Ti mennyit spóroltatok a babára vagy, ha nem spóroltatok, mennyibe került a baba érkezése és az első egy év?
Dolgozz még legalább egy fél évet, utána próbálkozzatok, és akkor nem 40 ezer forintot kapsz (családi plusz gyes), hanem gyakorlatilag a teljes fizetésedet (csed).
Egy gyerekre 0-tól a csillagos égig bármennyit el lehet költeni. Nálunk a kezdő "szett" az kb 300 ezer volt, azóta havi kb 80-100 ezer forint. De ez is mind egyéni igényektől függ. Van, akinek nincs igénye vadiúj Szamos cipőre (15 ezer forint), hanem jó az, amit a testvér vagy a Jóska fia kinőtt. Nekem nem jó, az én gyerekemnek legyen új Szamos cipője.
A szülésért nem fizettem, fizetek havi 150 ezer forint adót, oldják meg belőle az orvos bérezését.
Ha dolgozol 1 éve, akkor nem a 25ezer Ft-os GYES jár, hanem CSED és GYED, ami a fizetésed 70%-a bruttóban.
Szóval nyugodtan számolhatsz több bevétellel.
Ezen kívül a családi adókedvezményt is igénybe veheted (10e Ft/hó) már magzati korban.
Hogy mi mit csináltunk? Mindegyik gyereknél pontosan kiszámoltuk előre, hogy melyik hónapban mennyi lesz a bevételünk (a kiadásunkat addig is írtuk), így tudtuk, hogy mennyit tudunk félretenni már a terhesség első hónapjától kezdve. Keress kalkulátort, amivel te is kiszámolhatod ezeket.
1 éves, most olyan 40.000 Ft egy hónapban, ha nem beteg, mert az megnyomhatja a költségeket, vagy amikor Dévény-tornáztunk.
Plusz kiadás a ruházkodás is. Azt én kb 3 havonta, nagyobb tételben intézem. Főleg használt, és pár szett új. Én a cipőre vagyok 'allergiás', az ebben a hónapban 12.000.-.
Mi sokkal régebben kezdtük a spórolást, minthogy a babára gondoltunk volna. Amióta megszületett(1 éve), raktunk félre 700.000 Ft-ot.
Az én keresetem 120.000 volt, a páromé 200.000 körül van, albérletben lakunk, most veszünk házat.
Kaptunk ruhákat, de annak a felét rá nem adnám olyan(foltos stb), kaptunk pénzt is, mielőtt született, de az nem számottevő.
A kezdőcsomag kisággyal,pelenkázóval,babakocsival, ruhákkal stb olyan 150.000 lehetett (szinte minden használt, de jó állapotú volt).
Csecsemőgondozási díjra jogosult, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és
a biztosítás tartama alatt szül, vagy
a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy
a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül.
Azt írod, 3 hónapja dolgozol, és tavaly volt szeptember, október. Tehát a két év alatt meglesz a 365 napod. Ha most terhes vagy, akkor jövő év elején szülsz, addig még dolgozhatsz, illetve a táppénz is biztosított jogviszony.
A baba miatt nem tettünk direktbe félre, alapból próbáltunk a jövőre tekintve jól gazdálkodni.
A gyerek nem olcsó, foleg ha érzékeny a bőre, hasa stb es specko cucc kell.
Tegyetek félre még, aztan vallaljatok babát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!