Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Csak apa, vagy apa-anya nevét...

Csak apa, vagy apa-anya nevét kapja a gyerkőc?

Figyelt kérdés

Kislányunk lesz, én nagyon szeretném az én nevemet is adni neki, férjem meg nem szeretné. Házasságkötéskor sem tudtunk megegyezni, akkor csak az övét mondtuk be, gondolván, majd lehet változtatni, de nem sikerül meggyőznöm, pedig nekem tényleg fontos lenne :(

Sokat kérek szerintetek? Keresztnévben kb. bármit elfogadnék már, csak a vezetéknév lehetne mindkettőnké... Én is kötőjellel vettem fel.

2016. máj. 1. 21:18
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

10es, ez azt jelenti, hogy akkor most te döntöd el helyette, hogy a te vezetéknevedet 'dobja' el, illetve dobod el, mielőtt neki lenne lehetősége választani.

Aki meg a 8 vezetéknevet felsorolta kb., először tájékozódjon a szabályokról, aztán írjon butaságokat.

Igaz ezt nem akartam a kérdésbe írni, fontos, de e nélkül voltam kíváncsi a a véleményekre.

A férjem neve 'tucatnév', az enyém nagyon ritka, ezért is szeretném, ha továbbvinné a lányom. Igaz, hogy van még fiú a családban, de nekem ez fontos, szeretem a történelmünket, büszke vagyok a nevemre, a családi emlékekre... és szerintem igenis fontos ezt az identitástudatot erősíteni a gyerekeinkben is...

2016. máj. 1. 22:32
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Nekem régen nagyon fontos volt, hogy mindkettőnk nevét továbbvigye a gyerek, hiszen kettőnké, miért is lenne az apa neve fontosabb, mint az anyáé. A nagyfiamnak így kötőjeles neve is lett. Közben az apjával elváltunk, újra férjhez mentem, jó sok évvel később. Most már úgy vagyok vele, hogy igazából mindegy, nem fogok problémázni ezzel, egyszerűbb is a gyereknek, ha rövidebb a vezetékneve, elég lesz neki csak az egyikünké is. És mivel a férjem vezetékneve nagyon szép, az enyém meg hát olyan jó, jó, de azért vannak szebbek is, úgy gondoltam, hogy elég, ha csak a férjemét kapja. Úgyhogy a kicsinek csak egy vezetékneve van, a férjemé.

Viszont úgy gondolom, hogy ha neked fontos, hogy a te nevedet is viselje a gyereketek, akkor oltári bunkó dolog ellenkezni, hiszen neked a neved továbbadása ugyanúgy "jár", mint a férjednek.

2016. máj. 1. 23:08
 13/17 anonim ***** válasza:
Most várjuk az elsőt. Nálunk mind a kettő vezetéknevet megkapja. Apja neve rövid tucatnév, az enyém ritka, közepesen hosszú. Én nagyon fiatalon eldöntöttem, hogy szeretném tovább vinni. Akkor mikor édesapám meghalt. Illetve a fiugyermek sem volt nálunk, aki továbbvigye. Tudtam, hogy egy különlegesebb, v hosszabb nevü, vagy erös öntudattal rendelkező családból származó férfi nem biztos, h belemegy. Előző párom sem akarta, de mivel nem volt gyerektéma, csak megemlítettem, igy nem foglalkoztam a dologgal. Mostani páromnak viszont tetszik, jól hangzik együtt a kettő, a keresztnév is illik hozzá, nem feltünő, ugyanakkor egyedi. Úgy érezzük, ez az összetartozásunkat is erősíti. Hálás vagyok neki, hogy örült az ötletemnek. Érdekes viszont, hogy a rokonság húzta a száját, ismerősök is megjegyzéseket tettek, h mi ez, új divat? Volt aki kinevetett. De ez nem szegi kedvünket.
2016. máj. 2. 08:03
 14/17 anonim ***** válasza:

Nálunk a férjem hozta elő a témát amikor terhes voltam. Szintén nagyon egyszerű vezetékneve van, az enyém meg ritka. Kötőjeles nevet kaptak a gyerekek. Nálunk bonyolította a helyzetet, hogy én -né vagyok, így egy lépésben nem is ment a dolog, de megoldottuk.

Aki meg felhozza a 4-8 vezetéknevet. 1. vannak a névviselésre szabályok, 2. külföldön sok helyen nagyon jól működik ez a rendszer, Magyarországon is előbb-utóbb hozzá fognak szokni az emberek

2016. máj. 2. 10:29
 15/17 anonim ***** válasza:
Nekem egy viszonylag gyakori név ritka formája a vezetéknevem, ráadásul szüleimnek nem született fiúgyereke így senki nem vinné tovább a nevet. És mellesleg nagyon, nagyon szeretem az apukámat és büszke vagyok rá, hogy továbbvihetem a nevét ebben a formában. Így a fiam mind a kettőnkét megkapta. Szerencsére férjem egy percig nem ellenkezett ellene, megérti az érveim. A fiam meg majd megbeszéli a feleségével hogy megtartják e vagy csak a férjemét viszik tovább, szabadon dönthet.
2016. máj. 2. 13:57
 16/17 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat, úgy látom azért ideális esetben a férj is belátja, hogy kettőtöké a gyerek...
2016. máj. 2. 16:40
 17/17 anonim ***** válasza:
Én szerettem volna az enyémet is adni a gyereknek, de a két vezetéknév együtt "too much" lett volna és hülyén is hangzana, mivel a férjemé annyira ritka és különleges, hogy alig van az országban, az enyém hosszú és különleges. Így a gyerek az apjáét kapta, én meg megtartottam a sajátom.
2016. máj. 4. 15:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!