Csak apa, vagy apa-anya nevét kapja a gyerkőc?
Kislányunk lesz, én nagyon szeretném az én nevemet is adni neki, férjem meg nem szeretné. Házasságkötéskor sem tudtunk megegyezni, akkor csak az övét mondtuk be, gondolván, majd lehet változtatni, de nem sikerül meggyőznöm, pedig nekem tényleg fontos lenne :(
Sokat kérek szerintetek? Keresztnévben kb. bármit elfogadnék már, csak a vezetéknév lehetne mindkettőnké... Én is kötőjellel vettem fel.
10es, ez azt jelenti, hogy akkor most te döntöd el helyette, hogy a te vezetéknevedet 'dobja' el, illetve dobod el, mielőtt neki lenne lehetősége választani.
Aki meg a 8 vezetéknevet felsorolta kb., először tájékozódjon a szabályokról, aztán írjon butaságokat.
Igaz ezt nem akartam a kérdésbe írni, fontos, de e nélkül voltam kíváncsi a a véleményekre.
A férjem neve 'tucatnév', az enyém nagyon ritka, ezért is szeretném, ha továbbvinné a lányom. Igaz, hogy van még fiú a családban, de nekem ez fontos, szeretem a történelmünket, büszke vagyok a nevemre, a családi emlékekre... és szerintem igenis fontos ezt az identitástudatot erősíteni a gyerekeinkben is...
Nekem régen nagyon fontos volt, hogy mindkettőnk nevét továbbvigye a gyerek, hiszen kettőnké, miért is lenne az apa neve fontosabb, mint az anyáé. A nagyfiamnak így kötőjeles neve is lett. Közben az apjával elváltunk, újra férjhez mentem, jó sok évvel később. Most már úgy vagyok vele, hogy igazából mindegy, nem fogok problémázni ezzel, egyszerűbb is a gyereknek, ha rövidebb a vezetékneve, elég lesz neki csak az egyikünké is. És mivel a férjem vezetékneve nagyon szép, az enyém meg hát olyan jó, jó, de azért vannak szebbek is, úgy gondoltam, hogy elég, ha csak a férjemét kapja. Úgyhogy a kicsinek csak egy vezetékneve van, a férjemé.
Viszont úgy gondolom, hogy ha neked fontos, hogy a te nevedet is viselje a gyereketek, akkor oltári bunkó dolog ellenkezni, hiszen neked a neved továbbadása ugyanúgy "jár", mint a férjednek.
Nálunk a férjem hozta elő a témát amikor terhes voltam. Szintén nagyon egyszerű vezetékneve van, az enyém meg ritka. Kötőjeles nevet kaptak a gyerekek. Nálunk bonyolította a helyzetet, hogy én -né vagyok, így egy lépésben nem is ment a dolog, de megoldottuk.
Aki meg felhozza a 4-8 vezetéknevet. 1. vannak a névviselésre szabályok, 2. külföldön sok helyen nagyon jól működik ez a rendszer, Magyarországon is előbb-utóbb hozzá fognak szokni az emberek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!