Van értelme úgy második nevet adni a babának, ha nem használná?
Kisfiunk lesz, a név amit választottunk az Olivér. Nem érzem úgy, hogy ez lenne 'A Név', de remélem majd megszokom. A párommal csak ez az egy név az ami mindkettőnknek tetszik. Nekem tetszenek más nevek is, de a páromnak csak ez az egy tetszik az egész listából.
Amikor válogattuk a neveket hogy mi legyen, megtetszett nekem az Orion, de a páromnak nem tetszik, ezért elvetettük. De azóta se megy ki a fejemből. Ezért felvetettem a páromnak, hogy mi lenne ha második névnek adnánk, de ő szerinte minek két nevet adni, ha úgyis csak az elsőt fogjuk használni.
Ti adnátok így második nevet? Valahogyan úgy érzem, hogy így lenne 'teljes' a neve.
Bocs, de az Orion szerintem is elég nagy kiszúrás a gyerekkel szemben.
Viszont a választott névtől függetlenül, szerintem nem gond, ha valakinek két neve van, akkor sem, ha csak az egyiket használja. Mármint általában amúgy is csak egyet szokás használni, de ismerek olyat, aki felnőttként kezdte el a másik keresztnevén szólíttatni magát, mert az jobban tetszett neki.
Nekem is kettő van, Petra és Katalin. Akkoriban a Petra még modernebb névnek számított, a szüleimnek ez tetszett, de azért akartak egy klasszikus, hagyományos nevet is adni, hátha én inkább azt használnám szívesebben. Nos, én nem vagyok ugyan odáig a Petra névért, de el nem tudnám képzelni, hogy ne azon szólítsanak, hiszen ez a nevem. De írásban mindkét utónevemet használom, így is írok alá, két utónévvel. Sőt, bemutatkozni is teljes névvel szoktam, és utána hozzáteszem, hogy a Petrát használom. Többen is mondták már, hogy így, teljes egészében tök jó ritmusa van a nevemnek, ezért is szeretem így, ebben a formában.
Olvastam a korábbi kérdéseidet és írtam rá válaszokat is.
Szerintem az a bajod, hogy az Olivér neked nem tetszik és szeretnéd, hogy legalább egy kicsit a tied is legyen a névválasztás. Mert így nagyon úgy tűnik, hogy a férjed eldöntötte, hogy neki csak az Olivér tetszik vagy elfogadod vagy elfogadod. Ez így nagyon nem fair szerintem se.
Ebben az esetben jó megoldás a két név, mert így te is és ő is adhat egy neki tetsző keresztnevet.
Az Orion nekem sem tetszik, valószínűleg nem fogja használni, úgyhogy csak a te lelked megnyugtatására lenne benne a hivatalos iratokban és az aláírásoknál.
Engem egyébként nem akasztanak meg a ritka és különleges nevek, sőt annak örülnék, ha nagyon színes lenne a névadás és egyik névből sem lenne aránytalanul sok. Viszont a legtöbben nem így gondolkoznak, de gondolom ezt te is észrevetted.
Én azt mondom ha ez tetszik, akkor válaszd ezt és legyen két neve. Úgysem fog nyugodni hagyni, ha csak az apának tetsző nevet adjátok.
DE én először még az Olivérről megpróbálnék újra és újra tárgyalni, hátha meg tudod győzni hogy egy másik név is megtetszene neki, ami neked is tetszik. Ebben az esetben nem lenne szükség 2 névre.
Majd írd meg hogy sikerült dönteni. :)
Köszi utolsó :) Az a baj, hogy még amikor csak terveztük a babát, már akkor elkezdtünk beszélgetni a nevekről. A lánynevünk nagyon szép, imádtam, Olívia Julianna lett volna. És ha fiú, akkor meg az Olivérben egyeztünk meg. Az egész adható nevek listáját átnéztük, de csak ez az egy amiben meg tudtunk egyezni. Nem az a baj, hogy nem tetszik az Olivér, csak úgy érzem, hogy így nem 'teljes' a neve. Mintha valami hiányozna vagy nem tudom... A fiú nevek közül nekem is kevés tetszik, a páromnak még kevesebb, így nincs túl sok választási lehetőség.
De amióta először olvastam, azóta a fejemben maradt az Orion. Úgy érzem, hogy ez a név valahogy 'szól hozzám'. Nem tudom, lehet csak feleslegesen nehezítem meg magamnak a névválasztást. De nálatok nem volt, hogy amikor olvastatok egy nevet, és úgy éreztétek, hogy 'igen, ez az a név amit kerestem'? Magában az Orion nem lenne szép, de az Olivér is magában valahogyan nem teljes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!