Gyermeketek melyikőtök vallása szerint lett megkeresztelve? Miért arra esett a választás?
A férjem egyáltalán nem gyakorolja a vallását, én is csak ünnepekkor járok el.
Szeretné, ha az ő vallását kapná. Kérdeztem, hogy ez miért fontos neki, erre annyit mondott csak. Mondtam neki, hogy nem értem, mert a vallását nem gyakorolja semmilyen szinten. Ha az én vallásomat kapná, akkor fontosnak tartanám a vallást, de a férjem meg közölte ha az ő vallását kapja (katolikus), akkor sem fog templomba járni a gyerekkel. Most ennek akkor mi értelme? Komolyan nem értem :D
Számomra valamilyen szempontból fontos, mert így neveltek a szüleim.
Utánanézve ezt találtam:
"A vegyes házasságokból származó gyermekek közül a fiúk atyjuknak, a leányok anyjuknak vallását követik... A gyermekek vallásos nevelését sem a szülő bármelyikének halála, sem a házasság törvényszerű fölbontása nem változtathatja meg. Ha a szülők valamelyike más vallásra tér át, a 7. évet még be nem töltött gyermekek nemük szerint követik az áttértet."
Forrás: [link]
Igen, nekem is ez a fura.
Unitárius templomban volt az esküvőnk, nálunk ez amúgy is családi hagyomány régre visszanyúlik. Anyósomék kb nem is bánták volna, ha csak polgári lett volna. Azt mondták, hogy gyönyörű volt a templomi szertartásunk, pedig katolikusok.
Nem sajat, csak peldak a barati korbol: vagy aszerint kereszteltek a gyerekeket, amelyik szulo jobban tartotta a vallast, aki tenlyeg rendszeresen jart templomba is. Bar itt altakaban idomukt a hazastars es pl katolikuskent o is a reformatus istentiszteletejre jart.
Vagy ha mindket szulonek egyforman fontos volt a sajat vallasa, akkor nemek szerint: fiugyerek apa, lanygyerek az anya vallasat vette fel.
Mondjuk ezekben az esetekben azert furcsa helyzetek adodnak: mindig ketteosztva jarnak templomba, sosem mennek egyutt, teljes csaladkent. Bar egy ido utan azt hiszem az egyik ilyen csalad bevezette azt, hogy felosztottak a nagyobb unnepeket (Karacsony, Husvet) es az unnepi misekre/istentiszteletekre egyik evben az egyik a masik evben a masik vallasa szerint jartak el kozosen mindannyian. Hittanra es "sima" hetvegen viszont mindenki a sajat vallasa szerint.
Hát ha csak annyi az indoka, hogy "csak", azzal nem igazán lehet mit kezdeni. Ez nem indok. Ilyet a gyerekek mondanak, nem egy értelmes, felnőtt ember.
Nálunk ez a vallás dolog elég bonyolult :D A nyolcéves nagyfiunk meg van keresztelve, a kicsi nincs, és nem is lesz.
A férjem nincs megkeresztelve, nem vallásos, még csak nem is igazán hívő. A nagymamája volt az utolsó vallásos személy a családjában, ő viszont nagyon nagyon vallásos volt, templomba járó katolikus. Engem evangélikusnak kereszteltek anyukám után, apai ágról viszont zsidó lennék, ha apai ágon öröklődne, de hát nem így van.
A nagyfiú meg lett keresztelve evangélikusnak (akkor még a férjemmel nem voltunk házasok), leginkább a dédik miatt, ők szerették volna nagyon. A férjemnek mindegy volt, én meg úgy voltam vele, hogy egye fene, végül is ez a vallásom. De azért ha belegondolok, nem sok értelme volt, engem is csak a nagymamám vitt templomba, felnőttként a gyerek keresztelőjén kívül nem is voltam ott sosem . Mindegy, fiatalok voltunk nagyon, hagytuk magunkat rádumálni, semmi gond. A kicsinél viszont már más a felállás. Egyrészt a férjem mamája sem él már, nekem is meghalt a nagypapám, a nagymamám meg már nem igazán van abban az állapotban, hogy nyomon tudja követni, mi a helyzet, szegény már azzal sincs igazán tisztában, hogy hány dédunokája is van egyáltalán, vagy hogy mi a nevük. Az elmúlt évek során hozzám meg sokkal közelebb került a zsidó vallás, sokkal inkább mondanám magaménak azt, mint a kereszténységet. Úgyhogy értelme nem sok lenne annak, ha keresztelőt tartanánk, főleg annak fényében, hogy a nagyot sem neveltük vallásosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!