Hogyan működik a gyermek után járó táppénz?
Első gyerek, most mentem vissza dolgozni. A bölcsőde az én munkahelyemhez van közel, így ha onnan küldik haza, nekem érdemes elmennem érte.
Viszont anyagilag az éri meg jobban, ha a férjem marad otthon vele. Olyat enged a szabályozás, hogy aktuális napra én kapom a táppénzes papírt, majd másnaptól gyógyulásig az apja?
nem így működik a betegség, hogy beviszed reggel majd 10kor padlón van a gyerek. pontosan látod, hogy már nem kéne vinned, ennek ellenére ha beveszik reggel, akkor csak abban az esetben hívnak ha belázasodik. ebben az esetben is maradhat még pár órát, mert csillapítnai fogják a lázát.
én a 7 év alatt 2x mentem a gyerekért, egyszer hasmenése, egyszer meg balesete volt.
mindkétszer ment már másnap :)
"nem így működik a betegség"
Ezzel vitatkoznék. Lányomon is legutóbb SEMMI nem látszott. Jókedvű volt, élénk, nevetett, játszott, majd hirtelen felszökött a láza (előtte még hőemelkedése sem volt), és az estét már a kórházban töltöttük (tünetmentes uriszepszis).
A gyermekápolási táppénzes napokat a biztosított anya foglalkoztatójánál működő társadalombiztosítási kifizetőhely (ennek hiányában az EPSZSZ) tartja nyilván a KPE. 210. sz. nyomtatványon. Amennyiben nem az anya, hanem az apa igényli a gyermekápolási táppénzt, az igény teljesítését megelőzően a nyilvántartásra kötelezett kifizetőhellyel igazoltatni kell a gyermekre tekintettel még igénybe vehető gyermekápolási táppénzre jogosultság napjainak számát.
A szülő által benyújtott igény teljesítését megelőzően – a gyermek életkorára tekintettel – a másik szülőt nyilatkoztatni kell a „Nyilatkozat a gyermekápolási táppénz folyósításához” elnevezésű nyomtatványon (KPE 150. sz.) arról, hogy e gyermek gondozása címén a másik szülő egészségbiztosítási pénzbeli, vagy családtámogatási ellátásban (GYES, GYET) részesül-e, illetőleg e gyermekre tekintettel a tárgyévben gyermekápolási táppénzt vett-e igénybe. Amennyiben vett igénybe gyermekápolási táppénzt, hány napot vett igénybe, és ezt követően kell az igényt elbírálni az Ebtv. 39. § (3)-(5) bekezdésekben foglaltakra figyelemmel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!