?
Figyelt kérdés
Már a templomi esküvő mizériát se értem, de azt hagyjuk, más tészta.
Mamámmal beszéltünk a gyerekvállalásról és mondta, hogy hogy képzelte el majd az én gyerekem keresztelőjét. Néztem nagyot: nem fogom megkeresztelni, sőt templomi esküvőm se lesz.
Elkezdett sápítozni, stb. Itt gyakorin is olvasni, hogy nem vallásos emberek, akik nem gyakorolják a vallást, megkereszteltetik a gyereket.
Akkora képmutatásnak tartom, na meg persze tök feleslegesnek. Mi értelme van így ennek a rongyrázáson kívül?
Ha a gyerekem majd úgy dönt, hogy vallásos lesz, akkor megkeresztelkedik.
A szüleim nem gyakorolják a vallást (nem ülnek minden hétvégén a templomban, bár gyermekként jártak), de hisznek Istenben, ismerik és olvassák a Bibliát. A szüleim azt akarták, hogy kapjuk meg a testvéremnel a keresztség szentségét, de ha nem akarjuk a vallást gyakorolni, később nem fogják erőltetni. Az öcsém soha templom közelében nem járt, én meg minden héten felolvastam a misén gyerekként. Mostanra persze ugyanaz van, mint a szüleimnél, itthon foglalkozom ezzel, illetve máshogy. Hitlözösségben segítek, de istentisztelezre a karácsonyin kívül nem járok. Még a lelkész sem szólt semmit, tudja, ismeri a nézeteim. Első gyermekem várom, nálunk is biztosan úgy lesz, mint nálam volt. A párom egyébként meg sincs keresztelve, most jár hitoktatásra kizárólag az esküvő miatt, de egyet ért velem.
2016. jún. 6. 09:26
2/27 anonim válasza:
Mi sem vagyunk vallásosak. Nálunk azért volt templomi esküvő, mert nekem tettszett az épület. Ha lehetett volna, hogy a jegyző adjon össze a templomban, akkor csak polgári lett volna. De nem lehetett. Szóval én nem Isten szentsége miatt, hanem a helyszín miatt házasodtam templomban.
Fiunknak nem lesz keresztelője. Ezt határozottan elmondtuk mindenkinek (most 3 éves). Férjem szülei megértették, de a mamája nem. Ő felajánlott egy 6 számjegyű összeget, hogy kereszteljük meg. Nem tettük...
Sógornőmék kereszteltek, de nem volt templomi esküvőjük (lényegében semmilyen, mert 2 tanús polgári volt csak). Ők talán a szokás miatt tették. Mert egy gyereket meg szoktak keresztelni.
Úgyhogy szerintem a szokás miatt teszik. Meg a család miatt. Mert az öregek idejében még szokás volt minden gyereket keresztelni (bár én sem vagyok 32 éves létemre...)
2016. jún. 6. 09:29
3/27 anonim válasza:
Gondolom mert szép, mert a keresztszulok ajándékot adnak és mert lehet rázni a rongyot.
2016. jún. 6. 09:32
4/27 anonim válasza:
Ártani nem ártasz vele, ha megkereszteled.
2016. jún. 6. 09:35
5/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, hasznosak!
#4 Persze, ártani nem ártok vele, ezt tudom. De mi értelme van? Semmi, ugye?...
2016. jún. 6. 09:37
6/27 anonim válasza:
Apuék kérésére kereszteltettük meg a fiunkat, nekik fontos volt. Nem volt semmiféle rongyrázás, csak egy kerti családi ebéd. Nem igazán érdekel ki mit gondol erről, ez mindenkinek magánügye.
2016. jún. 6. 09:40
7/27 A kérdező kommentje:
#6 Senki nem is ítélkezett feletted, nyilván a magánügyed, ezért gondoltam, egy névtelen oldalon meg lehet kérdezni ilyet.
Sejtettem amúgy, hogy sokan szülői/nagyszülői nyomásra teszik.
2016. jún. 6. 09:46
8/27 anonim válasza:
Szerintem meg árt vele. Ahogy ártalmasnak tartok minden olyan döntést, ami nem a gyerek beleegyezésével történik és maradandó, legyen szó akár egy fülbevalóról. Úgy gondolom, hogy sem a testét nincs jogom megváltoztatni, sem a vallását nincs jogom megválasztani helyette. És most lehet azzal jönni, hogy ha nem érdekli, akkor majd nem megy oda. De ez nem ilyen egyszerű. Ezek elvek. Elvek, hogy nem iratom be sehova, semmilyen szektába és még olyan oviba sem, ahol ő nem járt és nem mondta azt, hogy rendben van. Ezek az ő hatáskörébe tartoznak és tisztelem annyira, hogy nem viszem ilyen helyre, amíg ő maga nem érdeklődik. Arról nem beszélve, hogy tisztelettel tartozunk azok felé is, akiknek fontos a vallásuk. Miért menjünk oda csapatostul és hazudjuk az oltáruk előtt, hogy ez az egész minket érdekel? Nem kell vallásosnak lenni, hogy érezze az ember, hogy ez egy álszent, gerinctelen dolog.
2016. jún. 6. 09:51
9/27 anonim válasza:
6. vagyok.Én nem nevezném ezt nálunk nyomásnak, inkább kérésnek. Eldönthettük, hogy megtesszük-e, nem lett volna belőle semmilyen harag, ha nem. Elfogadják, hogy ezen kívül semmilyen vallásos nevelést nem fog kapni a fiunk, nem lesz elsőáldozás, bérmálkozás, tiszteletben tartják, hogy mi az egyházzal semmilyen kapcsolatot nem kívánunk tartani. A vallással egyébként semmilyen bajunk nincsen, mi is tiszteletben tartjuk, ha valaki vallásos, az egyház már más kérdés, annak a közelébe sem engedjük a fiunkat.
2016. jún. 6. 10:01
10/27 anonim válasza:
9es: akkor minek? ŐSzintén érdekel, annak, aki vallásos, mi előnye származik abból, ha teljesen ateista szülők bemennek az általuk nyilvánvalóan nagyra tartott templomba, odaállnak az oltár elé, a számukra egyáltalán nem fontos, de a család számára tisztelt Isten előtt megkeresztelik a gyereküket hazugságokat mormogva, aztán kijönnek és többet be nem engedik oda a gyereket, és nem kap olyan nevelést sem. Akkor minek? Őszintén, minek?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!