Ezek a keresztnevek miért nem anyakönyveztethetőek: Belzebub, Beltazor, Káin, Lucifer, Voldemár?
Ez is hülye példa, mert nincs olyan név, hogy "Erkély", meg "Előszoba", ellenben angyal nevek igenis anyakönyveztethetőek, ellenben a démonnevekkel. Érted? A Mihály név adható, míg a Lucifer nem. Ez a problémám.
Amúgy kaptam már hasznos választ, nekik ment is a zöld kéz!
A Káin és a Lucifer nevek nekem is tetszenek, de ezekről ugyebár mindenki rosszra asszociál. A Luciferrel kapcsolatban is olyan hülyeség, hogy az emberek 99%-a nem tudja, mit jelent. Kicsit off: miért nevezték el az ördögöt Fényhozónak?
Amúgy az is furcsa, hogy Józsuának elnevezheti bárki a gyerekét, Jézusnak viszont nem, pedig a kettő ugyanannak a névnek két alakja (az első a héberesebb, a második a latinosabb). Ha már van Mózes, Illés, Áron, Ábel, stb., egy csomó bibliai név, akkor Jézus is simán lehetne. Más országokban használják. Mondjuk én biztos nem nevezném így a gyerekemet.
Egy magyar nevekről szóló listán láttam a Káint, de nem tudom, anyakönyvezhető-e, nem biztos, hogy az MTA listája volt. Szerintem a Káinnal nincs is semmi baj. Sok más ember is ölt már, de csak azért tiltott név, mert a Bibliában ő az első gyilkos? Ez olyan butaság.
Csakhogy tisztázzuk, ez egy elméleti kérdés volt a részemről. Még nincs kilátásban gyerek, és egyébként férfi vagyok.
Ha rajtam múlik majd, nem lesz keresztény a fiam (ha már fiúnevekről volt szó), az biztos. Ha meg kicsit is hasonlít majd rám, neki is tetszeni fognak ezek a nevek. Nekem már gyerekkoromban is tetszettek. A filmekben, rajzfilmekben is mindig a gonoszokkal szimpatizáltam, a Star Warsban is Darth Vader volt a kedvencem, a Dragon Ball Z-ben meg Vegita és Dermesztő. :)
Nem értem miért okozott a kérdésem ekkora közfelháborodást.
Engem nem igazán tudtak a válaszadók meggyőzni, hogy miért is mutatnának ezek a keresztnevek rosszul egy olyan listán, amelyen szerepel az Abdullah vagy az Anakin már rögtön az első oldalon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!