Akinek hétköznap a munka mellett nincs ideje semmire, az hogy osztja be a hétvégét, hogy mindenre jusson idő?
Hétköznap reggel 7-kor indulok a gyerekkel, meló, ovi, suli, este 7-re érünk haza az edzések miatt. Ilyenkor vacsi, beszélgetés, fürdés, másnapra előkészülés van csak, 9-kor alvás, 10-kor én is fekszem.
Max. a konyhát összepakolom vacsi után.
Tehát, ami hétvégére marad:
- összepakolás: 1 óra,
- porszívózás: fél óra,
- felmosás: 20 perc,
- portörlés: 20 perc,
- főzés 2 napra: 1-2 óra,
- konyha takarítás: 1 óra,
- mosás/teregetés/hajtogatás: össz. 1 óra (kb. 4 adag ruha),
- fürdőszoba/wc takarítás: 1 óra.
Szóval, mint látható, ez kb. 1 munkanapnyi meló. És még nincs benne a bevásárlás, a gyerekekkel való foglalkozás, a tanulás, a kutyával séta és a gyerekekkel kirándulás, a nagyszülők meglátogatása, stb, stb, stb.
Ha mindezeket megteszem, akkor meg zombi vagyok és hétfőn még fáradtabban megyek melózni...
Hogy osszam be az időmet, van valami jó ötletetek?
Köszi, de sajnos másik településre járnak edzésre, a többi gyerek ott lakik. Itt nincs normális tömegközlekedés, busszal 1 óra lenne a 10 perces út, nem érne oda kezdésre, meg a 9 évest amúgy sem engedném még el egyedül.
Ja, azt nem is írtam, hogy kéthetente az egyik nap ugyancsak elmegy, mert meccsük van a gyerekeknek, amit persze semmi pénzért nem hagynának ki, szóval az a nap is kuka :)
A bevásárlás a legkevesebb, azt meg tudom oldani, meg időnként kaját is rendelünk, inkább az itthoni melók azok, amik miatt a hajam égnek áll a hétvége gondolatától :)
Mert ugye normál esetben az ember azért várja a hétvégét, hogy pihenjen, kikapcsolódjon a családjával, én meg már csütörtökön síkideg vagyok, hogy megint semmire nem lesz időm és csak szomorúan szemezek a növényeimmel, hogy mikor fogom őket átültetni, meg a téli cuccokkal, hogy mikor lesz időm elpakolni :D
Jó tudom, most is itt ülök, pedig ennyi idő alatt már kisuvickolhattam volna a budit, de esküszöm, szívesebben mennék be dolgozni...
Nekem is szaritogepem van, ezzel a vasalas is letudva, mert simak lesznek a ruhak. Ha a ferjed 6 ora alatt keres 40 ezret mint ahogy irtad, akkor par nap alatt megvan a szaritogep ara.
A furdoszoba takaritas nekem 10 perc, mit csinalsz egy oran at?
A mai modern spray- vel.
En is ugy erzem a ferjed segithet tobbet, irtad ma 6 orat dolgozik, akkor meg van 18 ora a napbol.
Es felnott embernek 6 ora alvas eleg, 10 kor fekszel ? En ovodas koromban fekudtem utoljara 10 kor, pedig korhazban 12 orazom , tehat nem irodaban ulok es munkat tettetek .
Hétköznap reggel 7-kor indulok a gyerekkel, meló, ovi, suli, este 7-re érünk haza az edzések miatt. Ilyenkor vacsi, beszélgetés, fürdés, másnapra előkészülés van csak, 9-kor alvás, 10-kor én is fekszem.
Max. a konyhát összepakolom vacsi után.
Robotporszívó, mosogatógép, szárítógép nagy segítségek. Ha összeszámolod, kb. 2-300.000 a 3 dolog együtt, és az életedből heti szinten 3-4 órát a gyerekeiddel tölthetsz házimunka helyett. Akárki akármit mond, a világ legjobb találmányai...
Amúgy, amit még optimalizálni lehet:
- konyha takarítás: 1 óra - miközben főztök a férjeddel, a másik takarítson el. Nálunk mire kész az étel, a konyha is mindig csillog. Ha mindig rögtön letörlöd a pultot, az nem extra munka, ha úgyis a konyhában álltok :)
- mosás/teregetés/hajtogatás: össz. 1 óra (kb. 4 adag ruha) - szárítógéppel megspórolod a teregetést és a későbbi vasalást is :)
Bevásárlás: lehet házhoz rendelni
Gyerekekkel való tanulás, stb.: amíg az egyik este főz, a másik tanuljon a gyerekekkel.
Megint más: a legtöbb mosógépen van időzített mosás - így bedobhatod pl. hétköznap is a mosást és mire hazaérsz, addigra időzítve végez.
13!
En meg este 9kor fekszem, pedig igencsak felnőtt vagyok. Mi ezzel a probléma? 6 óra alvás elég szerinted - van akinek még kevés, van akinél sok. Még mit csináljon este 10kor? Porszivozzon vagy mosson? Te melyiknek orulnel jobban, ha mondjuk az also a szomszédja lennél?
Köszi mindenkinek!
Fizetett segítségen már régóta gondolkozom, csak olyan furának érzem, hogy akkor azért dolgozunk, hogy őt fizessük? Értitek? Meg hát mégiscsak egy idegen.
A mai nap extra volt, amúgy nem keres napi 40-et, ráadásul a 6 órából 9 lett...
Nálunk nagy a fürdőszoba, van kád és épített zuhanykabin és van külön wc is, ezért tart 1 órán át a takarítása.
Nekem nem elég a 6 óra alvás, próbáltam. Min. 7 órára van szükségem és mivel 6 előtt kelek, így 10-11 között aludnom kell. Ha keveset alszom, sokkal többet eszem :)
Mosogatógép van, áldom az eszem, hogy már az építkezéskor gondoltunk rá :)
A robotporszívó és a szárítógép tervben van, de előbbiről úgy tudom, hogy az akksija megadja magát 1-2 év alatt, utóbbi meg nem fér be a fürdőbe (hiába nagy, körbe van építve), így csak az előszobában lenne helye.
A konyha kicsi, nem fér el kényelmesen úgy 2 ember, hogy mindkettő csinál valamit, vagyis a főzés+takarítás egyszerre 2 személynek nem megy. De amúgy jó ötlet! :)
Csak hétvégén főzök amúgy 2 napra (párom nem tud), hétköznap gyorskaját eszünk (melegszendvics, rántotta, virsli, hideg kaja stb), bár nyilván azt is meg kell csinálni.
Igen, a mosást így szoktam én is intézni, hogy mire hazaérek, addigra lejárjon.
"A robotporszívó és a szárítógép tervben van, de előbbiről úgy tudom, hogy az akksija megadja magát 1-2 év alatt, utóbbi meg nem fér be a fürdőbe (hiába nagy, körbe van építve), így csak az előszobában lenne helye."
Ez szerencsére nem igaz :) A robotporszívó évekig jó, legalábbis a vezető márkák pl. iRobot, és ha meg is hibásodik az aksi, nem túl drága a cseréje. A miénk 2,5 éves, semmi baja, minden nap megy egy kört.
A szárítógépet tehetitek a mosógép tetejére, sok helyen van így!
"Csak hétvégén főzök amúgy 2 napra (párom nem tud), hétköznap gyorskaját eszünk (melegszendvics, rántotta, virsli, hideg kaja stb), bár nyilván azt is meg kell csinálni. "
Mondjuk ezt a gyerekek miatt nem értékelem, mivel nagyon káros hosszútávon :( a tojás oké, de a többi elég rosszul hangzik. Sok üres szénhidrát, kalória, koleszterin, megfelelő fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok helyett.
Megértem, ha nincs időd főzni, de akkor inkább adj nekik párolt zöldségeket virsli helyett, zöldségkrémlevest, gyümölcsöt joghurttal, zabkását (akár melegen, kakaóporral), olajos magvakat, hidegtálakat zöldségekből melegszendvics helyett és így tovább, ezek is 15 perc alatt kész vannak, de legalább egészségesek.
Elviekben tök jól hangzik az 50-50%, de nem mindig megvalósítható, mint pl. nálunk sem. Persze remélhetőleg ez nem lesz mindig így, de amíg én 8 órát dolgozom, a párom meg 12-14-et, addig neki nem lesz ideje a házimunkára, ez van.
Attól még a társam és támogatom őt abban, hogy elérje a célját, hiszen nem csak ül a babérjain, hanem keményen megdolgozik egy jobb életszínvonalért. Meg hát hosszú távon valószínűleg rám nézve is kedvező hatása lesz :)
A szárítógép sajnos a mosógép tetején sem fér el, nincs elég magasság hozzá :(
A párolt zöldséget én pl. imádom, de a gyerekek nem. Nyers zöldséget esznek mindenhez amúgy, de ezt nem írtam le. Én magkenyeret eszem, de ők csak a fehér kenyeret szeretik. Zabkását szoktak enni, cukor helyett pedig eritritet használok.
off. nálunk se fért el a szárito a furdoszobában, ugyhogy a konyhaban van, a mosogéppel egyutt. :)
alvás..nekem se 6, se 7 ora nem elég, de még 8 ora alvás után is ugy érzem magam, mint aki semmit nem aludt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!