Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hálapénzről mit gondoltok?

Hálapénzről mit gondoltok?

Figyelt kérdés
Konkrétan arra gondolok, hogy a doki megmondja, hogy ennyi pl a szülés és rázza a zsebét a szülés után. És ha nem vagyok elégedett? Vagy nem akarok annyit adni, amennyit ő elvár? Elvégre "háláról" beszélgetünk és minden pénz plusz pénz...
2010. ápr. 9. 08:56
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Ha nem fogadott doki akkor annyit adsz amennyit akarsz. Ha fogadott akkor beszéljétek meg. MIndenki annak a tudatában fogadjon orvost, hogy fizetni kell. Nem azért csinálja, mert egy köszönömöt vár. Ha legközelebb mész hozzá akkor mindenképpen beszéld meg vele, hogy Te mit gondolsz. Jobb most tisztázni,mint szülés után...
2010. ápr. 9. 11:07
 12/19 anonim ***** válasza:

Szia!

Szerintem valamit nagyon összekevertek.

A hálapénz az, amikor hálás vagy egy orvosnak, nővérnek az odafigyeléséért, amikor úgy gondolod, hogy a kötelességén túl teljesített. Ennek az összege a te pénztárcádtól és a plusz dolgok nagyságától függ.

Ellenben a fix tarifával, amit igen is a doki mondjon meg. Kvázi megvásárolsz egy szolgáltatást, aminek a díját utólag kell fizetni. Cserébe akár naponta felhívhatod csipp-csupp dolgokkal, bármikor elérhető a számodra és amikor közeledik a szülés kiírt időpontja, akkor már készenlétben áll ő is: akár a focimeccs, akár a gyereke szülinapi bulijáról elrángathatod, akár nappal, akár éjjel. A legtöbb doki azért szokott mondani két árat, hogy ha ő az ügyeletes és nem kell a karácsonyfa alól kirángatni, akkor olcsóbb a tarifája. Én személy szerint gusztustalannak tartom azt, ha megbeszéltek egy tarifát és a végén nem azt fizetitek ki. Ez olyan nevetséges, mintha a kábeltévé számláját nem fizeted be, hiszen nem is voltál otthon, nem is nézted. És? A lehetőséged meg volt, hogy nézd a tévét.

2010. ápr. 9. 11:13
 13/19 A kérdező kommentje:

Oké! Nézzünk egy példát, hogy erről mit gondoltok:

Barátnőm megkapta az orvosától, hogy a természetes szülésért 100 ezret kell adnia, a császárért 120 ezret. Beleegyezett. Délután indult be a szülés, a baba roham tempóban érkezett, a doki épphogy beért, gátmetszés nem volt, végbélnyílásig szétszakadt, ami aztán el is fertőződött. A dokija a szülés végén azt mondta, h ha tudja, hogy ekkora a baba, akkor a császárt javasolja. Hát kinek kellett volna tudnia? A pénzt megkapta, mert igen, bement és annak ennyi a tarifája. De akárhogy végezheti akkor a dolgát?

És ha valaki a bemenetelt is "csak" 50-60 ezer forinttal tudja/akarja honorálni, az már nem is elegendő?

Hát nem pont azért tart itt a magyar egészségügy, mert ilyen tarifákról beszélünk?

És egy ismeretlen ügyeletes orvosra meg nem hagyatkozik olyan könnyedén az ember, nem?

Köszönöm mindenki hozzászólását!!! :) Érdekesek!

2010. ápr. 9. 12:54
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

AZ a szomorú, hogy régen nem erről szólt a szülés. Teljesen természetes volt, hogy ha egy dokihoz jártál végig a terhességed alatt, akkor ő is fogja a gyermekedet világra segíteni, hiszen az állapotodról ő tud MINDENT. Hiába nem ügyelt, szóltak, hogy van egy kismamája, és jött, mert úgy érezte ez a dolga. És ezután kapta a hálapénzt, mert hálásak voltak neki az anyukák. Ebből ered, hogy most úgy érzik, jogosan kérhetnek százezreket, hiszen drága az idejük:( Ha meg nem fizetsz, le vagy tojva, fel nem emeli a fenekét miattad (legmélyebb tiszteletem a kivételeknek - amiből hála istennek sok van).

Régen nem a pénzről szólt az egészségügynek ez a része, az orvosok hivatástudatból nem engedték ki a terhesség legszebb részét ki az ellenőrzésük alól. Mert nem pénzért csinálták, azért csinálták, mert imádták csinálni.

És az a véleményem, hogy nem kellene kozmetikussal, meg fodrásszal összehasonlítani ezt a dolgot, hiszen egyik után sem vonnak jó sok pénzt a fizetésünkből! Ugyan már, hiszen kapnak fizetést is! Nem baj, ha jól élnek, de ne a pénz legyen már az első, hanem a hivatás!

2010. ápr. 9. 13:47
 15/19 anonim ***** válasza:

Sajnos igen, összekeveredik a két fogalom, a hálapénz valóban nem az, amit felkért munkáért kapnak az orvosok. Fix tarifát nem mondhatnak hivatalosan. Az lehetőség, hogy valaki orvost válasszon, nem kötelező. Ha valaki választ, valószínűleg hozzájár terhesgondozásra is, így megismeri, milyen ember. Sajnos a szülés kimenetelével kapcsolatban ők sem tudnak mindent előre látni, de nyilván vannak szakmailag jobbak és rosszabbak, amiket az ember laikusként nem tud megítélni.

13.47-esnek mondanám, egy kicsit gondolj bele a másik oldalba is. Nagyon szép és jó, hogy hivatásból várod el tőlük a maszekolást is, csak az sajnos kivitelezhetetlen lenne. Elég jól tudom, mert egy szülész felesége vagyok. Nem szeretnék túlságosan belemenni a részletekbe, de az a hivatalosan 8 óra, amit ők a munkahelyükön dolgoznak + a rengeteg ügyelet (ami pl.nem számít bele nyugdíjazásnál a ledolgozott időtartamba...), az sem menne hivatástudat nélkül. És persze mindegyiküknek más a gondolkodása, de a többség egész biztosan nem menne be külön munkáért, ha normálisan megélhetne a fizetéséből. Mert amit kapnak, az állatira nincs arányban azzal, amennyit tanultak, amennyit dolgoznak, és amennyi felelősség van rajtuk. Nagyon komoly kérdés ez, amit valószínűleg nem itt fogunk tudni megoldani. Amíg nem láttam közelről a dolgokat, nem éreztem a saját bőrömön, más volt az én véleményem is.

2010. ápr. 9. 14:11
 16/19 anonim ***** válasza:

Igen igazad van, le is írtam, hogy tisztelet a kivételnek, és vagy félreértettél, vagy nem fogalmaztam pontosan, bocsi. Én úgy gondoltam, hogy régen nem lógott ki a segge a gatyából egy dokinak, ha fizetésből akart élni, mert normális jövedelme volt, ami kompenzálta felelősségét (az ügyelet és hasonlók nem hiszem, hogy ide tartozna, hiszen minden orvos tudja, aki ezt választja, hogy ez is benne van a pakliban). Ma, bár életekért felelnek, túlterheltek, és alulfizetettek az orvosok, ez tény, de erről nem a betegek tehetnek.

És szerintem egy kismamának nagy megnyugvás, ha olyan orvos kezei közt van, akit ismer, és aki ismeri az ő állapotát, de ezt nem mindenki teheti meg, nekik marad az izgalom, hogy vajon hogyan bánik majd velük az ügyeletes.

Azt tartom szomorúnak, hogy itt tart az egészségügy, nem személyesen az orvosok hozzáállását.

2010. ápr. 9. 14:19
 17/19 anonim ***** válasza:

Na még megsajnálom az orvosokat!

Nem is azzal van a baj, hogy pénzt kérnek, hanem az összeggel. Én is úgy gondolom, hogy ha már berángatjuk inne onnan, akkor fizessük meg a plusz óráját, de kicsit az orvosok lassan eltúlozzák a dolgokat! Nem?

Én pl szintén állami alkalmazott vagyok, csakúgy, mint egy orvos. Szóval tudom, hogy miilyenek a bérek. Csakhogy nekem is van túlórám, néha nem is kevés, amit nem fizetnek ki, hanem lecsúsztathatom, és mindemellett nem lehet semmi féle másodállásom, mert az okosok szerint összeegyeztethetetlen a hivatásommal. Ezzel szemben egy orvos nyugodtan nyithat magánrendelőt, én meg fillérezhetek minden hónap végén. Ja és én sem tartom kevésbé fontosnak a munkámat, mint egy orvosé, lehet most jön a hurrogás, de nem szégyellem bevallani, hogy rendőr vagyok, és bizony nemm egyszer volt már rá példa, hogy a vásárra vittem a bőrömet havi 100 ezer forintos fizetésért. Én akkor mennyivel vagyok kevesebb, mint egy orvos? Nekem is készen kell lennem a nao 24 órájában, mert ha menni kell, menni kell, még a karácsonyfa mellől is vagy a gyerkek szülinapi zsúrjáról. És nekem ezért nem fizetnek ám.

2010. ápr. 9. 14:34
 18/19 anonim ***** válasza:

14.11-es vagyok. Egyetértek Veled, nagy a Ti felelősségetek is, a körülményeitek pedig nem ehhez illőek. De ne haragudj, én még sem tennék egyenlőségjelet.

Az összeget, amikről írtak, hogy 100 körüliket fizetnek nagyon nagyon sokallom. Én egy nagyvárosban élek, de itt ez nem megszokott. Szerencsére.

2010. ápr. 9. 14:43
 19/19 anonim ***** válasza:

ÉN azt gondolom, hogy ha hálapénzről beszélünk, akkor azt az anyuka döntse el, hogy mennyit ad.

Én ügyeletesnél szültem, mert nálunk nem lehet orvost fogadni. A dolgok úgy alakultak, hogy császárral született meg a kisfiam, és a legmesszebbmenőkig elégedett voltam az orvos hozzáállásával. 20000 Ft-ot adtam neki, mert sajnos többet nem tudtunk. Mosolyogva eltette a borítékot. 2 év múlva volt egy nagy nőgyógyászati műtétem, amikor is az orvos megismert, és a műtétemet is Ő csinálta meg, szintén nagy szakértelemmel. Ezért is hálás voltam. Pénzügyileg is.

2010. ápr. 9. 15:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!