Csak apa, vagy apa-anya nevét kapja a gyerkőc?
Kislányunk lesz, én nagyon szeretném az én nevemet is adni neki, férjem meg nem szeretné. Házasságkötéskor sem tudtunk megegyezni, akkor csak az övét mondtuk be, gondolván, majd lehet változtatni, de nem sikerül meggyőznöm, pedig nekem tényleg fontos lenne :(
Sokat kérek szerintetek? Keresztnévben kb. bármit elfogadnék már, csak a vezetéknév lehetne mindkettőnké... Én is kötőjellel vettem fel.
Hát, ha a férjed nem akarja,akkor nehéz lesz.
Mi az anyakönyvvezető előtt beszéltük meg, hogy az akkor még nem létező gyerek kötőjeles nevet kap. Az ok egyszerű: a férjem neve közepesen gyakori, az enyém rettentően ritka és büszke vagyok rá. A családomra is, ezért szeretném, hogy továbbvigye.
Mi viszont saját néven maradtunk, mert lusták voltunk iratokat cserélgetni. Valamint a kötőjeles név hossza miatt három betű keresztnevet kapott, kompromisszumként, hogy ne kelljen kilóméteres nevet írnia majd a hivatalos papírjaira.
Nekem két vezetéknevem van (anyu+apu vezetékneve). Az egyik városnév+i a másik pedig foglalkozásnév. A férjem neve foglalkozásnév. Az én nevem az lett házasságkötéskor, hogy férjem neve+városnév vezetéknevem, a gyereké ugyanaz, mint az enyém. Sőt, a férjemé is ugyanez lett a házasságunkkor (vagyis az ő vezetékneve mellé felvette az én egyik vezetéknevem).
De nekünk így volt fontos és mindketten ezt akartuk, sőt azt is, hogy a gyerekünk mindkettőnk nevét kapja.
Ha nem sikerül a férjedet erről meggyőzni, de neked fontos, akkor ezen valaki veszít. Vagy te, mert nem tudod meggyőzni és örökké zavarni fog, ha csak kimondod a gyerek nevét, vagy ő, ha belemegy és ugyanez fogja bántani őt örökre.
Mi előre megbeszéltük, egyeztettünk, hogy mit akarunk. Mondjuk szerencse volt, hogy mi általában ugyanazt gondoljuk a dolgokról.
egyszer már azt hittem, hogy ezt megbeszéltük, most éles helyzetben meg már nem azt mondja... :(
Kettes, nálam ugyan ez a helyzet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!