Hálapénzről mit gondoltok?
Sajnos nagyon sok szülészorvos elvárja, sőt meg is mondja, hogy "mennyibe fog kerülni a szülés". Elég gyomorforgató. Az én dokim kijelentette, hogy a szülés a vizitdíj tízszerese. Mindemellett olyan jó fej volt, hogy hétfőn szültem és csütörtökön nézett meg legközelebb. Én szivem szerint egy fillért sem adtam volna neki, de a férjem ragaszkodott hozzá, hogy adjunk, mert a szülésnél minden rendben volt és egészséges babánk született. Köztes megoldást választottunk, kevesebbet adtunk neki annál, mint amit kért.
2010. ápr. 9. 09:06
2/19 A kérdező kommentje:
És nem kekeckedett? Mert most én is egy ilyen köztes megoldásra gondolok! :)
Elméletileg nem mondhatnák meg, hogy kérnek, és hogy mennyit. De elméletileg nem is normális dolog, hogy arra vannak kényszerülve a fizetésük miatt, hogy elvállaljanak maszek szüléseket. (Itt biztos kapok hideget, meleget, az alap közalkalmazotti fizetésre gondolok...) Az én véleményem az, ha felkértem, és elvárom, hogy amikor szülök, ott hagyjon bármit is, amit épp csinál, és bejöjjön, még szép, hogy ezt honorálom.
Az nagy pech, ha nem olyan, mint amit vártam, szerencsére ilyennel még nem találkoztam.
2010. ápr. 9. 09:25
Nagyon simán ment minden a szülésnél nálunk,rendes volt a doki a szülésznő is de mivel köz korház és kötelesek ellátni meg nem is állunk annyira jól h elvegyek ennyi pénzt a gyerek elől ezért eggy petákot sem adtunk és hat hetes kontrollra is hozzá mentem vissza nagyon kedves volt emlékezett rá mert én voltam aznap az eggyetlen kismama aki mukkanás nélkül szült még meg is emlitette!sőt szólt előre hogy fényképet kér a babáról és itt semmiféle hála pénzt nem fogadnak el sem ajándékot!
2010. ápr. 9. 09:36
AZ én dokim tüneményes volt ebből a szempontból is, megkérdeztük mennyi, és azt mondta amennyit gondolunk. Így a hálapénz valóban a hálánk jele volt. Szomorúnak tartom, hogy az orvosok nagy része előre megszabja, hogy mennyire legyünk hálásak:(
2010. ápr. 9. 09:48
Első voltam - nem szólt semmit, csak mosolyogva eltette a borítékot. Császárral szültem és míg varrta a sebemet végig arról sztorizott a körülötte állóknak, hogy most hova érdemes menni búvárkodni az Arab Emirátusokon belül és hogy neki 3 vitorlása van és ha bármelyikőjüknek szüksége lenne egyre, akkor szóljanak neki és ő kölcsönadja. .... ezek után nem éreztem, hogy nagyon rá lenne szorulva a pénzemre. Nem beszélve arról, hogy végig a magánrendelésére rendelt be. Mivel túlhordtam a Manót ezért a végén már elég sűrűn jártam be hozzá. A 2-3 perces vizsgálatokért is ugyanannyit kért, mint aki negyed órát volt bent nála. (persze tudom, hgoy nem időre szabják a vizitdíjat :) )
Egyébként a szülésznőmmmel viszont nagyon meg voltam elégedve, végig mellettem volt és minden nap bejött hozzám és a babóhoz, hogy megnézzen minket. Neki viszont többet adtam, mint amennyit szomszédaim. 1O helyet 2Oezret. És őt másoknak is szivesen ajánlottam. Míg a dokimat nem igazán....
2010. ápr. 9. 09:52
szerintem, ha felfogadod az orvost, és van fix tarifája, akkor azt ki is kell fizetni! Ha nem mond fiy árat, vagy nincs fogadott orvosod és az ügyeletesnél szülsz, akkor beszélünk hálapénzről és akkor annyit adj, amennyit jónak látsz! De az első eset nem hálapénz, hanem felkéred egy munkára, amit nem vagy köteles tenni és ő sem köteles vállalni! abban a fix tarifában benne van, hogy bármikor bemegy, ha szülsz, akármit is csinált éppen, plussz elérhető a teljes terhességed alatt mobilon, stb... ha nem vagy benne biztos, hogy ő a megfelelő orvos neked, akkor ne fogadd fel és szülj az ügyeletesnél, és akkor, ha elégedett vagy adhatsz hálapénzt! Ez esetben ajénlom, hogy esetleg fogadj szülésznőt, mert ő nagyon sokat segíthet és a tarifa nem olyan magas!
2010. ápr. 9. 10:01
8/19 A kérdező kommentje:
Én nem érzem úgy, hogy "köteles" lennék kifizetni az x összeget, elvégre nem ad számlát.
De még szerencsés helyzetben vagyok, mert nem kérdeztem meg, nekem meg nem mondta, hogy mennyiért vezeti le a szülést. Csak más kismamáktól tudom, hogy mennyi a tarifa...
Hát én ügyeletesnél szültem, és nem fizettem, nem is várta el a doki. Szerintem fogadott orvosnál az ember azt fizeti meg, hogy az az orvos legyen bent a szülésnél, akit ő szeretne. Nekem ilyenem nem volt, így nem is gondoltam rá, hogy fizetnem kéne bármennyit is. Akkor sem szokásom fizetni, ha bemegyek az ügyeletre, mert elvágtam a kezem, akkor a szülésért miért fizetnék? Hiszen ki van fizetve (TB).
2010. ápr. 9. 10:46
Utolsóval egyetértek teljes mértékben. Ha felkérted, behívták és bement, alapvető udvariasság, hogy azt háláld is meg valamivel. Nem kötelessége ha nem ügyelt (még akkor sem, mert nem biztos, hogy ő van olyan beosztásban), szerinted, amikor otthagyja a családját mondjuk éjszaka, azt jó kedvéből teszi?
Megjegyzem, sosem kaptam fodrásznál, kozmetikusnál számlát, és mégis fizettem nekik...
2010. ápr. 9. 10:49
Kapcsolódó kérdések: